szerző:
hvg.hu

A Párbeszéd politikusa ma is kimegy tüntetni, szerinte az elmúlt nyolc év legerősebb tüntetéssorozata zajlik most. A párt vidéken is mozgósít. Lehet, a tiltakozások kihatnak a pártpolitikai színtérre is. Az ÁSZ-t a Fidesz fegyverként használja, kommentálja a Momentum és a Párbeszéd elleni eljárást.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

"Az Állami Számvevőszék az egyetlen, aki nem érte el a pártot" – mondja Tordai Bence PM-politikus a hvg.hu-nak, amikor az ÁSZ-féle fenyegetésre kérdeztünk rá. Az ÁSZ álltja, nem tudták elérni sem a Párbeszédet, sem a Momentumot, ezért ezek a pártok nem tettek eleget a kapcsolattartási kötelezettségüknek, ami miatt megvonhatják az állami támogatásukat. Tordai szerint az ÁSZ ki akarja véreztetni őket. Nem is akarták elérni a Párbeszédet, a Fidesz a fegyvereként használja a számvevőszéket. De

"nem csináljuk össze magunkat",

épp emiatt tüntet a párt.

És a Párbeszéd pénteken is kivonul,

"nem teljes a napunk tüntetés nélkül".

De nem ez a fő terep. Tordai szerint fontos lenne, ha kialakulna egy egységesebb ellenzéki erő, amely kihasználja a mostani elégedetlenséghullámot. Informális tárgyalások már meg is indultak ezen a téren, többet erről Tordai nem akar egyelőre mondani.

A tüntetéseken valamiféle népfrontosság már megvalósult, Tordai maga is bemutatott egymásnak jobbikos és MSZP-s politikusokat, és LMP-s, momentumos és Párbeszéd-politikusok is együtt vonultak. Újszerű dolgok történnek. A politikus szerint az elmúlt nyolc évben nem voltak ennyire erős tiltakozások.

Most van egy közös düh, egy kézzelfogható cél, a túlóratörvény megbuktatása, és a rezsim megdöntése.

Tordai egyelőre két Párbeszéd-politikusról tud, akik ellen eljárás indult, feljelentették őket: Erőss Gábor VIII. kerületi politikus ellen eljárás indult, illetve Hegedűs Benjamin Jutas, az ifjúsági szervezettől is kamerába kellett mondja a nevét. Tordai és Karácsony hátrébb álltak, de Tordai később visszatért, és úgy látta, bárkit előállítottak a rendőrök, és igazoltattak, mert az úttesten járt, nem a járdán. Ezek az intézkedések szerinte jogszerűtlenek és megfélemlítőek.

Ma a Párbeszédnél elnökségi ülés lesz, ezen döntenek arról is, hogy a vidéki szervezetek vidéken is becsatlakoznak az ellenállás, tüntetések szervezésében. Vidéken is egyre több helyen lehet tehát számítani tüntetésekre, megmozdulásokra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltűnt egy fiatal nő a VI. kerületben

Eltűnt egy fiatal nő a VI. kerületben

Tömegével lehet rendelni O1G-s tárgyakat Kínából

Tömegével lehet rendelni O1G-s tárgyakat Kínából

Újra megnyitottak néhány átkelőt a magyar–osztrák határon

Újra megnyitottak néhány átkelőt a magyar–osztrák határon

Hamarosan léphet az MNB, nyakunkon a szigorítás

Hamarosan léphet az MNB, nyakunkon a szigorítás

Fucsovics Márton győzelemmel kezdett az Australian Openen

Fucsovics Márton győzelemmel kezdett az Australian Openen

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben