szerző:
hvg.hu

Magyarország lator állam lesz Európa közepén? Ezt a kérdést teszi fel egy író a Washington Postban.

Véleménycikket jelentetett meg a világ egyik legjelentősebb napilapjában, a Washington Postban James Kirchick író, kolumnista, az Európa vége: diktátorok, demagógiák és a sötét kor eljövetele c. könyv szerzője. Mostani publicisztikájának címét úgy lehetne magyarra fordítani, hogy:

Lator állam lesz Magyarország Európa közepén?

Az Amerikában elterjedt kifejezés, a rogue state lator államot vagy vadállamot jelent (William Blum nagyhatású könyvet is írt erről az egészről korábban, Lator állam: Útikalauz a világ egyetlen szuperhatalmához c. könyvében), hivatalosan olyan országokra használják, amelyeket Amerika felvett a terrorizmust támogató országok listájára. Magyarországgal ez nem történt meg, Kirchick publicisztikai hasonlata ez csupán.

 

A publicista írásában megjegyzi, az elmúlt közel kilenc évben a Magyarországot kritizáló írások jelentős részben a jogállamisággal, a demokratikus berendezkedéssel, a sajtó állapotával foglalkoztak. Ő azonban a lator állam szempontot elemzi írásában.

Magyarország alapvetően Amerika megbízható szövetségese meglátása szerint, a demokratikus nyugati világrend tagja, de „egyre inkább úgy viselkedik, mint egy vadállam”. A szerző sorolja az elmúlt néhány hét eseményét – véleményét alátámasztandó –, a magyar kormány vétója akadályozhatja meg a december elejei NATO–Ukrajna-csúcsot, nem Amerikának adtunk ki két orosz fegyvercsempészt, és egyébként is, folyamatos a Moszkvához dörgölőzés Orbán részéről.

A szerző szerint Orbán a XXI. század egyik legjelentősebb alakja a kis európai ország élén, évekkel előzte a Brexitet mint jelenséget és Trump elnöki székbe kerülése előtt már szorgosan dolgozott Magyarország látszólagos egypártrendszerré tételén, miközben egyre távolodik nyugati szövetségeseitől.

Kirchick folyamatosan azt feszegeti, Orbán Amerika helyett Oroszországot választotta szövetségesül, ha az USA szövetségese szeretne lenni, demokratikus fordulatot kell(ene) végrehajtani.

Ma a központi geopolitikai küzdelem Európában már nem a kapitalizmus és a kommunizmus között zajlik, hanem a demokrácia és az autoriter hatalomgyakorlás között. És egyre nehezebb megmondani, hogy Orbán melyik oldalon áll – zárja írását az amerikai szerző.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Ilyen a jóárasított hatkerekű monstrum Mercedes

Ilyen a jóárasított hatkerekű monstrum Mercedes

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Videó: Kétfejű gyíkot találtak Ausztráliában

Videó: Kétfejű gyíkot találtak Ausztráliában

Mi lesz most a TV2-vel? Vajna még a halála előtti napokban is tárgyalt a tévé sorsáról

Mi lesz most a TV2-vel? Vajna még a halála előtti napokban is tárgyalt a tévé sorsáról

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége