szerző:
hvg.hu

A 13 éves, győztes címétől megfosztott kisfiú szülei visszautasítják, hogy doppingolták volna a Kishuszár Vágtán győztes lovat. Arra hivatkoznak, hogy "az istállóban történhetett valami", szándékosan ártani akart valaki a csapatuknak. Sepsiszentgyörgy önkormányzata is elhatárolódott a tisztességtelen eszközöktől.

„Hamisnak valljuk a vádakat, miszerint a szeptemberben zajló budapesti Nemzeti Vágta Kishuszár Vágta Futamán doppingvétséget követtünk volna el, hogy fiunk, Kolumbán Örs-István megszerezze a győztes címet” – közölte pénteken a Kolumbán család a versenyen résztvevő Sepsiszentgyörgy település hivatalos honlapján.

„Mindezeket figyelembe véve, a csapatunk határozottan elhatárolódik a vádaktól, nem követtünk el szabálysértést. Nem veszélyeztetnénk sem a saját magunk, sem Sepsiszentgyörgy városának hírnevét” – olvasható a dopping miatt győzelmétől megfosztott Kolumbán Örs-István szülei, Kolumbán Csaba-Attila és Kolumbán Hajnalka.

Egyelőre a csapatuk még nem kapott hivatalos értesítést a doppingteszt eredményéről, így még nem tudják, mit és milyen mennyiségben találtak a ló vérében. „Ugyanakkor nem zárjuk ki a lehetőségét annak, hogy a futamot megelőzően, az istállóban történhetett valami, ami miatt a teszt pozitívnak bizonyult. Lehetségesnek tartjuk, hogy valaki ártani akart vagy befolyásolni szerette volna a teszt eredményét, így a verseny kimenetelét is” – közölték, vagyis szándékos szabotázsra utalnak.

A család arra hivatkozik, hogy tisztában vannak a doppingolás következményeivel és „nem veszélyeztetnék a ló egészségét, és nem befolyásolnák a pályán való viselkedését, ami akár a versenyzők testi épségére is kihatna” „Ugyanakkor a legfontosabb a gyermekünk épsége, soha nem tennénk ki semmiféle veszélynek egy verseny miatt sem” – teszik hozzá.

A település reméli, hogy nem volt szándékos

Ugyanitt megszólalt Sepsiszentgyörgy Önkormányzata is, miután a közösségi médiából értesültek a doppingolás híréről. Az önkormányzat „sajnálattal veszi tudomásul az esetet, hiszen nagyon fontosnak tartja a fiatal tehetségek segítését, felkarolását”. Ennek szellemében támogatták Kolumbán Örs-István 13 éves fiatal lovast is, aki egy ígéretes lóval versenyzett a mezőnyben.

„A csapat Sepsiszentgyörgy színeiben nevezett be a Kishuszár Vágta futamára, a két fél közti szerződés értelmében pedig a versenyző és csapata vállalta, hogy betartja a Nemzeti Vágta szabályzatát, így a doppingolásra vonatkozó előírásokat is. Az önkormányzat mindenkor a tisztességes versenyzés híve és elhatárolódik minden olyan eszköztől, ami gátolja a sportszerű versenyt, illetve reméli, hogy a teszt eredménye mögött nincs szándékosság” – céloznak a család álláspontjával egybecsengő verzióra. Mint hozzátették, jelenleg ők sem ismerik a doppingteszt eredményének részletei.

Itt írtunk arról, hogy a Nemzeti Vágta szervezői doppingvétség miatt visszavonták Kolumbán Örs-István, a Kishuszár Vágta futam győztesének címét, amit a 2018. szeptemberében zajló budapesti Nemzeti Vágtán nyert el.

A közleményhez használt fotó a Kishuszár Vágtáról
©

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

Néhány év múlva olyan idő lesz a Földön, mint hárommillió évvel ezelőtt

Néhány év múlva olyan idő lesz a Földön, mint hárommillió évvel ezelőtt

15 millióból utazott az Országgyűlési Őrség, Las Vegasban is voltak

15 millióból utazott az Országgyűlési Őrség, Las Vegasban is voltak

Fölényes győzelemmel világbajnok Hosszú Katinka

Fölényes győzelemmel világbajnok Hosszú Katinka

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon