szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tényi István embercsempészés és hivatali visszaélés bűntett miatt tett bejelentést.

Tényi István bejelentése alapján nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda a Gruevszki-ügyben - írja a 24.hu. Tényi azután tett bejelentést embercsempészés és hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt, hogy a Népszava november közepén megírta, a volt macedón miniszterelnöknek kivételes ügymenetet biztosított a kabinet és a magyar kormányköröknek komoly szerepe lehetett Gruevszki szökésének megszervezésében. A külügyminiszter egy héttel később ismerte el, hogy magyar követségi autókon szállították a volt miniszterelnököt, ám azt állította, Macedóniából nem ők juttatták ki.

Nikola Gruevszki a kétéves börtönbüntetése megkezdése előtt szökött el Macedóniából - ennek körülményei még nem ismertek -, Albániában kért a magyar követségen menekültstátuszt, onnan országonként váltott magyar követségi autókkal szállították Budapestre. A szerb-magyar határig személyi igazolványával jutott el - útlevelét hazájában bevonták -, Magyarországra különleges engedéllyel léphetett be. A kormány ugyanis azt állítja, Gruevszki legálisan jutott be az országba.

A volt macedón miniszterelnök villám gyorsan menekültstátuszt kapott, a Bevándorlási Hivatal elfogadta azt az érvelését, hogy hazájában politikai üldöztetésnek van kitéve és nem folytattak vele szemben tisztességes eljárást. Érdekesség, hogy maga Gruevszki posztolta ki Facebook oldalára novembern 13-án, hogy Budapesten van, majd bő egy hétre rá ő erősítette meg hivatalosan, hogy megkapta a menekültstátuszt. A Hivatal jegyzőkönyvének kivonata ugyanis a Magyar Időkben jelent meg. Elemzők azt mondják, Gruevszki menedékjoga Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekét is szolgálja.

Gruevszkit az elmúlt napokban többször is lefényképezték Budapest belvárosában. További cikkeinket a témában ide kattintva olvashatja.

Az Index azt írja, a rendőrség időközben feljelentés-kiegészítést kért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Rendkívüli szünetnek örülhettek a diákok, akik a kormányzati tájékoztatóba botlottak

Rendkívüli szünetnek örülhettek a diákok, akik a kormányzati tájékoztatóba botlottak

„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban

„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban