szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A menedékjogot kapott volt macedón miniszterelnököt többször látták már a Belvárosban.

A Guardian tudósítója, Dan Nolan lefényképezte Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt az Anker közben.

Kollégánknak a Deák Ferenc téren egy boltos azt mondta, Gruevszki a Fashion Street néven ismert sétálóutca felől jött, ahol egymást érik a luxus ruházati boltok. Az Erzsébet téri árusok azt mondták, többször látták már a karácsonyi forgatagban Gruevszkit, de turistának nézték, mert úgy viselkedett.

Gruevszki Macedóniából megszökve Magyarországon kért és kapott menedékjogot. Albániából elismerten magyar segítséggel jutott Budapestre, ahol villámgyorsan megkapta a menekültstátuszt. Orbán Viktor miniszterelnök – illetve a Fidesz szerint – jogi döntés született, azonban Orbán azt is mondta, "így bánunk a szövetségeseinkkel". Elemzők szerint a Macedónia EU és NATO csatlakozását ellenző, hazájában korrupciós ügyek miatt kétéves börtönbüntetésre ítélt Gruevszki menedékjoga Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekét is szolgálja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!