Tetszett a cikk?

A teljes gőzzel akciózó, síppal-hangfallal-szirénával felfegyverkezett ellenzék nem tudta megakadályozni, hogy a kormánypárti többség elfogadja a rabszolgatörvény néven elhíresült módosítást, de emlékezetessé tették a szavazást. Összefoglalónk a délelőtti eseményekről.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Három és fél órás folyamatos botrány után szavazta meg az Országgyűlés fideszes többsége a "rabszolgatörvényként" elhíresült törvénymódosítást, amelynek értelmében januártól 400 órában túlóráztathatják a dolgozókat.

A kormány és a Fidesz azzal érvelt, hogy csak annak kell túlóráznia, aki ezt önként vállalja – ezt a törvényalkotási bizottság módosító javaslatával írták bele –, azonban az ellenzék és a szakszervezetek erősen vitatják, mennyiben lesznek valóban döntési helyzetben a dolgozók. Palkovics László miniszter egy szerda reggel megjelent interjúban elismerte, hogy a cégek kérték a módosítást, Kósa Lajos, a javaslat egyik beterjesztője pedig a hvg.hu-nak adott interjúban magyarázta, hogy emiatt nem fognak minden szombaton dolgozni az emberek, az ellenzék hazudik, januárban eljön az igazság pillanata.

Az ellenzék az egész szerdai ülésnapot meg akarta hekkelni: szocialista és párbeszédes képviselők elállták az elnöki pulpitusra vezető utakat.

©

Tordai Bence párbeszédes politikus folyamatosan élőzte a történteket a Facebook-oldalán, amit végül már több mint 15 ezren követtek a közösségi oldalon. Erre újságíróknak nem volt lehetőségük: a karzatról ők nem készíthetnek videófelvételt. A közvetítésben a képviselők többször elmondták, innen csak fizikai erőszakkal lehet őket elvinni, azonban Kövér László házelnök nem vetette be az őrséget.

A teljes közvetítés

Orbán Viktor miniszterelnökre viszont a terembe besiető testőrök vigyáztak, több képviselő ugyanis nagyon közel ment hozzá, Szabó Tímea az arcába sípolt, a DK-s Vadai Ágnes lendületéből úgy tűnt olykor, hogy szinte meg is ütné a miniszterelnököt, azonban Budai Gyula útját állta. De az ukrán parlamentben zajló tettlegességig nem fajult el a dolog, Vadai megállt az üvöltözésnél.

Ezen a képen látszanak az állítólagos TEK-esek Orbán mögött

 

©

Az ülés hivatalosan 10.15-kor kezdődött volna, azonban bő fél óra után jelent csak meg a levezető elnök, Latorcai János fideszes politikus, akit a feljáratot blokkokoló ellenzékiek nem engedtek a helyére. Latorcai rövid beszélgetés után feladta, majd nem sokkal később megérkezett Kövér, aki nem is próbált a pulpitusra felmenni.

©

Kövér a parlamenti padsorban ült a helyére, ahol mikrofont ragadva büntetést helyezett kilátásba a tilakozó ellenzékiekre, majd az ügyrendi bizottságot kérte fel, hogy vizsgálja ki, milyen szankció járhat ezért. Latorcai János pedig a fideszesek gyűrűjében, a parlamenti üléshelyéről vezette le az ülést.

Csakhogy az ellenzéki képviselők, így a mindezt élőben tudósító Tordai Bence szerint csalás, mert szabályellenes, ahogy az is, hogy a képviselői kártya nélkül is működött a szavazógép. A parlament működését alaposan ismerő kollégánk szerint Tordainak nincs igaza, Kövér László házelnök is ugyanezen az állásponton volt. Az ellenzéki politikus viszont szabályosan bemutatta az élő videón, hogy ellenőrizhetetlen a név szerinti szavazás a kártya nélkül, hiszen bárki megnyomhatja a gombot. A kártya szolgál arra, hogy a képviselő azonosítsa magát a voksolásnál, és így követik, mire szavaz.

