szerző:
hvg.hu

Harmadik napja tartanak a tüntetések Budapesten, amelyek szerdán az úgynevezett "rabszolgatörvény" botrányos parlamenti elfogadása után kezdődtek. A pénteki tüntetésen beszédeket is tartottak, ahol szinte minden ellenzéki párt képviselője felszólalt. A tüntetők ezután vonulni kezdtek, de hosszas békés vonulás után végül visszatértek a Kossuth térre, ahol ismét megdobálták a rendőröket, akik könnygázt vetettek be. Kövesse velünk a nap eseményeit percről percre!

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában
  • A budapesti tüntetések harmadik napján a Kossuth téren kezdődtek az események, ahol délután 5-től az ellenzéki pártok képviselői tartottak beszédeket.
  • A tüntetés hivatalos része 6 után valamivel véget ért, de több száz tüntető a Margit híd felé indult.
  • Miután rövid ideig blokkolták Margit hidat, a Nagykörúton az Oktogonig vonultak, innen az Andrássyn a Deákra. Jártak a tüntetők a Magyar Rádió épületénél a Pollack Mihály téren, majd egy ideig blokkolták a Szabadság hidat is. Innen a budai oldalon az Erzsébet hídra vonultak, ezen át tértek vissza a pesti oldalra, ahol a Váci utcán át a Vörösmarty térre mentek és átvonultak a karácsonyi vásáron is. Végül az Erzsébet és a Szabadság téren át fél 10 előtt visszaértek a Parlament elé.
  • A Kossuth téren a tömeg ismét füst- és hanggránátokkal, tojással és üvegekkel dobálja a felsorakozó készenlétiseket.
  • A rendőrségi teherautóról azt mondták be, hogy "a tüntetés elvesztette békés jellegét". A rendőrség közleménye szerint elhangzott a tüntetők felé az első felszólítás.
  • Ismét könnygázt vetettek be a rendőrök a Kossuth téren és habot is fújtak a tüntetőkre, feltehetően azért, hogy megjelöljék a demonstrálókat. Többeket kiemeltek a tömegből.
  • Fél 12 körül a momentumosok vezetésével a tüntetők egy csoportja a Lánchíd felé indult, majd néhány százan felmásztak a Várhegyre a Sándor-palotához. Végül a Széll Kálmán tér felé levonultak a Várból.
  • A rendőrség közlése szerint három embert emeltek ki a tömegből a Kossuth téren és előállították őket.
1 2 3 4 5 6 7
17
Sorrend megfordítása

Közvetítésünket lezárjuk

A tüntetők maroknyira fogyatkozott csoportja leért a Széll Kálmán térre a Várból, itt tudósítónk szerint beálltak a villamosmegállóba.

Köszönjük figyelmüket!

Sokan valószínűleg hazaindulnak

De egyelőre együtt a Bécsi kapu felé.

Himnuszt énekelnek

Utána egy kis "Ria Ria Hungária" is felhangzik.

A tüntetők a Halászbástyánál

Rögtönzött beszédeket tartanak Szent István lovasszobránál arról, hogy Magyarország 1000 éve európai, hogy meg kell mutatni Orbánnak, hogy elegünk van, hogy "holnap is itt leszünk", és hogy vasárnap nagy tüntetés lesz a Hősök terén.

Három tüntetőt állítottak elő a rendőrök

Újabb közleményt adott ki a rendőrség, ebben azt írják, bűncselekmény gyanúja miatt intézkedtek a rendőrök a Kossuth téren.

A közlemény szerint a "Kossuth téren az agresszíven viselkedő tömegből három férfi a rendőrökre támadt, nekirontott a sorfalnak, lökdöste azt. A férfiakat – akik közül egyikük az arcát maszkkal eltakarta – a rendőrök kiemelték a csoportosulásból és bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállítják".

Azt is hozzátették, hogy az elmúlt két nap demonstrációinak biztosításakor összesen 14 rendőr sérült meg, és közölték azt is, hogy "az erőszakos, vandál cselekmények elkövetői között 11 büntetett előéletű volt".

Minden autóra ráírják a tüntetők,

hogy "Orbán egy g*ci", vagy hogy "Mocskos Fidesz".

Videón a Kossuth téren kiemelt egyik férfi

Az élő videófolyamunkból a 444.hu vágta ki azt a részt, amin látszik, ahogy kiemelnek egy férfit, aki lisztet szórt a rendőrökre a Kossuth téren.

1 2 3 4 5 6 7
17

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eddig ismeretlen felvétel arról, hogyan rángatták végig Hadházyt a zárt MTVA-folyosón

Eddig ismeretlen felvétel arról, hogyan rángatták végig Hadházyt a zárt MTVA-folyosón

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

Kárt okoz egy üzlettárs? Így lehet kizárni a cégből

Kárt okoz egy üzlettárs? Így lehet kizárni a cégből

Pont a tüntetők felett kapcsolt ki a közvilágítás Pécsett

Pont a tüntetők felett kapcsolt ki a közvilágítás Pécsett

Szél Bernadett megkérdezte Orbánt, miért ment el a diktatúrát pártoló brazil elnök beiktatására

Szél Bernadett megkérdezte Orbánt, miért ment el a diktatúrát pártoló brazil elnök beiktatására

Budapest az európai sportfőváros, el is megy rá 200 millió forint

Budapest az európai sportfőváros, el is megy rá 200 millió forint