szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla a múlt héten Bocskai Péterre, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. korábbi igazgatójára. A 2014-es kampányban még vendégül látta a miniszterelnököt.

A Magyar Narancs ismerteti a vádiratot, eszerint Bocskai az önkormányzati tulajdonú cég vezetőjeként a földutak karbantartásáért, az útfelújítási és útstabilizálási munkákért is felelt. 2012 szeptemberében pedig olyan vállalkozási szerződést kötött a harmadrendű vádlottal, amelyről a bíróság szerint tudta: az abban foglalt munkákat nem végzi el.

A vádlott társai a jogszerűség látszata érdekében a teljesítményigazolásokat aláírták, ezért a számlák ellenértékét kifizették, ők hárman összesen 32,8 millió forintnyi kárt okoztak az önkormányzati cégeknél a vádirat szerint.

Első fokon a Nyíregyházi Járásbíróság járt el 2017-ben, akkor a vádlottat folytatólagosan elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 4 év börtönbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Egyben 5 évre eltiltotta gazdasági társaságokban betöltött vezető tisztségviselői foglalkozástól.

A Magyar Narancs megemlíti, az ügy pikantériája, hogy az első fokon eljáró bíróság meghallgatta a tulajdonosi jogokat gyakorló polgármestert, Kovács Ferencet is. A fideszes városvezető viszont jelezte: az önkormányzat nevében nem jelent be kárigényt. Kovács a 2013 óta húzódó ügyben többször megvédte a bizalmasának számító Bocskait, hangsúlyozva: szó sem lehet róla, hogy az ítéletig menessze vagy felfüggessze a cégvezért, akit megillet az ártatlanság vélelme.

Másodfokon a Nyíregyházi Törvényszék eredetileg 2018 tavaszán hirdetett volna ítéletet, ám azt elhalasztotta júniusra, vagyis már csak a választások után hozott döntést a tanács. Ítéletében Bocskai Pétert a folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette, az indoklás szerint „nem nyert bizonyítást, hogy I. rendű vádlott ügyvezetőként megkötött vállalkozói szerződéseknél vagyoni hátrányt okozott a cégnek”. Ahogy „az sem volt megállapítható, hogy a szerződéskötések során azért tért el a korábbi gyakorlattól az elszámolásoknál, hogy a szokásos díjnál többet tudjon kifizetni vállalkozóknak”.

A törvényszék a gazdasági csalás bűntetteként értékelt cselekményt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének minősítette, Bocskai börtönbüntetését és közügyektől való eltiltását 3-3 évre enyhítette. Miután az ítélet ellen az ügyész, a vádlott és védője is fellebbezett, a végső szót a Debreceni Ítélőtáblának kellett kimondania.

Két társának ítélete már júniusában jogerőre emelkedett: D. P. 3 éves börtönbüntetését egy évre enyhítették, míg N. J. 3 év börtönbüntetését 2 évre enyhítették, végrehajtását 2 évre felfüggesztették.

Most a Debreceni Ítélőtábla a vádlott vagyon elleni bűncselekményét folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettének, míg a közbizalom elleni bűncselekményt folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségeként minősítette. A vádlott börtönbüntetését és közügyektől való eltiltását is 2 évre enyhítette.

Bocskai volt az, akihez a 2014-es kampány során „váratlanul” betoppant Orbán.

A videó még elérhető Orbán Facebook-oldalán:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis mekkora bravúrra lesz szükség Európa beoltásához koronavírus ellen?

Mégis mekkora bravúrra lesz szükség Európa beoltásához koronavírus ellen?

Közel ezer ember halt meg egy nap alatt koronavírusban Olaszországban

Közel ezer ember halt meg egy nap alatt koronavírusban Olaszországban

Macron: Mi nem Magyarország vagyunk

Macron: Mi nem Magyarország vagyunk