szerző:
hvg.hu

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálata szerint az LMP-társelnök csak a névazonosság alapján következtetett arra, hogy a kormányfő lányát hozták haza honvédségi géppel Ciprusról.

Ahogy korábban megírtuk, az ellenzéki képviselő október közepén tett fel írásbeli kérdéseket a honvédelmi és a belügyminiszternek arról, hogyan fordulhatott elő, hogy Orbán Viktor családtagját a Magyar Honvédség egyik repülőjén, kiképző repülés keretében hozták haza Ciprusról.

A kormányoldali válaszadók és médiumok cáfolták Demeter Mártát, szerintük nem a miniszterelnök lánya, hanem egy Orbán vezetéknevű, Cipruson szolgáló magyar ENSZ-katona gyereke tért haza a katonai géppel, amire engedélyt is kapott. Az ellenzéki politikust emellett megvádolták azzal, hogy katonai titkokat hozott nyilvánosságra. Az ügy most feljelentésnél tart, miután megpróbálták lemondatni a rendészeti bizottsági tagságáról, aztán a képviselőségéről is.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság most közlemény adott ki az ügyben, amelyben a szervezet vezetője, Péterfalvi Attila azt írta: megvizsgálták és rekonstruálták, hogy Demeter milyen tartalmú tájékoztatást kért és kapott a Magyar Honvédség által kezelt repülési és utasadatokról. Helyszíni vizsgálat során meggyőződtek arról, hogy

  • a képviselő által kért dokumentumokban szereplő, illetve a kérdéseiben nyilvánosságra került adatok megismeréséhez való jogot az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény felhatalmazása alapján a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből korlátozza,
  • másrészt arról, hogy az országgyűlési képviselő a törvényi előírásoknak megfelelő tájékoztatást kapott a számára bemutatott dokumentumok kezeléséről és azok "nem nyilvános" minőségéről.

A Demeter Márta által megtekintett honvédségi iratok alapján megállapítható volt, hogy azokban egy esetleges névazonosságon kívül semmilyen más olyan tény vagy körülmény nem szerepel, amiből arra lehetne következtetni, amire az országgyűlési képviselő a nyilvánosság előtt tényként hivatkozott, vagyis hogy a repülőgép egyik utasa a miniszterelnök kiskorú lánya lett volna"

– olvasható a közleményben.

Péterfalvi Attila megjegyezte azt is, hogy a hatóság megállapításai nyilvánosságra hozatalán túl más intézkedést nem tesz, mivel az ügyben bírósági eljárás van folyamatban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A francia belügyminiszter szerint nem az Iszlám Állam katonája volt a strasbourgi lövöldöző

A francia belügyminiszter szerint nem az Iszlám Állam katonája volt a strasbourgi lövöldöző

Miért van ez a sok kép ma a Google főoldalán? És mi köze a Geminidákhoz?

Miért van ez a sok kép ma a Google főoldalán? És mi köze a Geminidákhoz?

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Így nem gondozzák a magyarjaikat

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát