szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A macedón Kanal 5 televíziós csatorna értesülése szerint Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő nem akar sokáig Magyarországon maradni.

A Kanal 5 oldalán az olvasható, hogy Nikola Gruevszki csak azért menekült Magyarországra, hogy időt nyerjen, innen tovább szándékozik menni egy olyan országba, ahol reményei szerint hosszabb időre maradhat. Ebből a szempontból csak nem EU-tagállamok jöhetnek szóba, mert Brüsszel nyomást fog gyakorolni Magyarországra a volt macedón miniszterelnök kiadatását illetően.

A magyar hatóságoktól politikai menedékjogot kért, hazájából letöltendő börtönbüntetése elől menekülő politikus a csatorna szerint két opciót mérlegelhet: vagy Törökországba menekül, ahol Erdogannal jó viszonyt ápol, vagy pedig Oroszországba szökik tovább.

A Kanal 5 értesülései szerint Gruevszki szombaton reggel autóval hagyta el Macedóniát, aztán megpihent egy belgrádi luxusszállóban, ahol valószínűleg elkezdte intézni a menedékkérelmét, majd ugyanazzal az autóval útját Budapest felé folytatta. Hogy ki segített neki, és hogy kié az autó, az egyelőre tisztázatlan.

Nikola Gruevszki börtönbüntetéséről és Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!