szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A CEU ügyében csak egy kisebbség támogatja a kormányt – többek között ezt állapítja meg a HVG számára készült év végi Medián-elemzés.

Az utóbbi hónapok Medián-felmérései számottevő kilengéseket mutattak a Fidesz támogatottságában: a kormánypárt november-december fordulóján mért 41 százalékos népszerűsége októberhez viszonyítva 4 százalékpontos visszaesést jelent, azonban az év egészét nézve átlagosnak mondható. Az MSZP és a DK is nagyjából az éves átlagnak megfelelő népszerűségi mutatóval zárhatja 2018-at, az LMP és a Jobbik viszont az év második felére egyértelműen visszaesett. A Mi Hazánk Mozgalom már 2 százalékon áll, a Momentum viszont hármon, és ezzel továbbra is megelőzi az LMP-t.

Bár Orbán Viktor 5 százalékpontos népszerűségvesztéssel zárja az évet, a mostani, 47 százalékos kedveltsége pontosan megfelel az elmúlt két-három év átlagának. Októberhez viszonyítva a legkomolyabb erősödésnek Fekete-Győr András örülhet. Feltételezhető, hogy az ő és a Momentum népszerűségének növekedése (és valamelyest talán a Fidesz gyengülése is) összefügg a CEU ügyével. Arról, hogy egy törvénymódosítás következtében a CEU-nak el kell hagynia Magyarországot, a kérdezés idejéig a lakosság 74 százaléka hallott, és a tájékozottak 37 százaléka azt is pontosan tudta, hogy melyik párt (jelesül a Momentum) szervezett tüntetést a nemzetközi egyetem érdekében.

Ami egyébként a politikusok ismertség/népszerűségi mutatóit illeti, Orbán már említett (hibahatáron túli) visszaesése, illetve Fekete-Győr növekedése mellett, jelentősebbnek Szél Bernadett, Kocsis Máté, Ungár Péter és Kásler Miklós jobb megítélése nevezhető kiugrónak. A népszerűséget a kutatók azzal a kérdéssel mérték, hogy a válaszadó "a következő években szívesen látná-e fontos politikai szerepben" az adott politikust.

A kutatás részleteit a HVG csütörtökön megjelenő számában találja meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mutatunk öt számot, amelyekkel ön is milliókat nyerhetett

Mutatunk öt számot, amelyekkel ön is milliókat nyerhetett

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Trump kétséges rendeletekkel próbálja élénkíteni a gazdaságot

Trump kétséges rendeletekkel próbálja élénkíteni a gazdaságot