Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aki a nyugati világrendben akar Magyarországon élni, annak a Fidesz és a Jobbik – a mai Jobbik is – közös ellensége. Vélemény.

2016 márciusában a Jobbik határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely rögzítette, hogy „a magyar nép 2006-ban joggal vonult az utcára egy hazug és korrupt kormánnyal szemben, és ezzel példát mutatott az utókornak”. Ama 2006-os „hazug és korrupt kormány” tábora pedig, mely a Jobbik szerint nem az ellene tüntető magyar nép része, hanem ellensége volt, most ezzel a Jobbikkal tüntet együtt. A hozzá közel álló média pedig lelkendezik, hogy végre új ellenzék született, a pártok összefogtak, megbékéltek egymással, leomlottak közöttük a bizalmatlanság falai, pont erre várt és ennek örül a nép.

A nép különböző dolgokra váró részekből áll. Én a magam részéről nem várok semmi jót attól a részétől, mely erre várt, legyen bármekkora ez a rész. Én azt várom, hogy az a leomlott fal újra fölépüljön, s amíg nem épül föl, addig engem fog elválasztani a bizalmatlanság fala az egyesült ellenzéktől, s csak annyit remélek indokolatlan optimizmussal, hogy nem leszek nagyon magányos a falon innen.

Közönséges történelmi jelenség, hogy az egyik történelmi helyzet lerombolja, a másik pedig újra felépíti az ilyen falakat. 2006-ban az utcán konszolidált fideszes polgárok és militáns jobbikos és hozzájuk hasonló nyilasoid bandák olvadtak össze érzelmileg és politikailag. Az árpádsávos lobogó szorosan összefogta a Fideszt és a Jobbikot. Most meg ugye…

1989 első fele összefogta az ellenzéki pártokat, a vége pedig már szétvetette őket. A következő évek pláne. A Fidesz a liberális front fő ereje volt népszerűségét tekintve 1992-ben, s az antiliberális front főerejévé vált pár év alatt.

A két világháború közötti antifasiszta népfrontok pártjai halálos ellenségek voltak és lettek.

Az egymással szemben álló náci és a bolsevista birodalom között 1939-ben omlottak le a bizalmatlanság falai, két évvel később pedig már közöttük húzódott a világháború főfrontja. A nácik ellen az ellenséges világrendek legfőbb reprezentánsai alkottak szövetséget, s a győzelem után másfél évvel már ismét ők voltak és maradtak évtizedekig egymás legádázabb ellenségei.

A magyarországi antifasiszta ellenállásban is együttműködtek kommunisták és nem kommunisták, s a nem kommunista rész javát pár év múlva már fasiszta ellenségként üldözték.

A gyarmatosítók ellen együtt harcoló afrikai törzsek a gyarmati sorból kilépve többnyire egymásnak estek.

És így tovább.

Mindennapos történelmi képlet kicsiben és nagyban, tragikus és komikus, üdvös és áldatlan változatban. A Hitler–Sztálin-összefogást nyilván senki nem fogja úgy értékelni, mint a Roosevelt–Sztálin-félét.

Van úgy, hogy egészen szörnyű erőkkel is muszáj összefogni, és van úgy, hogy kevésbé szörnyűekkel sem helyes. Mi több, nem is hasznos.

Tegyünk úgy, mintha elhinnénk, hogy a mai Jobbik kevésbé szörnyű, mint a „cukiságkampány” – 2016 – előtti volt. Ha úgy teszünk, akkor is azt kell mondanunk, hogy a Jobbik a lényeget illetően a Fidesszel egy politikai kategóriába tartozik – csak még inkább. Az akarja vele legyőzni a Fideszt, aki ugyanebbe a kategóriába vágyik.

Aki a nyugati világrendben akar Magyarországon élni, annak a Fidesz és a Jobbik – a mai Jobbik is – közös ellensége. Mert ezek ennek a világrendnek nem kritikusai, hanem tagadói. A Fidesz a Jobbikot követve jutott oda, ahová. Erre Vona Gábor maga is rámutatott: „a Fidesz – mindenekelőtt a migránsügy napirenden tartásával vagy például az EU bírálatával – igyekezett ’lenyúlni’ a jobbikos témákat. Ezzel akaratlanul is előkészítette a terepet a Jobbiknak. Vona úgy kalkulál: ha megnyerik a választást, akkor a jelenlegi apparátusnak nem okoz majd nehézséget, hogy igazodjon a Jobbik elvárásaihoz.” (Népszabadság, 2016. július 11.) A Fidesz–Jobbik-kontinuitással nem lesz probléma.

A Jobbik előbb nyitott keletre és előbb jelentkezett Putyinnál muszkavezetőnek, mint Orbán Viktor. Következetesen Oroszország pártjára állt az Ukrajna elleni agresszió és a Krím ügyében, sokkal egyértelműbben kárhoztatta az Oroszország elleni szankciókat, mint a Fidesz, amelyet hevesen bírált, amiért Brüsszelben megszavazta ezeket a szankciókat. „A keleti nyitás továbbra is sarokköve a Jobbik külpolitikájának. Az elmúlt években zajló geopolitikai események nemhogy gyengítették volna, hanem épp ellenkezőleg, erősítették a keleti nyitás szükségességét. Nem véletlen, hogy a Fidesz-kormány lenyúlta a keleti nyitást a Jobbik programjából.” Ezt nyilatkozta Gyöngyösi Márton a Jobbik első számú külpolitikusa, jelenlegi elnökhelyettese és frakcióvezetője abban az interjúban, amelyben a NATO-t „oroszellenes, agresszív-offenzív katonai szövetségnek” minősítette. Ebben a nyilatkozatban fejtette ki Gyöngyösi azt is, mennyire fontos a közép-európai országok összefogása – magától értetődően Brüsszel ellen.

A Jobbik nem csupán támogatta a Fidesz kvóta-népszavazását, de 2016 augusztusában egyenesen hazaárulóknak nevezte azokat – jelenlegi tüntetőtársait – akik azt nem támogatták. Csupán azt vetették a Fidesz szemére, hogy a kudarc lehetőségét hordozó népszavazással veszélyeztetik az ügyet, holott a migrációt kizáró alkotmánymódosítást enélkül is megoldhatták volna a Jobbik támogatásával az Országgyűlésben.

Ez év elején, a választási kampány során a Jobbik a legélesebben amiatt támadta az Orbán-kormányt, hogy a jogosultak töredékének, három év alatt 2300 embernek menedéket, illetve oltalmat adott. Vona Gábor így listázta az Orbán-kormány bűneit: „- nem hozták létre a Jobbik által követelt profi határőrséget, - 7 alkalommal szavazták le a Jobbik migrációt ellehetetlenítő alaptörvény-módosítását, - Orbán Viktor legbelsőbb köreibe került a nemzetközi körözés alatt álló Ghaith Pharaon, - több tízezer gazdag migránsnak adtak el letelepedési kötvényt, - és mindeközben pár év alatt 2300 migránst telepítettek be az országba.”

Mirkóczki Ádám úgy fogalmazott, hogy a Fidesz „jogi határzára megbukott”, pedig annak éppen az lett volna az értelme, hogy ne kelljen foglalkozni a Genfi Egyezményből fakadó kötelezettségekkel, aztán a Fidesz mégis arra hivatkozva „telepített be” 2300 embert. „A magyar emberek” pedig joggal várják el, hogy ilyen menekült és oltalmazott státuszt egyáltalán ne is adhassanak senkinek.

A Jobbik friss EP-választási programja megtalálható a párt honlapján. Ez is megerősíti, hogy a Jobbik a migránsok ügyében a zéró tolerancia platformján áll, és a menekülteket védő nemzetközi jogról tudomást sem vesz. A szövegben kizárólag a migráció szó szerepel, a menekült egyetlenegyszer sem, éppúgy mint a Fidesz közmédiájában.

„Pártunk régóta kritizálta azt a mozdíthatatlan hatalmi tömböt, melyet az Európai Unió bürokráciája és gőgjükbe szédült vezetői jelentett.” Európa a Jobbik szerint is az összeomlás és a „politikai, gazdasági és társadalmi katasztrófa” előtt áll, és ezért közösen felelős mindenki, aki nem a Jobbik. A most vele együtt tüntető pártok azért, mert ezt nem így látják, és ezzel a problémát „elhallgatják”, a Fidesz pedig azért, mert a problémákat nem megoldani akarják, „hanem politikai célokra hasznosítani”.

A Jobbik velejéig demagóg EP-programjának mindezen túl az a lényege, hogy az EU-nak történelmi kötelessége üstöllést biztosítani számunkra Nyugat-Európa bér- és életszínvonalát.

Gondolhatnánk, hogy a Jobbik annyiban azért jobb a Fidesznél, hogy nem rabolja ki az országot, hanem tiltakozik ez ellen, hogy nem monopolizálja a médiát, hanem tiltakozik ez ellen, hogy nem fokozza végsőkig a munkavállalók kiszolgáltatottságát, hanem tiltakozik ez ellen. De mindez egy még sohasem kormányzó, ellenzéki párt részéről nem jelent a világon semmit. A Fidesz is tiltakozott ellenzékben a korrupció ellen, általában minden ellen, amely valamilyen népesebb csoport érdekét sértette, és a legérzékenyebben reagált minden vélt vagy valós jogsértésre, amennyiben az ő érdekeit sértette. És aztán sokkal magasabb fokon és sokkal nagyobb mértékben és sokkal gátlástalanabbul művelte mindazt, ami ellen tiltakozott.

Na de miért kell feltételezni, hogy ezt a Jobbik is megteszi, amint és amennyire megteheti? Hát azért, mert mindezt, az ország kirablását, a jogtiprást, a média monopolizálását ilyen mértékben és ilyen pofátlanul a Jobbik által elvetett nyugati világrenden belül sehol nem lehet véghez vinni, azon kívül pedig, ahová a Jobbik tolná az országot – úgyszólván ez a norma!

Van azonban a Fidesz és a Jobbik között egy lényeges különbség. A Fidesz minden elvet képes követni és elárulni, ezért volt már az elmúlt három évtizedben mindenféle. Ha az önérdek mást diktál, a Fidesz másmilyen lesz. És az egész káderállománya, apparátusa is így szocializálódott. Ha a hajó süllyed, ha nem lehet tovább fenntartani, ami fenntarthatatlan, akkor az történik a Fidesszel és a táborával, ami történt a szocialista állampártéval. Ellenben a Jobbik még nem bizonyította, hogy képes pragmatikus elvtelenséggel követni az érdekeit és az idők szavát. Ennyiben rosszabb a Fidesznél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!