szerző:
HVG

Magyarország nem az a hely, ahol matuzsálemi kort szoktak megélni a (korábbi) miniszterelnökök. Boross Péter az első olyan exkormányfő az eddigi 56 miniszterelnök közül, akinek sikerült belépnie nemrég a tizedik X-be, igaz, ehhez előbb túl kellett esnie azon, hogy a jelenlegi utód énekszóval köszönti őt a 90. születésnapján.

Boross közvetlen elődje, a rendszerváltást követő kabinetet vezető Antall József hivatalba lépésekor különben maga emlékeztetett arra a Parlamentben, hogy a magyar koarmányfők közül sokan kényszerültek idő előtt távozni az élők sorából politikai leszámolások miatt, illetve köztörvényes bűncselekmények vádlottjaként vagy feloldhatatlan morális konfliktusok áldozataként. Továbbá – mint éppen ő maga – végzetes betegség elszenvedőjeként.

©

Nem csak a (volt) politikusok esetében számítottak azonban sokáig egészen kivételesnek a kilencvenes években is folytatódó életpályák errefelé, habár a 92 évet élt Kossuth Lajos például a nagy kivételek közé tartozott, akárcsak Görgei Artúr (98), illetve a 48-as Madarász József (101) is. Az utóbbi időben viszont az „átlagemberek” közül is egyre többen kezdik elérni a szóban forgó legalábbis dédatyai kort.

Magyarországnak 1990-ben 20 ezer olyan polgára volt összesen, aki még a XIX. század vége felé született. 2010-ben a legalább kilencven esztendősök száma 40 ezernél járt, tavaly pedig már elérte a 60 ezret. A legutolsó (2017-es) hivatalos adatok szerint a hazai népességen belül minden 165. személy van már túl a kilencedik, sőt olykor a tizedik X-en is. Ennek az évtizednek az elején ugyanez még csak minden 250. hazai polgárról volt elmondható, 1980-ban pedig csupán minden 535.-ről.

©

A halhatatlanok intézményeként is aposztrofált akadémiák közül az MTA-n pedig a tagoknak legalább az 1-2 százaléka az 1928-as, vagy azt megelőző évjárathoz tartozik. E generáció tagja többek közt Erdős Tibor közgazdász, Lapis Károly onkológus vagy az egykor komoly vihart kavart 1998-as büntetőeljárási törvény egyik atyja, Király Tibor professzor. A hazai „szeniorátusnak” az utánpótlási bázisa, vagyis a 85–89 év közöttiek száma ugyancsak folyamatosan bővül. Míg 1980-ban 51 ezer, 1990-ben 68 ezer, 2010-ben pedig 122 ezer egyén tartozott e korosztályhoz, ma már az 1929–1934-es évjáratú személyek száma meghaladja a 130 ezer főt.

A minimum kilencvenesek mai korosztályán belül mindeközben háromszor annyi nő akad, mint férfi: a gyengébbnek mondott nemet több mint 46 ezren képviselik, miközben az állítólag erősebbiket nem egészen 15 ezren.

A cikk a HVG 2018/37. számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghalt az egyik kultikus szépségipari cég alapítója

Meghalt az egyik kultikus szépségipari cég alapítója

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés