szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bűncselekménnyel vádolja az ellenzéket a szerdai ülésen történtek miatt a Fidesz.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Bűncselekmény, sőt bűncselekmények sorozatának elkövetésével vádolja a szerdai parlamenti ülést botrányba fullasztó ellenzéket a Fidesz. Az ülésteremből távozóban a hvg.hu-nak egymás szavába vágva érvelt több felháborodott kormánytag és kormánypárti politikus, hogy a házszabály és az országgyűlési törvény mellett a büntető törvénykönyvbe ütköző dolgot is elkövettek az MSZP-s-, LMP-s és jobbikos képviselők. Példaként azt hozták fel, hogy megakadályozták az ülés levezető elnökét, hogy felmenjen az elnöki pulpitusra, majd szerintük fizikai erővel gátolták, hogy Orbán Viktor le tudja adni a szavazatát, illetve hozzáférjen a szavazógépéhez.

©

Akadt, aki egyenesen az MTV-székház 2006-os ostroma miatt közérdekű üzem megzavarásával perbe vont és elítélt Torockai László ügyéhez hasonlította a történteket. Szerinte az ellenzék lehetetlenné tette, hogy a legfontosabb demokratikus hazai intézmény, az országgyűlés a munkáját végezze. A képviselők némelyike nem zárta ki, hogy feljelentést tesznek az ügyben, és majd az ügyészség eldöntheti, milyen törvénysértést követtek el az ülést széttrollkodó képviselők.

Kövér László házelnök még a botrány kezdetén felkérte az ügyrendi bizottságot, hogy vizsgálja ki a történteket. A videofelvételek visszanézése után ők állapítják majd meg, pontosan milyen szabályokat sértettek a rendbontó képviselők, és ők tesznek majd javaslatot a házelnöknek, hogy milyen szankciókkal sújtsa ezért őket.

©

„A házszabály és az országgyűlési törvény alapján sajnos nincs több eszköz a kezemben, mint a tiszteletdíj megvonása” – mondta a hvg.hu-nak a lehetséges szankciókról az ülésről távozó Kövér László, de a házelnök hozzátette: meglátása szerint is büntetőjogi kategóriába eshet a szerdai ülésteremi atrocitások némelyike.

A felvetésre, amely szerint a Büntető törvénykönyvben nincs olyan paragrafus, hogy a miniszterelnök megakadályozása a szavazat leadásában, vagy a házelnök akadályozása a pulpitusra jutásban, Kövér László epésen azt mondta:

Minden hülye mellé nem lehet Btk.-tényállást rendelni,

de vannak olyan pontok a törvényben, amelyek értelmezését szerinte igenis ki lehet terjeszteni, alkalmazni a történtekre.

A túlóratörvény elfogadása miatt kirobbant parlamenti botrányról és az azt követő tüntetésekről itt olvashatnak bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindfulness-céget alapított Habony Árpád unokatestvére

Mindfulness-céget alapított Habony Árpád unokatestvére

A Diákhitel Központ vezérigazgatója szerint akinek versenyképes végzettsége van, az könnyen kifizeti a tartozását

A Diákhitel Központ vezérigazgatója szerint akinek versenyképes végzettsége van, az könnyen kifizeti a tartozását

Ideges volt, hárommillió forint kárt okozott

Ideges volt, hárommillió forint kárt okozott