 

©

A túlóratörvény a 40. napirendi pont volt, Latorcai addig folyamatosan darálta a törvényjavaslatok számát és bocsátotta végszavazásra azokat. Több fideszes – köztük Orbán Viktor miniszterelnök – is felállt a hangzavarban, miközben többen feltehetőleg testükkel védték az "amazonoktól" Latorcait. Kunhalmi Ágnes szocialista politikus egy békés kísérletet tett volna a mikrofon elvételére, de nem járt sikerrel.

Egy-másfél órás álldogálás után a fideszesek kezdtek fáradni, Orbán a két padsor között támaszkodva tartotta magát, de azért végig bírta állva, Gulyás Gergely, Rogán Antal és Völner János időnként leült.

Az élőben közvetítő Tordai Bence élő gyorsinterjúkkal szórakoztatta követőit, Orbán az elején még hajlandó volt válaszolgatni Szabó Tímeának – érdemit ugyan nem mondott –, később azonban némán mosolyogva, a kérdezőre sem nézve utasította el a szituációt. Rogán Antal belement a vitába, bár csak bajnaizott, Kocsis Máté frakcióvezető viszont durván be is szólt Tordainak: "büdös a szád, menj már arrébb".

 

©

Az LMP a karzatról dobált le cetliket, majd Ungár Péter megafonnal jelent meg, amivel elkezdtek szirénázni. A megafon Szél Bernadett kezébe is került, aki az ülésre pár percre beugró Áder János köztársasági elnök közvetlen közelében indította be. Áder azonnal távozott, akkor már Tordai Bence kérdezgette, mit szól ahhoz, hogy csalnak az ülésen. Az ülésteremből távozóban boldog karácsonyt kívánt.

A Jobbik erősítőt vitt be, Gyöngyösi Márton frakcióvezető így mindenkit túlharsova tudott tiltakozni a parlamenti ülésen történtek ellen. A zárószavazás előtt az ellenzék felállva elénekelte a Himnuszt, miközben magasra tartották a kártyájukat, jelezve, hogy nem volt szabályos a voksolás. Majd kivonultak a teremből, miközben a fideszes többség megszavazta a túlóratörvényt.

 

Végig közvetítettünk, ha még több részletre kíváncsi, percről percre tudósításunkat itt találja.

©

Orbán Viktor miniszterelnök a szavazás után a hvg.hu-nak azt mondta, ez egy jó törvény, és jót fog tenni a munkavállalóknak. Hadházy Ákos volt LMP-s társelnök, független országgyűlési képviselő nem vett részt a tilakozó akcióban, a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslat elfogadása után távozott. Azért ment be, hogy arra nemmel szavazzon. A hvg.hu-nak azt mondta, nem látja értelmét az ilyen akciónak.

A Fidesz bűncselekménnyel vádolja az ellenzéket a szerdai ülésen történtek miatt, Kövér László a hvg.hu-nak azt mondta,

minden hülye mellé nem lehet btk. tényállást rendelni.

Még véget sem ért az Országgyűlés szerdai ülésnapja, már elkezdődött a vita arról, ki sértette meg a törvényhozás méltóságát. Aki ebben a kérdésben ítéletet próbál hozni, tévedésben van. A Háznak már rég nincs semmilyen méltósága, és a szerdai nap után borítékolható: gyakran látunk még hasonló botrányt az ülésteremben - írtuk elemzésünkben.

A törvényjavaslat elfogadása után a Jobbik a Sándor-palotához vonult, blokkolva ezzel a Lánchíd forgalmát, a Kossuth téren pedig tüntetés kezdődött. Erről egy új élő tudósításban számolunk be.

Hétfőn az ellenzék obstrukcióval próbálta megakadályozni, hogy szavazzanak a túlóratörvényről, csaknem 3000 módosítót adtak be a napirendhez. Erről azonban – szándékaikkal ellentétben – nem külön, hanem egyszerre szavazott a ház, abból is óriási botrány lett, sípszóval, bekiabálásokkal tiltakoztak.

A túlóratörvény elfogadása miatt kirobbant parlamenti botrányról és az azt követő tüntetésekről itt olvashatnak bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!