szerző:
hvg.hu

Az Index és a Závech Research közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a többség nem tartja bűnözőnek ezeket az embereket, és túl kegyetlennek találja az októberben életbe lépett hajléktalantörvényt.

A hajléktalanok hazai megítéléséről készített közvélemény-kutatást az Index és a Závecz Research. Arra keresték a választ, hogy a magyarok mit gondolnak a hajléktalanokról, arról, hogy ezek az emberek miért vannak az utcán, és hogy bűn-e hajléktalannak lenni. A válaszadók nagy része nem ért egyet az októberben életbe lépett jogszabállyal, de sokukat mégis zavarja a hajléktalanok látványa.

A válaszadók jelentős többsége – 70 százaléka – vélte úgy, hogy nem kellene kriminalizálni ezeket az embereket, ugyanis nem bűnözők, hanem elesettek, akik segítségre szorulnak. Sokan gondolják, hogy az életvitelszerű hajléktalansággal kezdeni kell valamit, de túl embertelennek tartják a kormány megoldását.

Mindemellett a magyarok viszonyulása a hajléktalanság kérdéséhez erősen ambivalens: az adatok szerint bár vannak a hajléktalanság társadalmi jelenségével kapcsolatban érzékeny, elfogadó hozzáállású magyarok, de még mindig többen vannak azok, akik nem szeretik látni a hajléktalan embereket. A megkérdezettek 62 százaléka egyetért azzal, hogy mindenki kerülhet ilyen helyzetbe, viszont 11 százalék gondolja úgy, hogy a hajléktalan kizárólag maga tehet arról, hogy ilyen helyzetbe került.

Kiderült, hogy a Fidesz szavazói a többieknél elutasítóbbak a hajléktalanokkal szemben, a nőket, a felsőfokú végzettségűeket és a budapestieket pedig az átlagosnál jobban zavarja ezeknek az embereknek a látványa. A megoldást a válaszadók a célzott munkaprogramokban és a hajléktalanszállók fejlesztésében látják, 91 százalék szerint olyan programok kellenének, amik kifejezetten hajléktalanoknak segítenek munkát találni, 82 százalék szerint pedig több férőhely kellene a szállókon. 80 százalékban pedig egyetértenek azzal is, hogy a hajléktalanszállók nyugodt, emberhez méltó életet biztosítanak a hajléktalan embereknek.

A hajléktalantörvény október 15-én lépett hatályba, ennek értelmében ekkortól bűn az utcán élni. A hatóságok háromszor figyelmeztetik azt, aki életvitelszerűen tartózkodik az utcán, negyedjére már nincs kegyelem: szabálysértési eljárás indul az illető ellen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vége az importautó-őrületnek?

Vége az importautó-őrületnek?

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Most Székesfehérváron tüntetnek a túlóratörvény ellen

Most Székesfehérváron tüntetnek a túlóratörvény ellen

Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk

Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk

444 millió forintot ad a kormány három cserkészházra, mert a fiatalok folyton online vannak

444 millió forintot ad a kormány három cserkészházra, mert a fiatalok folyton online vannak

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi