Németh András
Németh András

A Fideszhez közeli médiacégek Szlovénia után egy másik volt jugoszláv tagköztáraságban, Macedóniában is megvetették a lábukat, s teljes mellszélességgel támogatják az ellenzékbe szorult jobboldali nacionalista pártot, a VMRO-DPMNE-t. Azt a pártot, amelynek meghatározó személyisége Orbán Viktor nagy barátja, a börtönbüntetés elől Magyarországra szökött Nikola Gruevszki egykori kormányfő.

"Már példákat sem kell hozni, hiszen mindeki tudja, hogy a macedón ellenzék példátlan üldözésének van kitéve” - írja címoldalán a Republika című macedón hírportál azzal kapcsolatban, hogy miután a korrupció miatt kiszabott kétéves börtönbüntetés elől Magyarországra menekült Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő, a szkopjei hatóságok - megelőzendő az újabb szökéseket - őrizetbe vették Gruevszki két bűntársát is. A Repubilka a “példátlan üldözés” mellett bőségesen ír a migránsokról és a baloldal “tehetetlenségéről” is, a lap hangneme nagyon hasonlít a magyarországi kormányközeli médiumokéhoz.

©

A hasonlóság egyáltalán nem a véletlen műve, a magyar kormányhoz közeli befektetők tavaly jelentek meg Macedóniában és egy több - napi és hetilapokból, valamint internetes oldalakból és egy tévéállomásból, az Alfa TV-ből álló - kisebb birodalmat hoztak létre maguknak, sezzel támogatják az ellenzékbe szorult, Gruevszki nevéhez köthető VMRO-DPMNE pártot

A macedón újságírók által feltárt adatok szerint a befektetések mögött két személy áll, Schatz Péter, a Szlovéniában is jelen lévő Ripost egyik társtulajdonosa, illetve Adamik Ágnes, a Magyar Televízió egykori vezető munkatársa. A két befektető a hivatalos adatok szerint egymástól függetlenül tevékenykedik, ám többször egyszerre jelentek meg a macedón fővárosban, és ugyanazt az ügyvédi irodát bízték meg az ügyek kezelésével.

A macedóniai Fidesz-médiumok nem csak a Gruevszki-ügy kapcsán fogalmaztak meg sarkosan kormány- (és Soros) ellenes álláspontot: tavaly többször is álhíreket közöltek a Zoran Zaev vezette szociáldemokrata kormányról, a görög-macedón névvvita lezárását lehetővé tévő népszavazás előtti kampányban pedig a VMRO-DPMNE által szorgalmazott - ám nyíltan ki nem mondott - bojkottot szirgalmazták.

Úgy tűnik, hogy a befektetők - vagy a magyarországi háttértámogatók - ugyanakkor nem teljesen elégedettek a macedóniai holding eredményeivel, vagy üzleti sikereivel, az egyik hírportál a Ripost MK ugyanis szeptember óta nem frissül, és az olvasók még mindig a népszavazási csendes bojkottra való felhívást olvashatják.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Németh András Itthon

Orbánnál nem mindenki járt olyan szerencsével, mint Gruevszki

Zavaros múltú szélsőjobbosok, otthoni hatóságaikkal összetűzésbe került kelet-európaiak, és nemzetközi körözés alatt álló közel-keleti üzletember is megpróbált új otthonra lelni Magyarországon. Lássuk, kikkel kivételezett az Orbán-kormány!

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Stadionországban a győzelem számít, a NER vállalkozói már győztesnek érezhetik magukat

Stadionországban a győzelem számít, a NER vállalkozói már győztesnek érezhetik magukat

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Csaknem egy tonna gyanús potencianövelőt és hormontablettát foglalt le a NAV

Csaknem egy tonna gyanús potencianövelőt és hormontablettát foglalt le a NAV

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben