szerző:
hvg.hu

Pénteken újabb tüntetés lesz Budapesten a Munka törvénykönyvének módosítása ellen, a Jobbik is mozgósításba kezdett.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Menjünk a Kossuth térre! címmel szerveződik demonstráció pénteken 17 órai kezdettel a Parlament elé a "rabszolgatörvény" áterőltetése óta harmadszor. Az eseményen – derül ki a Facebook-oldaláról – több ellenzéki politikus is felszólal. Az MSZP-t Kunhalmi Ágnes, a Párbeszédet Tordai Bence, a DK-t Vadai Ágnes, a Momentumot Donáth Anna, az LMP-t Schmuck Erzsébet képviseli. Beszélni fog Hercegh Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője is.

A Jobbik elnöke, Sneider Tamás még csütörtök éjjel a Kossuth téren azt közölte a hvg.hu-val, hogy ők is mozgósításba fognak, több ezer embert várnak vidékről a fővárosba.

Tüntetéskisokos szombatra, így kerülje el az 50 ezres csekket

A különböző jogvédő szervezetek a korábbi tüntetések alkalmával pontokba szedték a tudnivalókat, ebből mutatjuk a legfontosabbakat. A rendőrség türelme fogytán, a legutóbbi diáktüntetés végeztével a spontán vonulók közül többen 50 ezres csekket kaptak, mert lementek az úttestre.

A szerdai és a csütörtöki demonstrációkon a rendőrség közlése szerint 51 embert állítottak elő, közülük 22 embert vettek őrizetbe. Az előállítások mellett majdnem 300 embert igazoltattak, 201 ember ellen közlekedési szabálysértési feljelentést tettek.

Bevitték többek között a Momentum Mozgalom alelnökét, Donáth Annát is, miután füstfáklyát hozott működésbe a Kossuth téren, és azt a magasba tartotta. Hajnalban engedték szabadon, elmondta, mit tapasztalt.

A párbeszédes Tordai Bence, a szerdai sétálós tüntetés elindítója a hvg.hu-nak azt mondta, ma is ott lesz a demonstráción, és pártja vidéken is mozgósításba kezdett.

Ezt most azonnal tegye fel a telefonjára, ha megy a tüntetésre

Ahogy ezzel az elmúlt évek tüntetésein is sokan szembesülhettek, ha több tízezer ember gyűlik össze egy nem túl nagy helyen, ott bizony nincsen használható térerő. Ami nélkül pedig nehézkes a kommunikáció. Mutatunk egy olyan telefonos alkalmazást, amelyhez se mobilnet nem kell, sem térerő, mégis lehet vele chatelni, egymással kapcsolatot tartani.

A csütörtöki tüntetés végén a rendőrök a város több pontján körbekerítették a résztvevőket. Csak azután engedték el őket, hogy kamerába mondták a nevüket. Kollégánkat is erre kötelezték, hiába mutatta sajtóigazolványát. A Társaság a Szabadságjogokért szerint ez nem jogszerű eljárás, Péterfalvi Attila szerint azonban nincs vele probléma.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Késő éjszakáig tüntettek a fővárosban, a Kossuth téren és a Nyugatinál is összetűzés volt a rendőrök és a tüntetők között

A Kossuth téren indult csütörtökön az újabb, a túlóratörvény elleni demonstráció. A tüntetők előbb a Margit hidat és a Lánchidat zárták le, aztán a Kossuth téren dobálni kezdték a rendőröket, ott késő este is összefeszülnek a felek. Később a Szalay utcában és a Nyugati téren is összetűzések voltak. Végül éjszaka a Király utcánál állították meg őket a rendőrök, akik ismét könnygázt vetettek be. Többek között a Momentum alelnökét is előállították.

Az öné is köztük van? Most éppen ezek a világ legütősebb androidos telefonjai

Az öné is köztük van? Most éppen ezek a világ legütősebb androidos telefonjai

Osztozkodás Andy Vajna örökségén: a Filmalapnál pótolhatatlan, az üzletben nem

Osztozkodás Andy Vajna örökségén: a Filmalapnál pótolhatatlan, az üzletben nem

A Telenornál van? 72 órán belül bekapcsolják az újítást, amit észre fog venni hívás közben

A Telenornál van? 72 órán belül bekapcsolják az újítást, amit észre fog venni hívás közben

Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

"A gép, amin ülök, mindjárt szétesik" – ez lehetett az eltűnt Premier League-csatár utolsó üzenete

"A gép, amin ülök, mindjárt szétesik" – ez lehetett az eltűnt Premier League-csatár utolsó üzenete

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését