szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország lator állam lesz Európa közepén? Ezt a kérdést teszi fel egy író a Washington Postban.

Véleménycikket jelentetett meg a világ egyik legjelentősebb napilapjában, a Washington Postban James Kirchick író, kolumnista, az Európa vége: diktátorok, demagógiák és a sötét kor eljövetele c. könyv szerzője. Mostani publicisztikájának címét úgy lehetne magyarra fordítani, hogy:

Lator állam lesz Magyarország Európa közepén?

Az Amerikában elterjedt kifejezés, a rogue state lator államot vagy vadállamot jelent (William Blum nagyhatású könyvet is írt erről az egészről korábban, Lator állam: Útikalauz a világ egyetlen szuperhatalmához c. könyvében), hivatalosan olyan országokra használják, amelyeket Amerika felvett a terrorizmust támogató országok listájára. Magyarországgal ez nem történt meg, Kirchick publicisztikai hasonlata ez csupán.

 

A publicista írásában megjegyzi, az elmúlt közel kilenc évben a Magyarországot kritizáló írások jelentős részben a jogállamisággal, a demokratikus berendezkedéssel, a sajtó állapotával foglalkoztak. Ő azonban a lator állam szempontot elemzi írásában.

Magyarország alapvetően Amerika megbízható szövetségese meglátása szerint, a demokratikus nyugati világrend tagja, de „egyre inkább úgy viselkedik, mint egy vadállam”. A szerző sorolja az elmúlt néhány hét eseményét – véleményét alátámasztandó –, a magyar kormány vétója akadályozhatja meg a december elejei NATO–Ukrajna-csúcsot, nem Amerikának adtunk ki két orosz fegyvercsempészt, és egyébként is, folyamatos a Moszkvához dörgölőzés Orbán részéről.

A szerző szerint Orbán a XXI. század egyik legjelentősebb alakja a kis európai ország élén, évekkel előzte a Brexitet mint jelenséget és Trump elnöki székbe kerülése előtt már szorgosan dolgozott Magyarország látszólagos egypártrendszerré tételén, miközben egyre távolodik nyugati szövetségeseitől.

Kirchick folyamatosan azt feszegeti, Orbán Amerika helyett Oroszországot választotta szövetségesül, ha az USA szövetségese szeretne lenni, demokratikus fordulatot kell(ene) végrehajtani.

Ma a központi geopolitikai küzdelem Európában már nem a kapitalizmus és a kommunizmus között zajlik, hanem a demokrácia és az autoriter hatalomgyakorlás között. És egyre nehezebb megmondani, hogy Orbán melyik oldalon áll – zárja írását az amerikai szerző.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kézbe vettük a Samsung új csúcsmobilját, a Galaxy Note20 Ultrát – fotók, videó

Kézbe vettük a Samsung új csúcsmobilját, a Galaxy Note20 Ultrát – fotók, videó

Az Alkonyat Edwardjának itt a vége

Az Alkonyat Edwardjának itt a vége

Több mint ráncfelvarrás: nagy frissítést kapott a 27”-es iMac

Több mint ráncfelvarrás: nagy frissítést kapott a 27”-es iMac