szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meglepetések helyett korábbi, nem hivatalos információk erősödése olvasható ki a Fidesz-KDNP frissen elfogadott, 2019-es EP-listájából. A névsort vezető Trócsányi László jelenlegi igazságügyi minisztert annak ellenére jelölhetik uniós biztosnak jövőre, hogy a Magyarországot az Európai Bizottságban jelenleg képviselő Navracsics Tibor erősebb tárcát kaphatna az újrázással, mint az újonc miniszter.

Csak „előkészítő terep” lehetett az áprilisban a parlamentbe jutott Bajkai Istvánnak a képviselőség – az Orbán Viktort és a Fidesz több vezető alakját még a Bibó-szakkollégiumból ismerő, a miniszterelnök családját ügyvédként több perben is képviselő volt erzsébetvárosi alpolgármester a frakció padsoraiból nyáron az igazságügyi miniszteri székbe ülhet át. A hvg.hu korábbi információit erősíti a Fidesz–KDNP csütörtökön nyilvánosságra hozott 2019-es EP-listája is, amelynek Trócsányi László jelenlegi igazságügyi miniszter a listavezetője. Róla már majdnem egy éve azt írta az atv.hu, hogy Brüsszelben folytathatja (egy ideig úgy hírlett, hogy már a negyedik Orbán-kormányban sem kap megbízást). Igaz, az akkori információk Navracsics Tibor utódaként, Magyarország következő európai uniós biztosaként emlegették.  

©

Azóta kiderült, hogy a kettő nem zárja ki egymást: információink szerint az uniós biztosi posztra ugyanis valóban Trócsányi László a legesélyesebb.

Az atv.hu ezzel egybevágó információi szerint Orbán Viktor azért is jónak tartaná, ha a Fidesz EP-listavezetője lenne az uniósbiztos-jelölt is, mert a párt listájára leadott – feltehetően nagy számú – szavazat erősítené-legitimálná a biztosjelölt pozícióját. (Emlékezetes, 2014 októberében Navracsics Tibor jelölését első körben nem támogatta az Európai Parlament szakbizottsága az oktatási és kulturális tárca élére.)

A miniszterelnök egyébként – úgy tudjuk – annak ellenére is a jelenlegi igazságügyi miniszter jelölése mellett kardoskodik, hogy elvileg Navracsics Tibort is újrajelölhetnék. Sőt, míg brüsszeli forrásaink szerint az uniós szokásjog alapján az "újonc" a biztosok nagyon kis eséllyel kapnak fajsúlyos terültetet, a másodjára megválasztottak erősebb tárcát szoktak kapni a korábbinál (Navracsics mostani, kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi tárcája nem tartozik ezek közé), Magyarország tehát jól/jobban is járhatna a jelenlegi biztos újrázásával.

©

Navracsics újrajelölésének azonban nem sok esélye van. Bár a döntést, úgy tudjuk, hivatalosan még nem közölték vele, Orbán Viktort ismerve nem sok bizalomra-jóindulatra számíthat az, aki annyiszor képviselt homlokegyenest ellenkező véleményt a neki és a kormánynak stratégiailag fontos ügyekben, mint a 2010-14 közötti igazságügyi és külügyminiszter.   

Emlékezetes, amikor Navracsics Tibor a kormánypárti politikusok által bojkottált, Simicska-féle Hír Tv-ből üzente meg, hogy

kampányfogásnak, a készülődő választási kampány retorikai elemének tartja a Soros-tervezést,

majd néhány hónappal később azzal hiteltelenítette Orbán Viktor egyik legfőbb kommunikációs paneljét, hogy semmiféle Soros-terv nem szerepel a Bizottság munkatervében.

De volt olyan is, amikor szimplán csak túl soknak találta a sorosozást. Migránsvonalon is többször szembeszállt Orbánnal (például, amikor kifejtette, hogy a menekültek hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak), és a kormány (Orbán Viktor) által elüldözött CEU mellett is több alkalommal kiállt.

©

Ezt leszámítva, a Fidesz–KDNP EP-listáján nincsenek további izgalmak, hacsak az nem, hogy a párt kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs a 2014-es 14.-nél kettővel előkelőbb, befutó helyet kapott (a pártban információink szerint a 14-15. helyet várják befutónak jövőre). De mondhatjuk kisebb meglepetésnek azt is, hogy nincs a jelöltek között, tehát biztosan nem lesz tovább fideszes EP-képviselő sem Tőkés László, sem a harmadik brüsszeli ciklusát töltő, 80 éves Schöpflin György.

A Fidesz jelenlegi EP-képviselői közül tízen folytathatják biztosan a munkát – köztük Deutsch Tamás is –, a befutó helyek határán, 15. helyen álló Erdős Norbert pedig választási eredménytől függően maradhat vagy eshet ki jövő májusban.

A befutó helyen lévő újoncok között van Hídvéghi Balázs mellett Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója is, a nem befutókon pedig felbukkan két jelenlegi államtitkár: Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért és Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára is.

Bár kormánypárti témákban jól értesült Magyar Idők kedden azt írta, hogy Balog Zoltán volt erőforrás-miniszter is az EP-lista élmezőnyébe kerülhet, a lelkészi hivatása miatt nyáron a képviselőségről is lemondó politikus neve nincs a jelöltek között.


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
A Fidesz úgy tesz, mintha nem rajta múlt volna, mire ítélhetik a pedofil Kaletát

A Fidesz úgy tesz, mintha nem rajta múlt volna, mire ítélhetik a pedofil Kaletát

Több járatát felfüggeszti a Wizz Air a járvány miatt

Több járatát felfüggeszti a Wizz Air a járvány miatt

A Magyar Nagydíj előtti koronavírus-teszteléséről posztolt Bottas

A Magyar Nagydíj előtti koronavírus-teszteléséről posztolt Bottas