Joó Hajnalka
Joó Hajnalka

Nincs egy hónapja, hogy megírtuk: betegéleteket veszélyeztet nap mint nap a Honvédkórház Podmaniczky utcai telephelyének radiológushiánya. A hétvégén elhunyt egy beteg, egy középkorú nő, akit háromszor szállítottak oda-vissza a két telephely között, mire kiderült, hogy mi a gond, már nem lehetett rajta segíteni.

Csak a szerencsén múlt, hogy nem halt még meg beteg a Honvédkórház akut sebészeti ellátást és ügyeletet is adó Podmaniczky utcai telephelyén – írtuk nem egészen egy hónapja, miután tudomásunkra jutott, hogy a részlegen szeptemberben felmondott az utolsó radiológus is. Utóbbi miatt a telephelyen nem tudják elvégezni a személyes orvosi jelenlétet igénylő ultrahangvizsgálatokat, így ha ügyeleti időben egy ilyen diagnosztikát igénylő beteg érkezik, őt át kell szállítani a Róbert Károly körúti központi telephelyre, ahol elvégzik rajta a vizsgálatot, majd visszaszállítják a Podmaniczky utcába, ahol végül a vizsgálat eredményének ismeretében dönt az ügyeletes a továbbiakról. A szállítással járó kellemetlenségek mellett az utaztatás sok időbe telik, pedig betegélet múlhat az időben felállított diagnózison – hívtuk fel a figyelmet akkor. Most három hét elteltével haláleset is bekövetkezett.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, oxiológus posztolta csütörtök reggel egy a Honvédkórházban elhunyt középkorú nő történetét, akit az ájulás szélén, folyamatos görcsökkel, 200-as vérnyomással vitt be a lánya szombaton a Honvédkórház sürgősségijére. A nőt onnan azzal átküldték a Podmaniczky utcai telephelyre, hogy aznap az az ügyeletes, de amikor ott két óra folyosón fekvés után sorra került volna, közölték, hogy mivel nincs radiológus, ultrahangvizsgálatra át (vissza) kell szállítani a Róbert Károly körútra. Az átszállítás és újabb többórányi várakozás után a központi telephelyen elvégezték a nőn az ultrahangvizsgálatot, a diagnózis alapján vasárnapra felvették a sebészeti osztályra, ahol megműtötték, de már nem tudtak rajta segíteni, hétfő hajnalra meghalt. (Cikkünkben korábban - tévesen - azt írtuk, hogy a nő nem érte meg a műtétet, a tévedésért elnézést kérünk).

Olvassa ezt a cikkünket is:

„Nem nyugszik bennem a gondolat, hogy ha időben szakszerűen ellátják, a vizsgálatok az állapot súlyosságának megfelelően gyorsabban készülnek el, és előbb kerül a műtőbe (36 óra telt el az ügyelet felé kezdeményezett telefontól a műtétig, és ez egy nagyon gyors lefolyású betegség), akkor megmenthető lett volna" – írta az elhunyt nő lánya, aki tanulságul osztotta meg az édesanyja történetét.

Az esethez Kunetz Zsombor annyit tett hozzá: bár a nőnek olyan betegsége volt, amelyet még a fejlett egészségügyi ellátórendszerekben is rendkívül nehéz felismerni,

ezzel a szervezetlenséggel, azzal, hogy úgy ügyelnek, hogy a minimumfeltételek sem állnak rendelkezésre ott, ahol a sebészeti ügyelet fizikailag van, ezzel a beteg halálához akár hozzá is járulhattak.

A betegéletet veszélyeztető helyzetre – ahogy korábbi cikkünkben is írtuk – a Honvédkórház sürgősségi és más szakorvosai többször figyelmeztették már a kórház vezetőjét, az SFH bezárását javasolva a parancsnoknak. Arra senki nem tudott válaszolni, hogy az ÁNTSZ miért nem záratta még be a minimumfeltételeket nem teljesítő részleget, ahol a sürgősségi ügyelet mellett mellesleg akut sebészeti osztály is működik, ahol olyan betegeket ápolnak, akiknek szintén bármikor szüksége lehet radiológusra.

A Kunetz Zsombor posztolta esetben a szakorvoshiány mellett feltehetően egyébként másfajta mulasztás is történhetett: a Róbert Károly kórúti SBC ugyanis úgy küldte át ultrahang és röntgen nélkül a Podmaniczky utcába a sebészeti ellátást igénylő beteget, hogy tudta – tudnia kellett volna –, hogy ott hétvégén hónapok óta nincs radiológus, vagyis vissza kell majd hozni vizsgálatokra.

Olvassa el ezt a cikkünket is:

A történtek miatt levelet írtunk a Honvédkórház és Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályának, hogy ezek után sem gondolják-e, hogy be kellene zárni a Podmaniczky utcai sürgősségi részleget, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

A Honvédelmi Minisztérium csütörtök este személyeskedő közleményben reagált cikkünk állításaira, egyebek mellett azt kifogásolva, hogy „a szakmai ellátásban résztvevők részére is sajnálatosan bekövetkezett haláleset semmilyen összefüggésben nincs a betegen végzett radiológiai vizsgálatokkal”. Cikkünkben ugyanakkor nem is állítottuk, hogy bizonyítható összefüggés lenne a páciens halála és az intézményben tapasztalható radiológus-hiány között, hanem – beszámolva az elhunyt betegségének általánosan is rossz túlélési esélyeiről – feltételes módban, az érintett lánya és Kunetz Zsombor véleményét idézve figyelmeztettünk, hogy a minimumfeltételek hiánya hozzájárulhatott a beteg állapotának súlyosbodásához, illetve, hogy ha időben megkapja a szükséges ellátást, javulhattak volna a túlélési esélyei.

A minisztérium közleménye mellesleg egyetlen szóval sem cáfolja a II-es telephelyen fennálló, betegéleteket veszélyeztető radiológushiányt és azt sem, hogy emiatt a részleg nem felel meg az egészügyi törvényben előírt minimumfeltételeknek – vagyis elvileg nem is működhetne.

A tárca közleménye azt is kifogásolja, hogy 4 percet kaptak a kérdéseink megválaszolására. A cikkben ezzel szemben – valóságnak megfelelően - mindössze annyit írtunk, hogy elküldtük a kérdéseinket a minisztériumnak és amint válaszolnak, frissítjük a cikket. Hozzá kell tenni: az elmúlt időszakban számtalan alkalommal és témában küldünk kérdéseket a HM-nek, amelyre az esetek túlnyomó többségében nem is válaszoltak.  

Borítóképünk illusztráció.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Vidékről mozgósít a Jobbik további tüntetésekre

Vidékről mozgósít a Jobbik további tüntetésekre

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Bárkit kérdezel, a kormány válaszol - A HVG adventi kalendáriumában ma: Bedő Iván

Bárkit kérdezel, a kormány válaszol - A HVG adventi kalendáriumában ma: Bedő Iván