Joó Hajnalka
Joó Hajnalka

Nincs egy hónapja, hogy megírtuk: betegéleteket veszélyeztet nap mint nap a Honvédkórház Podmaniczky utcai telephelyének radiológushiánya. A hétvégén elhunyt egy beteg, egy középkorú nő, akit háromszor szállítottak oda-vissza a két telephely között, mire kiderült, hogy mi a gond, már nem lehetett rajta segíteni.

Csak a szerencsén múlt, hogy nem halt még meg beteg a Honvédkórház akut sebészeti ellátást és ügyeletet is adó Podmaniczky utcai telephelyén – írtuk nem egészen egy hónapja, miután tudomásunkra jutott, hogy a részlegen szeptemberben felmondott az utolsó radiológus is. Utóbbi miatt a telephelyen nem tudják elvégezni a személyes orvosi jelenlétet igénylő ultrahangvizsgálatokat, így ha ügyeleti időben egy ilyen diagnosztikát igénylő beteg érkezik, őt át kell szállítani a Róbert Károly körúti központi telephelyre, ahol elvégzik rajta a vizsgálatot, majd visszaszállítják a Podmaniczky utcába, ahol végül a vizsgálat eredményének ismeretében dönt az ügyeletes a továbbiakról. A szállítással járó kellemetlenségek mellett az utaztatás sok időbe telik, pedig betegélet múlhat az időben felállított diagnózison – hívtuk fel a figyelmet akkor. Most három hét elteltével haláleset is bekövetkezett.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, oxiológus posztolta csütörtök reggel egy a Honvédkórházban elhunyt középkorú nő történetét, akit az ájulás szélén, folyamatos görcsökkel, 200-as vérnyomással vitt be a lánya szombaton a Honvédkórház sürgősségijére. A nőt onnan azzal átküldték a Podmaniczky utcai telephelyre, hogy aznap az az ügyeletes, de amikor ott két óra folyosón fekvés után sorra került volna, közölték, hogy mivel nincs radiológus, ultrahangvizsgálatra át (vissza) kell szállítani a Róbert Károly körútra. Az átszállítás és újabb többórányi várakozás után a központi telephelyen elvégezték a nőn az ultrahangvizsgálatot, a diagnózis alapján vasárnapra felvették a sebészeti osztályra, ahol megműtötték, de már nem tudtak rajta segíteni, hétfő hajnalra meghalt. (Cikkünkben korábban - tévesen - azt írtuk, hogy a nő nem érte meg a műtétet, a tévedésért elnézést kérünk).

Olvassa ezt a cikkünket is:

„Nem nyugszik bennem a gondolat, hogy ha időben szakszerűen ellátják, a vizsgálatok az állapot súlyosságának megfelelően gyorsabban készülnek el, és előbb kerül a műtőbe (36 óra telt el az ügyelet felé kezdeményezett telefontól a műtétig, és ez egy nagyon gyors lefolyású betegség), akkor megmenthető lett volna" – írta az elhunyt nő lánya, aki tanulságul osztotta meg az édesanyja történetét.

Az esethez Kunetz Zsombor annyit tett hozzá: bár a nőnek olyan betegsége volt, amelyet még a fejlett egészségügyi ellátórendszerekben is rendkívül nehéz felismerni,

ezzel a szervezetlenséggel, azzal, hogy úgy ügyelnek, hogy a minimumfeltételek sem állnak rendelkezésre ott, ahol a sebészeti ügyelet fizikailag van, ezzel a beteg halálához akár hozzá is járulhattak.

A betegéletet veszélyeztető helyzetre – ahogy korábbi cikkünkben is írtuk – a Honvédkórház sürgősségi és más szakorvosai többször figyelmeztették már a kórház vezetőjét, az SFH bezárását javasolva a parancsnoknak. Arra senki nem tudott válaszolni, hogy az ÁNTSZ miért nem záratta még be a minimumfeltételeket nem teljesítő részleget, ahol a sürgősségi ügyelet mellett mellesleg akut sebészeti osztály is működik, ahol olyan betegeket ápolnak, akiknek szintén bármikor szüksége lehet radiológusra.

A Kunetz Zsombor posztolta esetben a szakorvoshiány mellett feltehetően egyébként másfajta mulasztás is történhetett: a Róbert Károly kórúti SBC ugyanis úgy küldte át ultrahang és röntgen nélkül a Podmaniczky utcába a sebészeti ellátást igénylő beteget, hogy tudta – tudnia kellett volna –, hogy ott hétvégén hónapok óta nincs radiológus, vagyis vissza kell majd hozni vizsgálatokra.

Olvassa el ezt a cikkünket is:

A történtek miatt levelet írtunk a Honvédkórház és Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályának, hogy ezek után sem gondolják-e, hogy be kellene zárni a Podmaniczky utcai sürgősségi részleget, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

A Honvédelmi Minisztérium csütörtök este személyeskedő közleményben reagált cikkünk állításaira, egyebek mellett azt kifogásolva, hogy „a szakmai ellátásban résztvevők részére is sajnálatosan bekövetkezett haláleset semmilyen összefüggésben nincs a betegen végzett radiológiai vizsgálatokkal”. Cikkünkben ugyanakkor nem is állítottuk, hogy bizonyítható összefüggés lenne a páciens halála és az intézményben tapasztalható radiológus-hiány között, hanem – beszámolva az elhunyt betegségének általánosan is rossz túlélési esélyeiről – feltételes módban, az érintett lánya és Kunetz Zsombor véleményét idézve figyelmeztettünk, hogy a minimumfeltételek hiánya hozzájárulhatott a beteg állapotának súlyosbodásához, illetve, hogy ha időben megkapja a szükséges ellátást, javulhattak volna a túlélési esélyei.

A minisztérium közleménye mellesleg egyetlen szóval sem cáfolja a II-es telephelyen fennálló, betegéleteket veszélyeztető radiológushiányt és azt sem, hogy emiatt a részleg nem felel meg az egészügyi törvényben előírt minimumfeltételeknek – vagyis elvileg nem is működhetne.

A tárca közleménye azt is kifogásolja, hogy 4 percet kaptak a kérdéseink megválaszolására. A cikkben ezzel szemben – valóságnak megfelelően - mindössze annyit írtunk, hogy elküldtük a kérdéseinket a minisztériumnak és amint válaszolnak, frissítjük a cikket. Hozzá kell tenni: az elmúlt időszakban számtalan alkalommal és témában küldünk kérdéseket a HM-nek, amelyre az esetek túlnyomó többségében nem is válaszoltak.  

Borítóképünk illusztráció.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hadházy feljelentést tehet a parlamenti akciója után

Hadházy feljelentést tehet a parlamenti akciója után

Trudeau liberálisai állnak nyerésre Kanadában

Trudeau liberálisai állnak nyerésre Kanadában

Kúria: lehet népszavazást tartani a tervezett csepeli atlétikai stadionról

Kúria: lehet népszavazást tartani a tervezett csepeli atlétikai stadionról

Hatalmas harapásnyomot találtak egy nagy fehér cápa fején, a kutatók se tudják, mi okozta

Hatalmas harapásnyomot találtak egy nagy fehér cápa fején, a kutatók se tudják, mi okozta

Videó: Simán repül az elektromos taxi, ami 300 km/h-val szállítana utasokat

Videó: Simán repül az elektromos taxi, ami 300 km/h-val szállítana utasokat

Drogtesztet lengetett be a Mi Hazánk a politikusoknak

Drogtesztet lengetett be a Mi Hazánk a politikusoknak