szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bűncselekménnyel vádolja az ellenzéket a szerdai ülésen történtek miatt a Fidesz.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Bűncselekmény, sőt bűncselekmények sorozatának elkövetésével vádolja a szerdai parlamenti ülést botrányba fullasztó ellenzéket a Fidesz. Az ülésteremből távozóban a hvg.hu-nak egymás szavába vágva érvelt több felháborodott kormánytag és kormánypárti politikus, hogy a házszabály és az országgyűlési törvény mellett a büntető törvénykönyvbe ütköző dolgot is elkövettek az MSZP-s-, LMP-s és jobbikos képviselők. Példaként azt hozták fel, hogy megakadályozták az ülés levezető elnökét, hogy felmenjen az elnöki pulpitusra, majd szerintük fizikai erővel gátolták, hogy Orbán Viktor le tudja adni a szavazatát, illetve hozzáférjen a szavazógépéhez.

©

Akadt, aki egyenesen az MTV-székház 2006-os ostroma miatt közérdekű üzem megzavarásával perbe vont és elítélt Torockai László ügyéhez hasonlította a történteket. Szerinte az ellenzék lehetetlenné tette, hogy a legfontosabb demokratikus hazai intézmény, az országgyűlés a munkáját végezze. A képviselők némelyike nem zárta ki, hogy feljelentést tesznek az ügyben, és majd az ügyészség eldöntheti, milyen törvénysértést követtek el az ülést széttrollkodó képviselők.

Kövér László házelnök még a botrány kezdetén felkérte az ügyrendi bizottságot, hogy vizsgálja ki a történteket. A videofelvételek visszanézése után ők állapítják majd meg, pontosan milyen szabályokat sértettek a rendbontó képviselők, és ők tesznek majd javaslatot a házelnöknek, hogy milyen szankciókkal sújtsa ezért őket.

©

„A házszabály és az országgyűlési törvény alapján sajnos nincs több eszköz a kezemben, mint a tiszteletdíj megvonása” – mondta a hvg.hu-nak a lehetséges szankciókról az ülésről távozó Kövér László, de a házelnök hozzátette: meglátása szerint is büntetőjogi kategóriába eshet a szerdai ülésteremi atrocitások némelyike.

A felvetésre, amely szerint a Büntető törvénykönyvben nincs olyan paragrafus, hogy a miniszterelnök megakadályozása a szavazat leadásában, vagy a házelnök akadályozása a pulpitusra jutásban, Kövér László epésen azt mondta:

Minden hülye mellé nem lehet Btk.-tényállást rendelni,

de vannak olyan pontok a törvényben, amelyek értelmezését szerinte igenis ki lehet terjeszteni, alkalmazni a történtekre.

A túlóratörvény elfogadása miatt kirobbant parlamenti botrányról és az azt követő tüntetésekről itt olvashatnak bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ránéztek Trump Facebook- és Instagram-fotóira, és kiderült, hogy többet számítógéppel manipuláltak

Ránéztek Trump Facebook- és Instagram-fotóira, és kiderült, hogy többet számítógéppel manipuláltak

A David Schwimmer-hasonmás tolvaj egyáltalán nem hasonlít David Schwimmerre

A David Schwimmer-hasonmás tolvaj egyáltalán nem hasonlít David Schwimmerre

Bálint gazda: Karácsony Gergely a legalkalmasabb

Bálint gazda: Karácsony Gergely a legalkalmasabb

Az Ügyészségtől a Nyugati téri felüljáróhoz vonultak a tüntetők

Az Ügyészségtől a Nyugati téri felüljáróhoz vonultak a tüntetők

Ez nagyot szólhat: profi hangos alkalmazást ad ki a Dolby, több ingyenes funkcióval

Ez nagyot szólhat: profi hangos alkalmazást ad ki a Dolby, több ingyenes funkcióval

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat