szerző:
hvg.hu

Rendkívüli közgyűlést tartott Budapest önkormányzata, amelynek legfőbb napirendi pontja az e-jegyrendszer volt. Tarlós István nagy bejelentéseket ígért, és be is tartotta: feljelentést tesz az e-jegyrendszer miatt, mert szerinte az az ügy a rendőrségen jó helyen lesz. A DK bizottsággal akarta kivizsgáltatni a történteket, de ezt leszavazták. A főpolgármester arra hivatkozik, hogy az e-jegyrendszer a BKK önálló projektje volt.

Rendkívüli közgyűlést tartott szerdán a Főváros, ezen többek közt személyi kérdésekről döntöttek – a BKK-nál vezetőcsere lett, Dabóczi Kálmánt Nemesdy Ervin váltja –, a patkányhelyzet is terítékre került, de ellenzéki javaslatként a szmogriadóval kapcsolatban is került előterjesztés a közgyűlés elé.

Tarlós István főpolgármester bejelentette: feljelentést tesz az e-jegyrendszer ügyében.

Vizsgálóbizottsági ötlettől a feljelentésig

Gy. Németh Erzsébet azt ülés elején javasolja, hogy egy hétfős bizottság alakuljon, köztük három ellenzéki, három kormánypárti képviselővel az e-jegyrendszer ügy kivizsgálásával, Horváth Csaba elnökletével, hogy megtudják az emberek, "mitől döglött meg ez a projekt". Erről a nyílt ülésen döntsön a közgyűlés. Válaszában Tarlós István azt mondja Gy. Németh Erzsébet elméje nem a

"gőzgép sebességével működik",

a szót kérő Horváth Csaba pedig

"biztos okos dolgokat fog mondani".

Több képviselő is utalt arra, hogy eközben a Parlamentben soha nem látott botrány közepette tolták át a túlóratörvényt, ami itt sosem fog megtörténni, "ez mégiscsak a fővárosi közgyűlés".

Tarlós azt javasolta, vegyék előre az első napirendi pontnak az e-jegyrendszert, a közgyűlés így megszavazta, hogy a zárt ülést igénylő napirendi pont az ülés végére kerüljön, és az e-jegyrendszer legyen az első.

Tarlós rátért az e-jegyrendszerre. Horváth Csaba MSZP-s képviselő pedig sorolta: 12 milliárdot elköltöttek egy működésképtelen rendszerre. Mi történt végig ősszel, amikor már tudható volt a bankgarancia problémája? Ki mit tett azért, hogy megoldódjon a probléma, ha a cég alkalmatlannak bizonyult? Miért ezt a céget választották, ha a cégnek ilyen típusú referenciája nem volt? Nincs felelőse a kudarcnak.

Gy. Németh Erzsébet DK-s képviselő arról beszélt, a városvezetés végig mindenről tudott, a főpolgármester főtanácsadója is ott van a BKK igazgatótanácsában. "Volt egy válságtanács, ezen miről döntöttek? Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes először azt mondta, hogy semmiről nem tudtak, aztán ezt finomították később. Ez botrány. Ahogy az is, hogy ez volt az egyetlen olyan önálló nagyberuházás, amely Tarlós vezetésével 8 év alatt beindult, hogyhogy nem tudtak az ügy haladásáról? "Ez vérlázító" – mondta.

Vitézy Dávid arról beszélt, a szerződés jó, megalapozott volt – ezt senki nem cáfolta a városvezetés részéről. Akkor miért dőlt be projekt? Nem lehet tudni, mennyi pénz pontosan hova ment, tanácsadásra, kommunikácóra, és mennyi konkrét termékekre – beléptetőkapukra, leolvasókra. Ez a történet hasonlít a Deutsch Tamás-féle egykori stadion-beléptetőkapuk esetére, amelyeket megrendeltek, aztán soha nem lettek felhasználva – vélte.

Gál József (LMP) szerint

"ez lesz a Fidesz Alstom-ügye a fővárosban."

Gál is kikéri magának a Tarlós-féle minősítő megjegyzéseket. Szerinte ez az ügy a Horváth Ágnes-féle kórházszéfekre is hasonlít, hogy egy másik politikai oldali példát is hozzon. Értesülései szerint az EBRD-hitelt vissza kell fizetni 2021 márciusáig. Így nem éri kár a fővárost. A budapestiek továbbra is papírbérletet vesznek. Nem megoldások a T-System-féle "buheramegoldások" – abban az ügyben ki a felelős? Meg fogja nézni a szerződéseket, és ha egy olyan forint is kiment a projektben, ami nem fizikai teljesítés volt, akkor kár érte a fővárost – sorolta.

V. Naszályi Márta, a Párbeszéd politikusa arról beszél, a fővárosiak elvesztik a bizalmukat a projektben, annyira hosszúra nyúlik, meg kell vizsgálni, mi a jobb, szerződést bontani, vagy benne maradni. A jobbikos Tokody Marcelll Tarlós kommunikációját furcsállja, hogy a főpolgármester mást-mást mondott arról, mennyit tudott a projekt gondjairól. Horváth Csaba MSZP-s képviselő: alkalmatlan a cég, ez kiderült. Miért az

"Al Capone-i módszert használták",

hogy a bankgaranciára fogták a szerződésbontást, és nem az alkalmatlanságra? Szerinte Tarlós kiszemeltje, Nemesdy Ervin is részese volt a döntéseknek. Horváth bejelenti, ha nem alakul meg a vizsgálóbizottság, alternatív bizottságot alakítanak.

Tarlós veszi át a szót. Szerinte ő azt mondta, november 9-én azt jelentették neki, meglett a megállapodás a kivitelezővel, ez nem volt igaz. Sosem mondta, hogy nem tud a projekt alakulásáról semmit. Ő úgy fogalmazott mindig, a BKK információi szerint nem érte a kárt a fővárost. Az ellenzék korábban a BKK sikereit csak a BKK-nak tudta be, most, a kudarc idején meg a városvezetésre mutogatnak.

Ez a BKK projektje volt, a főváros csak a finanszírozásra kötött szerződést – mondta.

Az ellenzék beszél összevissza. "A budapestiek meg fogják tudni ítélni, ki hazudik, ki nem." Az ellenzék egy kommunikációs performaszot kíván felépíteni, erre nincs szükség, csak összezavarja a közvéleményt. "Jobb, ha tiszta vizet öntünk a pohárba." Tarlós bejelenti,

feljelentést tesz az ügyben, a rendőrség meg majd vizsgálódik, nyomozni fog.

Wintermantel Zsolt szerint a rendőrség hatékonyabban fog tudni nyomozni, mint a vizsgálóbizottság. Ilyen még nem volt, hogy egy regnáló hatalom saját intézkedései okán kezdene nyomozást. Trippon Norbert szerint

az Elios-ügy után nem lesz nagy kockázat feljelentést tenni

– utal arra, hogy a rendőrség lezárta a nyomozásokat az OLAF által gyanúsnak tartott Elios-ügyben. Gy. Németh Erzsébet maga is feljelentést tett, meglátják, melyiket fogadja be a rendőrség. Alstom-ügyben egyszerre volt vizsgálóbizottsági és rendőrségi ügy, ha nincs semmi takargatnivalója a városvezetésnek, vállalja be nyugodtan a bizottságot.

Tarlós: amióta én vagyok a polgármester, itt nem voltak botrányok. Azzal fenyegetőzött, hogy elküldi a jegyzőkönyvet a rendőrségnek, és majd meglesz a következménye, szerinte Gy. Németh Erzsébet maga is itt ült, amikor az Alstom-szerződéseket megkötötték, "hátrébb az agyarakkal", nem ment el a vonatkozó vizsgálóbizottsági ülésekre, így nincs joga moralizálni.

Végül a vitát Tarlós azzal zárta, hogy a rendőrségen jó helyen lesz az ügy. A közgyűlés leszavazta a DK-s javaslatot, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel a kérdés kivizsgálására.

A háttér

Az e-jegyrendszer beszállítói szerződését felbontotta a főváros, miután nem sikerült a német cégnek megújítania a bankgaranciáját. Ugyanakkor a háttérben arról beszéltek, a cég nem tudja megoldani, hogy leszállítsa a szofveres részét a rendszernek. A főváros így is kifizetett 6,3 milliárd forintot – a szerződést Dabóczi korábban előnytelennek minősítette –, de kár nem érte az embereket, mert a leszállított kapukat, eszközöket így is fel lehet használni, védekezik Tarlós. Aki állítja, nem tudta, mennyire áll rosszul a projekt. Az biztos, november 7-én Dabóczi egy bizottsági ülésen elmondta, milyen sok nehézség áll a projekt előtt, és a bankgarancia problémájára is kitért – Tarlós pedig állítja, 9-én azt az információt kapta a BKK-tól, megállapodtak a kivitelezővel. A rendszernek 2017-re fel kellett volna állnia, most Tarlós szerint 2020-ra meglehet, de közlekedéssel foglalkozó civilek szerint akár 3 évet is csúszhat a projekt.

A főváros a kudarc miatt leváltotta Dabóczit, és Nemesdy Ervint nevezi ki a helyére. Tarlós állítja akár szabotőrök is állhatnak a BKK-nál a dolog hátterében, és azt is lemondta, 2010-ben úgy engedett át döntéseket a BKK részéről, hogy nem ismerte azokat.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Egy rasszista kampány nem tesz jót a karriernek

Egy rasszista kampány nem tesz jót a karriernek

Varga Mihály megerősítette, Esztergom felé épül az M0-s nyugati szakasza

Varga Mihály megerősítette, Esztergom felé épül az M0-s nyugati szakasza

Így születnek kisbabaként az érzelmeink

Így születnek kisbabaként az érzelmeink

Elfogták az ápolót, aki teherbe ejtett egy 10 éve öntudatlanul fekvő beteget Phoenixben

Elfogták az ápolót, aki teherbe ejtett egy 10 éve öntudatlanul fekvő beteget Phoenixben

Ferenc pápa Trump határfaláról: A félelem megőrjíti az embereket

Ferenc pápa Trump határfaláról: A félelem megőrjíti az embereket