Hamvay Péter
Hamvay Péter

Sok milliárd folyt el holokauszt témájú projektekre, ám csak az üres házak szaporodtak.

Schmidt Mária még utoljára alaposan nekiment személyes ellenfelének, Heisler András Mazsihisz-elnöknek, mielőtt lekerült a nevéről a Figyelő című lap. Őt tartja hibásnak, hogy máig nem nyílhatott meg a Sorsok Háza. Bár a kormány a Mazsihisz ellenlábasának, az állami pénzekkel alaposan kitömött EMIH-nek adta át a józsefvárosi pályaudvar melletti kiállítóhely tulajdonjogát, ezzel megszerezve rá a „kóserság pecsétjét”, úgy tűnik, (még) nem jutott el addig, hogy a tradicionális zsidó közösség ellenében is megnyissa a központot.

Heisler András
©

Schmidt és Heisler viszonya az EMIH belépése után romlott meg javíthatatlanul. A Mazsihisz elnöke kijelentette: a Sorsok Háza mostani gazdái nem hiteles emberek, Schmidt „kiírta magát a holokausztkutató történészek sorából”. A Terror Háza igazgatójának legutóbbi nyilatkozata – miszerint „nem biztos, hogy azok nyerték meg a második világháborút, mint akikről tanultuk” – mindenesetre nem erősítik a hitelességét.

Schmidt a még általa jegyzett utolsó Figyelő címlapjával kicsit túllőtt a célon: az égi mannaként Heisler körül hulló húszezresek az izraeli nagykövetnél és országa két lapjánál is kiverték a biztosítékot, antiszemitának bélyegezve azt. A Mazsihisz „közösségünkkel szembeni évszázados sztereotípiák felélesztésére alkalmasnak” nevezte a montázst. A lap visszautasította a vádakat, mondván, nem követte hasonló megdöbbenés, amikor Köves Slomónak, az EMIH vezető rabbijának az arcképe az Üzlet és zsidóság cím kíséretében jelent meg egy másik hetilap címlapján. Valóban nehéz lenne egyértelműen kijelenteni, hogy antiszemita üzenettel bír-e a címlap, azt könnyebb megállapítani, hogy az „Elszámolási nehézségek” című írás valójában nem talált semmilyen visszaélést a Mazsihisz Együttélés Háza nevű, állami támogatásból megvalósuló projektjénél. Csupán annyit állít, hogy az intézménynek helyet adó Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítása csúszik, a költségek 2,7 milliárd forintról 3,2 milliárdra nőttek, nem történt meg a teljes elszámolás (még a projekt sem fejeződött be), és keveset tudni a ház tartalmáról.

Schmidt Máris
©

Van némi irónia abban, ahogy Schmidt saját fegyverét fordította Heisler ellen, ugyanis a Mazsihisz elnöke a részletes forgatókönyvet hiányolta a Sorsok Házával kapcsolatban, a Figyelő újságírója is ezt kereste az Együttélés Házánál, szintén hiába. Az viszont abszurd, hogy épp Schmidt Máriáék teszik szóvá az átláthatóságot, akik évek óta minden információtól elzárják a sajtót a Sorsok Házával kapcsolatban.

Ennek ellenére van igazság a kritikában. A Mazsihisz finoman szólva sem mutatott példát, hogyan kell egy fontos társadalmi kérdéseket feszegető kiállítás, közösségi ház programját nyilvánosan megvitatni és kidolgozni. Még a ház neve sincs véglegesítve. Nincs arca, látható felelőse a projektnek: „nincsenek tisztázva a döntési jogkörök, mindenki mindenbe beleszól” – jellemzi a helyzetet egyik intézményi forrásunk. Tovább bonyolítja az ügyet, hogy az ingatlan – a CEU bécsi épületét is jegyző Otto Wagner tervezte zsinagóga – a Budapesti Zsidó Hitközség tulajdona, míg a pályázatot a Mazsihisz nyerte. Az Együttélés Háza szakrális funkciót is el tud majd látni, és közösségi térként is használható lesz a jövő év végi megnyitó után. A hozzá kapcsolódó épületben lévő állandó kiállítás egy család sorsán keresztül mutatja majd be a hazai zsidóság történetét, emancipációját.

Köves Slomó, Schmidt Mária, Fürjes Balázs és Gulyás Gergely, a Sorsok Házáról tartott sajtótájékoztatón 2018. szeptember 7-én
©

Miközben új zsidó és holokauszt tematikájú kiállítások épülnek, a Páva utcai Holokauszt Emlékhely kiürül. Az intézményt fenntartó közalapítvány kuratóriumának a mandátuma rég lejárt. Felreppentek olyan hírek, hogy a kormány ezzel meg is szüntetné az intézményt, esetleg beolvasztaná a Sorsok Házába, de kormányzati forrásaink ezt most cáfolták lapunknak. Megerősítették viszont, hogy Szita Szabolcs igazgató munkájára valószínűleg nem számít a fenntartó Miniszterelnökég. A házra mindenesetre ráférne a megújulás. Honlapján évekkel ezelőtti programok szerepelnek, nem csoda, hogy kiállításaik, könyvbemutatóik alig észrevehetőek.

HAMVAY PÉTER

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Január közepén szavaz a brit parlament a Brexitről

Január közepén szavaz a brit parlament a Brexitről

Az Amnesty szerint példátlan, hogy képviselőket erőszakkal távolítsanak el közintézményből

Az Amnesty szerint példátlan, hogy képviselőket erőszakkal távolítsanak el közintézményből

Találtak egy új bolygót a Plutó mögött, az egész rózsaszín

Találtak egy új bolygót a Plutó mögött, az egész rózsaszín

A Mikulásnak és a Jézuskának is besegítenek a robotok

A Mikulásnak és a Jézuskának is besegítenek a robotok

Februártól jönnek az új 500 forintosok

Februártól jönnek az új 500 forintosok

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik