szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi volt rosszabb idén, egészségügyi dolgozónak lenni vagy betegnek? – nagyjából ez a kérdés vetődik fel, amikor átolvassuk 2018 egészségügyről szóló híreit.

A 2018-as választások előtt már készítettünk egy egészségügyi ágazatról szóló kiadósabb összefoglalót. Az összeállításhoz már akkor is nehéz volt kiválasztani, melyik szempontot vegyük alapul a magyar egészségügy állapotának lefestéséhez. Hogy hány kórház sürgősségi osztályán halnak meg többen még azelőtt, hogy a 6-12 órás várakozás után rájuk nézne egy orvos? Vagy hányban jut a sokórás várakozáshoz szék, netán ágy a folyosón, és hányban csak egy otthonról bevitt polifoam? Hányban szednek össze kisebb-nagyobb eséllyel valami fertőzést is meglévő bajaik mellé a bent fekvő betegek? Hogy hány helyen nincs évek óta körzeti és gyerekorvos, hány helyre nem ér ki 15 perc alatt a mentő, vagy hány helyen kell a mentőknek saját, otthonról hozott eszközeikkel dolgozniuk, a használtakat pedig koszos garázsokban maguknak sterilizálniuk?

©

A helyzet április után sem javult sokat, a választás előtti hetekben annyival mondjuk, igen, hogy a Kétfarkú Kutya Párt lelkes aktivistáinak, azazhogy passzivistáinak jóvoltából pár napig volt például szappan és kéztörlő néhány fővárosi kórházban.

Most kigyűjtöttük a legnagyobb vihart kavart eseteket, a cikk végén szavazzon, melyik volt az év legdurvább egészség-ügye!

–          elhunyt egy középkorú nő a Honvédkórház II.-es, telephelyén, akit radiológus híján háromszor szállítottak oda-vissza az intézmény központi, Róbert Károly úti és a Podmaniczky utcai épülete között (később az is kiderült, hogy egy nap késéssel végezték el rajta azt a műtétet, amely 24 órával korábban még megmenthette volna az életét)

–          Be kellett zárni ideiglenesen a Honvédkórház országos elismertségű koraszülöttcentrumát, mert annyi dolgozó távozott, hogy már a minimális létszám sem volt meg a működtetéséhez.

©

–          Egymás közt csereberélve próbálják megoldani a felmerülő eszközhiányokat a Dél-pesti Kórház különböző osztályai, mert a közel egymilliárdos adósságot felhalmozott intézmény a lepedőn, pelenkán és injekciós tűkön próbálja lefaragni az eszközbeszerzési költségeket.

–          Szerteszét pakolt kukákkal fogják fel a vizet a szombathelyi kórház beázó sürgősségi tömbjében.

–          A csótányok miatt rettegte végig olvasónk a Budai Irgalmasrendi Kórházban töltött két hetét. Nem egy-két rovarral, hanem szabályos hordákkal találkozott nap mint nap, az éjszakáit pedig kénytelen volt felkapcsolt lámpa mellett átvirrasztani, mert a sötétben annyi csótány merészkedett elő, hogy szobatársai egyike sokkot kapott tőlük, nyugtatót kellett neki adni. A kórház később azt válaszolta: minden rendben a rovarirtással.

–          A Budafok-Nagytétény betegeit ellátó Káldor Adolf-szakrendelőben minden hónapban egy óra alatt elfogynak az időpontok, amely után korra, nemre való tekintet nélkül elküldik a betegeket, miközben azt sem mondják meg, hogy hova máshová mehetnének vizsgálatokra.

–          Nem sokkal azután, hogy elbocsátották a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből az ország egyik legjobb szívsebészét, meghalt egyik korábbi, műtétre váró páciense. A kardiológiai intézet az orvost tette felelőssé a történtekért, miközben Székely László szerint úgy vizsgálták ki az ügyet, hogy őt meg sem kérdezték.

–          A személyi és tárgyi feltételek súlyos hiánya miatt összeomlás szélére került a Honvédkórház sürgősségi betegellátó centruma (SBO). Szakorvos híján előfordult, hogy szemészek, bőrgyógyászok láttak el akut, sürgősségi eseteket, a szakmailag vállalhatatlan körülmények miatt augusztus végén fel is mondott a sürgősségi centrum vezetője, Zacher Gábor. Pár héttel később a kórházparancsnoknak írt, hvg.hu birtokába jutott figyelmeztető levelekből derült ki, hogy nagyjából 250 millió forintból már évekkel korábban orvosolni lehetett volna a helyzetet.

–          Munkaerőhiány miatt egy hónapra bezárt a kecskeméti kórház intenzív osztálya, a súlyos állapotú betegeket 15-30 kilométernyire, Ceglédre, Kiskunhalasra, vagy a Duna túloldalán lévő Dunaújvárosba kellett szállítani.

–          Szeptember elején felmondott az összes nővér az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán, amit az intézmény bérnővérekkel és visszahívott nyugdíjasokkal igyekezett megoldani. A túlterheltség és az alacsony bérek miatt egy héttel később felmondtak az osztály altatóorvosai is.

–          A Balatoni főszezonban a déli part három települése között ide-oda küldözgettek egy kisgyerekes anyukát, aki horgászhorogba lépett, majd végre talált egy (mentő)orvost, aki kiszedte a horgot, de tetanuszt így sem kapott.

–          Trombózisgyanúval 17 órát várt egy olasz fiatal a Honvédkórház sürgősségi osztályán, mire megvizsgálták. Milánóból hamarabb a kórházba ért egy tanárnője, mint hogy elhagyta volna a magyar kórházat.

–          No-go zónának minősítette a Honvédkórházat egy budapesti háziorvos, aki vérmérgezés gyanújával küldte be egy betegét a kórház sürgősségi osztályára, de az asszonyt ellátatlanul hazaküldték. Amikor másodszor is visszakerült a kórházba, már nem tudtak segíteni rajta.

–          Papucsban, köntösben tettek ki a betegszállítók az Üllői útra egy sztrók után lábadozó, nehezen beszélő és mozgó asszonyt. A nőt egyhetes kórházi kezelés után kellett volna hazaszállítani, de az adminisztrátor rossz címet adott meg a betegszállítóknak. Nem csináltak belőle gondot, otthagyták.

–          A látogatóktól kért pelenkázót a súlyos eszközhiányban dolgozni kénytelen Budai Gyermekkórház. Az egyébként is borzasztó állapotú intézmény más miatt is gyakran kerül a hírekbe, például, mert nővérek és terapeuták takarítanak.

–          „Személyi feltételek hiánya miatt” átmenetileg be kellett zárni a sátoraljaújhelyi kórház csecsemő- és gyermekosztályát, illetve szüneteltetni a gyermekszakrendelését, mert az osztályon lévő egyetlen főorvos családi okok miatt szabadságot vett ki.

–          Hóesésben, mínuszokban is a kórházudvaron parkoló mobil CT-be hurcolták vizsgálatra a Bajcsy-Zsilinszky Kórház daganatos és más súlyos betegeit, mert a képalkotó diagnosztikai eljárásokat végző cég szerződése lejárt, az új szolgáltató pedig még nem kezdett működni.

–          Kettő, azaz kettő forintos béremelést kapott egy az Uzsoki Utcai Kórházban dolgozó ápoló a kormány széles körben beharangozott, előrehozott 8 százalékos szakdolgozói béremelése eredményeként.

–          Négy évvel későbbi időpontot kapott a 34 éves, endometriózisban szenvedő Krámli Kinga énekesnő-pedagógus arra műtétre, amely nélkül naponta jelentkező rendkívüli fájdalmakkal kell élnie. Pontosabban kapott másik ajánlatot is: ha fizet kétmillió forintot, hamarabb elvégzik rajta a beavatkozást.

+1: A kormánypárti képviselők nem engedték át a parlament népjóléti bizottságban azt az ellenzéki indítványt, hogy az állami vezetők mondjanak le a VIP-ellátásukról a kórházakban. (A kiemelt állami vezetők egészségügyi ellátását jelenleg a Honvédkórház és a Semmelweis Egyetem klinikáján biztosítja, a szolgáltatás a 2010 előtti kormányzati ciklusban megszűnt, de az Orbán-kormány 2011-ben visszaállította.)

Ön szerint melyik volt 2018 legdurvább egészség-ügye?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A hármasok és a nyolcasok futottak be a hatos lottón

A hármasok és a nyolcasok futottak be a hatos lottón

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek