szerző:
hvg.hu

Egymondatos válaszban intézte el a rendőrség a kérdéseinket.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Sok kérdésünk volt a rendőrséghez azután, hogy a szerda és csütörtök esti demonstráció vége felé a körbevett tüntetőket csak a nevük kamerába mondása után engedték ki a rendőrgyűrűből. A tüntetőket illetve újságírókat előtte már igazoltatták - szintén a rendőrgyűrűben -, de ezt nem vették fel, csak külön a nevüket.

A korábban ismeretlen gyakoralt a TASZ szerint jogszabályellenes, ugyanis az igazoltatás lezárulta után nincs jog a rendőrségnek bemondatni senkivel a nevét, és a személyi szabadságát sem korlátozhatja, míg az Adatvédelmi Hatóság elnöke nem lát problémát, miután szerinte az egészet egy eljárásnak - vagyis az igazoltatás részének - kell tekinteni.

A Belügyminisztériumot hiába kérdeztük, megkeresésünket továbbpasszolta az ORFK-nak. Amelyet külön is megkerestük, a tárca előtt. A rendőrség órákkal később egy mondatban válaszolt.

©

Megnéztük a rendőrségi törvényt, az igazoltatásról szóló passzusban ez nincs részletezve, a 83. paragrafus viszont úgy szól, a rendőrség a törvény alapján kezelhető személyes adatokat a többi között "igazoltatásból, képfelvételből, hangfelvételből, kép- és hangfelvételből" gyűjtheti. A válasz alapján talán ez a hivatkozási alap, azonban továbbra sincs magyarázat arra, miért alkalmazza ezt az eszközt a rendőrség.

Az ügyben megkerestük a Független Rendészeti Panasztestületet, ahol rendőri jogsértés gyanúja esetén panaszt lehet tenni. A kérdéseinkre még nem kaptunk választ, azonban úgy tudjuk, a szerdai, csütörtöki rendőri fellépés miatt péntek délelőttig nem kaptak panaszt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elege lett, távozott a Honvédkórházból a koraszülött intenzív osztály vezetője

Elege lett, távozott a Honvédkórházból a koraszülött intenzív osztály vezetője

Ilyet se láttak még: fogyatkozás közben csapódott meteorit a Holdba

Ilyet se láttak még: fogyatkozás közben csapódott meteorit a Holdba

Ez nagyot szólhat: profi hangos alkalmazást ad ki a Dolby, több ingyenes funkcióval

Ez nagyot szólhat: profi hangos alkalmazást ad ki a Dolby, több ingyenes funkcióval

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Nem tud megszabadulni a Michelin-csillagtól egy francia séf

Nem tud megszabadulni a Michelin-csillagtól egy francia séf

Kárt okoz egy üzlettárs? Így lehet kizárni a cégből

Kárt okoz egy üzlettárs? Így lehet kizárni a cégből