Windisch Judit
Windisch Judit

A szerda esti tüntetés végén a Dob utcánál is csak úgy engedték szabadon a tüntetésen részt vevőket, ha kamerába mondták a nevüket. Kollégánkkal is ez történt. A TASZ szerint erre semmi joga nincs a rendőrségnek, az Adatvédelmi hatóság elnöke szerint viszont nem aggályos, ami történt.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Jogellenesen járt el a rendőrség, mikor igazoltatás után a kamerába mondatta a tüntetők nevét, a rendőrségi törvény erre nem ad felhatalmazást – mondja a Társaság a Szabadságjogokért két munkatársa, Döbrentey Dániel, a Politikai Szabadságjogi Projekt egyik jogásza, és Asbóth Márton, a Magánszféra Projekt vezetője.

Példa nélküli az eljárás – mondják. "Hiába érveltek azzal a rendőrök, hogy utasítást kaptak. Vagy van joguk valamihez, vagy nincs" – mondja Döbrentey. A rendőrségi eljárás a 24.hu felvétele után kapott publicitást.

A felvételt készítő újságíró, Zalavári Noémi azt mondta, a rendőrség a csütörtök éjjeli tüntetés végén hajnal 1-2 óra körül kis csoportokban vette körbe a tüntetőket, egyre feszültebbek voltak az emberek. Ezután következett az igazoltatás, amit nem rögzítettek. Utána egy "rendőrfolyosón" keresztül lehetett kijutni a gyűrűből, ott viszont mindenkinek kamerába kellett mondani a nevét, csak akkor engedték tovább. Őt is kötelezték erre, hiába mutatta fel újságíró-igazolványát.

"A rendőrség nem adott magyarázatot az eljárásra, annyit mondtak, parancsot teljesítenek. Azt mondták, beszélhetek a parancsnokkal, de ő nem volt ott, és senki sem segített, hogy megtaláljam."

Egy fiú kérette magát, majd ő is bemondta a nevét. Ebben a csoportban nagyjából 30 tüntető lehetett, azt nem tudjuk, hogy a rendőrök által körbevett más körökben is ugyanez volt-e az eljárás, viszont szerdán ugyanezt a módszert alkalmazták. Akkor a tüntetők egy csoportja a Kossuth térről a Dob utcáig jutott, ahol körbezárták őket a rendőrök. Mindenkit igazoltattak, majd a rendőrgyűrűből csak nevet a kamerába mondva lehetett távozni – mesélte Csányi Nikolett, a hvg.hu videóriportere. Távozáskor senkinek nem kellett már az igazolványát felmutatnia, sem szerda, sem csütörtök éjjel, így adott esetben hamis nevet is bemondhattak. Kollégánk szerint a Dob utcánál nagyjából 100 tüntetőt filmezhettek le.

A TASZ szerint a rendőrség az igazoltatást felveheti, sőt a rendőr fel is olvashatja az adatokat akár a kamerába, akár úgy, hogy közben a tüntetőt filmezik, itt azonban már az igazoltatás után mondatták be a neveket.

Ezt nem tehetik meg. Olyan nincs, hogy valakinek be kell mondani a saját nevét a kamerába

– mondja hozzá Asbóth Márton.

A tüntető is kamerázhat

A rendőrségnek csak az igazoltatás időtartama alatt van joga korlátozni a személyi szabadságot. A rutintalanoknak nem is feltétlen tűnik fel, hogy jogellenes az eljárás. Ilyen esetben egyébként a Független Rendészeti Panasztestülethez fordulhatnak. Megkerestük őket, de még nem kaptak jelzést a mostani tüntetések után. A tüntetőnek joga van rögzíteni a rendőrség intézkedését, ez a Pride-on gyakori is, ahol az "ellentüntetők" elleni rendőrségi fellépésről készülnek videók, hogy kiderüljön, mennyire erélyesen lépnek fel. Erélyes fellépésre csütörtök éjjel is volt példa: élő közvetítésünkön látszott, amint az Emmi épülete előtt egy rendőr egy parkoló autóhoz lökött egy tüntetőt.

A dulakodás képei az alábbi videóban 3 óra 26 perc körültől láthatók:

A demonstráció órákkal korábban eldurvult, a tüntetők még a Kossuth téren füstgránátot, petárdákat, üvegeket dobáltak a rendőrsorfalba, válaszul a korábbinál erőteljesebben vetettek be könnygázt a rendőrök. A tüntetés részleteit itt olvashatják.

Péterfalvi mást gondol

Megkérdeztük a rendőrséget, de órákkal cikkünk megjelenése után egymondatos választ kaptunk.

©

A hivatkozott rendőrségi törvényben az igazoltatásról szóló passzusban ez nincs részletezve, a 83. paragrafus viszont úgy szól, a rendőrség e törvény alapján kezelhető személyes adatokat a többi között "igazoltatásból, képfelvételből, hangfelvételből, kép- és hangfelvételből" gyűjtheti. A válasz alapján talán ez a hivatkozási alap, azonban továbbra sincs magyarázat arra, miért alkalmazza most ezt az eszközt a rendőrség.

Írtunk a Belügyminisztériumnak is, hogy szerintük jogszerű volt-e a korábban nem tapasztalt intézkedés, indítanak-e vizsgálatot, mire cikkünk megjelenése után közölték, a levelet

illetékességből

továbbították az Országos Rendőr-főkapitányságnak. A Független Rendészeti Panasztestületnél is rákérdeztünk az eljárás jogszerűségére, egyelőre nem kaptunk választ.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila szerint a rendőrség eljárása adatvédelmi szempontból nem kifogásolható, hiszen a rendőr az intézkedésről - az igazoltatásról - készíthet kép és hangfelvételt. Hiába percekkel az igazoltatás után kérték a tüntető nevét, Péterfalvi azt mondja, ez az intézkedés részének tekinthető.

A tüntetők egy része ellen a közúti közlekedés rendjének megsértése miatt indulhat szabálysértési eljárás, miután az úttesten vonultak. Ugyanerre hivatkozva indított eljárást a rendőrség a CEU-tüntetések résztvevőivel szemben – kollégánk is kapott 50 ezres csekket, őt a többi között a médiatörvényre hivatkozással felmentették –, de a bíróság sorra szünteti meg az eljárásokat. Van, amit bizonyítottság hiányában, van, ahol azt mondta ki, miután a rendőrök biztosították a vonulást, a tüntető joggal gondolhatta, hogy lezárták a keresztutcákat is, így biztonsággal közlekedhet az úttesten.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ledobták az árbombát: 20-120 ezerrel olcsóbb a Huawei-nagyágyúknál a Honor új telefonja

Ledobták az árbombát: 20-120 ezerrel olcsóbb a Huawei-nagyágyúknál a Honor új telefonja

"A gerincsérv komoly dolog" – reagált Hadházy Ákos a kikerült MTVA-s videónkra

"A gerincsérv komoly dolog" – reagált Hadházy Ákos a kikerült MTVA-s videónkra

Az Ügyészségtől a Nyugati téri felüljáróhoz vonultak a tüntetők

Az Ügyészségtől a Nyugati téri felüljáróhoz vonultak a tüntetők

Lekerültek az első helyről a kórházak az állami intézmények adósságlistáján

Lekerültek az első helyről a kórházak az állami intézmények adósságlistáján

Eladták egy nő méhét Malawiban

Eladták egy nő méhét Malawiban

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!