Hamvay Péter
Hamvay Péter

Kovács Tamás történész váltja Szita Szabolcsot a Páva utcai HDKE élén. A kuratóriumot továbbra is Grósz Andor vezeti.

Mint lapunk korábban megjósolta a Miniszterelnökség leváltotta Szita Szabolcsot a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény (HDKE) éléről. A HVG úgy értesült, hogy Kovács Tamás történész, levéltáros, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense lesz az új igazgató. Kovács Tamás régóta kutatja a magyar holokausztot. Kutatási területe egyebek mellett a hazai szélsőjobboldali mozgalmak, a Magyar Királyi Csendőrség, a Magyar Királyi Rendőrség, és a nyilas éra politikai rendőrségének működése. De publikált az embermentő közszolgákról is. Korábban tíz évig dolgozott főlevéltárosként az Országos Levéltárban, és öt évig a HDKE-ben is. Úgy tudjuk a hivatalos kinevezés még nem történt meg.
A HDKE mögött álló Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kilenc fősre bővül kuratóriumának kinevezési okmányait viszont már aláírta a Miniszterelnökség illetékese. A kuratórium elnöke továbbra is Grósz Andor orvos professzor, a kecskeméti zsidó hitközség elnöke lett, aki korábban a Kecskeméti Repülőkórház főigazgatója, majd a Honvéd Kórház főigazgató-helyettes volt. Kerestük Grósz Andort, aki az új kuratórium hivatalos bejelentése utánra ígér nyilatkozatot. Ám a HVG úgy tudja, a régi-új vezetés szeretné felrázni az évi 20-22 ezer látogatót vonzó intézményt.
Jelentős időszaki kiállítás, tömegeket vonzó rendezvény nem volt az utóbbi években az emlékközpontban, aminek a vezetés szakmai inkompetenciája mellett az is az oka volt, hogy el volt fogva a belső hatalmi harcokkal. 2011-től folyamatosan voltak a súrlódások  Haraszti György, a HDKE-t fenntartó közalapítvány elnöke, és Szita Szabolcs, a múzeum igazgatója között. Haraszti közeledett Schmidt Máriához, részt vett a Sorsok Háza projektben, 2014-ben pedig – állítólag Szita tudta nélkül  – megállapodást kötött a súlyosan kompromittálódott Veritas Intézettel. A hála nem maradt el, Szita távozása után a kuratórium mellett a múzeum vezetését is rá bízta a Miniszterelnökség. Talán Haraszti működése volt a HDKE legsötétebb időszaka, akkor távozott a  legtöbb szakember: megalázó bánásmódról, pszichikai megfélemlítésről, gyanús pénzmozgásokról beszéltek a munkatársak az akkori újságoknak. A Miniszterelnökség végül elengedte Haraszti kezét, amihez a felügyelőbizottság máig titkosan kezelt belső vizsgálata is hozzá járulhatott. Ekkor, 2015-ben térhetett vissza  ismét Szita a HDKE élre, Grósz Andor pedig a közalapítvány élére.  Az elmúlt három évbe botrányok nem voltak ugyan a Páva utcában, - bár nem volt titok, hogy Grósz és Szita között nem volt épp felhőtlen a viszony. Nem igazán sikerült bekapcsolni az intézményt sem a hazai, sem a nemzetközi múzeumi, kulturális életbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyszerű előzésre számított az audis, végül 15 lakókocsit kellett egyszerre letudnia – videó

Egyszerű előzésre számított az audis, végül 15 lakókocsit kellett egyszerre letudnia – videó

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

Egy amerikai katolikus egyetem letakarja a Kolumbuszt ábrázoló falfestményeket

Egy amerikai katolikus egyetem letakarja a Kolumbuszt ábrázoló falfestményeket

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

Australian Open: kiesett a Babos–Fucsovics-páros

Australian Open: kiesett a Babos–Fucsovics-páros

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok