szerző:
hvg.hu

A CEU hétfői bejelentése előtt a parlamenti ülésen is téma volt az egyetem várható költözése, napirend előtt a DK-s Oláh Lajos kérdezett, aki a magyar innováció végét látja a költözés után. Rétvári Bence államtitkár máshogy látja.

Bécs örül, hogy a CEU minden bizonnyal az osztrák fővárosba költözik, az egyetem hétfőn tart nemzetközi sajtótájékoztatót az ügyben. Előtte a parlament napirend előtti felszólalásaiban is téma volt az egyetem ügye, az Index azt írja, a DK-s Oláh Lajos ugyanis gratulált a Fidesz képviselőinek, hogy „sikerült elüldözni a legjobb magyar egyetemet”.

Szerinte erre Rákosi Mátyás is büszke lenne, ugyanis egyetemet csak diktatúrában zárnak be, egyetemi szakot csak diktatúrában tiltanak be. „Új zsenik ebben az országban nem lesznek, mert önök így döntöttek” – mondta Oláh, hozzátéve: nem kell elüldözni több magyar Nobel-díjast, mert nem lesz. A magyar innovációnak meglátása szerint vége, holnap a Corvinus, az MTA is a CEU sorsára juthat.

Az elhangzottakra a kormány részéről Rétvári Bence államtitkár válaszolt, egyszer sem mondta ki a CEU nevet, végig Soros-egyetemről beszélt. Szerinte ma sokkal kevésbé probléma egy nehezebb sorsú magyar fiatalnak bejutni az egyetemre, a szociális ösztöndíjak 40 százalékkal emelkednek.

Magyar innovációk csak Soros-egyetemtől várhatók? Mondjon egyet! Egyet sem tud mondani. Lehet, hogy van genderszak, de hol vannak az innovációk, amelyek Magyarországot előrevitte volna? – szólt vissza Oláhnak.

Rétvári úgy látja, a magyar egyetemi oktatókat és hallgatókat lenézve egyenlőségjelet tesznek a Soros-egyetem és a magyar felsőoktatás közé. „Ön azt mondta, tehetséges hallgatók csak a Soros-egyetemen vannak és hogy nem kerülhet ki Nobel-díjas más egyetemről, visszautasítjuk.”

A DK közben gyászlobogót lógatott ki a Parlament épületéből:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek

Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz