szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre nem változtatott a pártpreferenciákon a túlóratörvény elfogadása, illetve a decemberi tüntetéssorozat, az IDEA Intézet szerint ez hosszabb távon lesz csak érzékelhető majd.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Az úgynevezett "rabszolgatörvény" elfogadása és az első tüntetések után mérte fel az IDEA Intézet legújabb közvélemény-kutatásában a pártpreferenciákat a magyar társadalomban, de arra jutottak, hogy a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség és a biztos szavazók körében sem változott érdemben, viszont a Jobbik választottsága némiképp elmaradt a novemberi eredményekhez képest. Az MSZP, a DK, és a Momentum támogatottsága változatlan. A képviselőcsoporttal bíró LMP és a Párbeszéd támogatottsága nem jelentős mértékben, de nőtt az elmúlt időszakban.

A közvélemény-kutatás adatai szerint a november végi 34 százalékhoz képest decemberben a Fidesz–KDNP-vel a teljes felnőtt népesség 35 százaléka szimpatizált, ez az arány a Jobbik esetében december közepén 7 százalék. Az előző hónaphoz képest az MSZP-t, a DK-t és a Momentumot egyaránt ugyanannyian támogatták, mint az előző hónapban: a szocialisták 7 százalékos, a Demokratikus Koalíció 6 százalékos, míg a Momentum 3 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében.

A további pártokat tekintve decemberre az LMP 2 százalékról 3 százalékra növelte a támogatottságát, míg a Párbeszéd a korábbi 1 százalékos támogatottságán javított valamelyest, és jelenleg a teljes népesség 2 százalékának támogatását tudja magáénak. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt szintén változatlan (3 százalék) támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében.

A Fidesz–KDNP-re a novemberi biztos szavazó pártválasztók 51 százaléka után december elején 50 százaléka, míg a Jobbikra az előző hónapi kutatás 12 százaléka után december elején 11 százalék szavazna. A biztos szavazó pártválasztók 10 százaléka az MSZP-t, 9 százaléka a DK-t, 4 százaléka az LMP-t támogatná. A Párbeszéd listájára a biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka, a Momentuméra 5, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listájára pedig a biztos szavazó pártválasztóknak 4 százaléka szavazna.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya kis mértékben csökkent, az előző havi 34 százalék helyett a vizsgált időszakban a megkérdezett 32 százalékuk nyilatkozott így.

Az adatok jelzik, hogy a "rabszolgatörvény" körüli politikai viták és akciók állampolgári támogatottsága ellenére sem eredményeztek érdemi ellenzéki támogatottságemelkedést. Az IDEA Intézet hozzáteszi, hogy a lehetséges változásokkal több hónap után érdemes számolni, amelyek kimenetelei nem utolsósorban a januári aktivitások függvényei is, a választók pártpreferenciájuk kinyilvánítása során ugyanis számos olyan szempontot is mérlegelnek, amelyek egyes ügyekre vonatkozó egyetértések során nem merülnek fel.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kikerült a BBC-hez egy videó arról, hogyan raboskodik egy ujgur férfimodell a lágerben

Kikerült a BBC-hez egy videó arról, hogyan raboskodik egy ujgur férfimodell a lágerben

Karddal ment a házhoz, mert megharagudott egy Facebook-poszt miatt

Karddal ment a házhoz, mert megharagudott egy Facebook-poszt miatt

2011 óta most derült rá fény: ilyen kamerája lett volna a Google-nek, ha nem szól közbe a YouTube

2011 óta most derült rá fény: ilyen kamerája lett volna a Google-nek, ha nem szól közbe a YouTube