Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Maga a terrorcselekményért öt évre elítélt, de nemsokára Magyarországról kiutasítandó Ahmed H. is megjelent azon a tárgyaláson, amelyet a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen indított jó hírnevének megsértése miatt. Kiderült, teljesen soha nem fordították le neki azt a pontot a Nemzeti Konzultációban, ami miatt perel - ez megtörtént a bíróságon. Ahmed H. szerint a konzultációs szerepeltetése azért volt szükséges, hogy a nem jogerős 10 éves börtönbüntetést jogerőre emeljék később, erre nem került sor.

A második tárgyalásra kerül sor csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken a terrorcselekményért öt év börtönre ítélt Ahmed H. és a magyar állam, pontosabban a Miniszterelnöki Kabinetiroda közti kártérítési polgári perben. Ahmed H. azért perelte be az államot, mert úgy véli, szerepeltetése a nemzeti konzultációs kérdések között kárt okozott jó hírének. Ahmed H. január 19-én feltételesen szabadul, és tíz évre kiutasították Magyarországról.

Ahmed H.-t két maszkos őr vezette a tárgyalóterembe vezetőszáron, kezén-lábán bilinccsel. Dr. Bene Lajos bíró azzal kezdi, töröljék a fényképeket a jó 20 perce folyamatosan dolgozó fotósok, mert sérti a perrendtartást és a személyiségi jogokat - utána hozzájárul képek készítéséhez. Ahmed H. nem járul hozzá arca és hangja rögzítéséhez. A bíró elrendeli, hogy vegyék le a kézbilincsét, a lábé maradjon. (De csak két órával később lazítottak az Ahmed H. jobb kezén maradó bilincsen saját kérésre.)

©

A bíró először ismerteti az előző tárgyalásokon keletkezett dokumentumokat, intézkedéseket. A Kabinetiroda úgy véli, a Nemzeti Konzultáció dokumentuma nem minősül sajtóterméknek. Ahmed H. pedig olyan iratot terjesztett a bíróság elé, amelyben arról ír, illetve azt bizonyítják, Szíria is védi jó hírnév jogát.

Ahmed H. írásban fejtette ki, mit is érzett. "Úgy éreztem, kipécéztek", írja hároméves börtönbüntetéséről. A bizonytalanság volt a legrosszabb, nem tudta, mikor születik meg a reményei szerint tisztességes ítélet. Amikor megtudta, hogy hazugságokkal vádolják, sírt, napokig nem evett. Úgy érezte, egy egész államgépezet akarja eltaposni. Most már nyugodtabb, "de sosem fogom elfelejteni a szenvedést, amit akkor kellett átélnem". A kormány nyomást helyezett a társadalomra, hogy negatívan befolyásolja a róla alkotott véleményét. A konzultáció már megelőlegezte az ítéletet, ez nagyon nyomasztotta. "Megbocsátani tudok, de felejteni nem." A magyarokat megszerette, lettek barátai. De szervezett lejárató hadjárat folyt ellene.

©

Szóban Ahmed H. azt mondja, semmi sem volt igaz, ami elhangzott róla a médiában: például, hogy Soros embere, hogy a migrációt képviseli, holott 15 évig nem hagyta el Ciprust, ahol él. A kilenc útlevél azért volt nála, mert azok a családtagjaié, mind valódi, egy sem hamis, viszont ezt a tényt úgy állította be a média, hogy azért van nála ennyi úti dokumentum, mert terrorista. Kiderül, Szíriában a média nem tudósít büntetőügyekről, az emberek egymástól tudnak ezekről. Cipruson belsőépítészként dolgozik 15 éve, fizeti rendesen az adókat, sosem volt összeütközése a törvénnyel.

A bíró elmagyarázza, hogy a nemzeti konzultáció micsoda, egy közvéleménykutatáshoz hasonlít leginkább. Az 5-ös vagy 6-os kérdés állított valótlan dolgokat róla, mondja Ahmed H., ő úgy értette, azt állította róla, ő a terrorizmust, migrációt képviseli, és a magyar nép ellenségeként állította be. De, mondja Ahmed H., teljesen szakszerűen nem fordították le neki a kérdést, csak a lényegét - a társa a cellában fordította le neki. (Az 5-ös kérdés: "Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért." -  a szerk.) Cipruson is nyomoztak ellene, mert együttműködtek a magyar szervekkel: elvitték a telefonját, számítógépét, és két Koránt. A bíró szerint ezek a tények nem fontosak a kártérítési per szempontjából.

A börtönben több rossz élménye volt: a rabtársak beszóltak neki, leterroristázták, még a lelkész is róla beszélt valakinek, mondta Ahmed H. Szabadlábra helyezésésekor is mondogatták neki a börtönben, "a terrorista szabadul, mi meg itt maradunk". Nagyon zavarja, hogy terroristának tartják, mert a terrorizmusnál nincs rosszabb. A börtönben vizes zacskókkal dobálták.

 

©

A bíró odaadja a konzultáció 5-ös állítását és a konzultációban szereplő kifejtését Ahmed H-nak, a tolmács lefordítja neki.("Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, vagy az Amnesty International, ami többször is követelte annak az Ahmed H-nak a szabadon bocsátását, aki kövekkel támadt a határt védő magyar rendőrökre, és terrorcselekményért első fokon elítélték. Az Amnesty még kártérítést is fizettetne a magyar állammal.") Ahmed H.-t zavarja, hogy ott a neve, és ezek az állítások 8 millió emberhez eljutottak. (A kormánynak emiatt a Helsinki Bizottságnak kártérítést kellett fizetnie, és a kormany.hu-n kellene 30 napig kint tartani egy elnézést kérő szöveget -  a szerk.)

Ahmed H. azt mondja, miután a konzultációban megjelent, hogy törvénytelenséget követett el, és el lett ítélve, mindenki elkönyvelte, hogy jogerősen is el lesz ítélve 10 évre. Nem értette, hogy lehet ez, hiszen európai jogállamban tartózkodik. Szerinte a konzultáció állítása a bíróság befolyásolását szolgálta, a konzultáció miatt kapott 10 évet nem jogerősen - később azt mondja, azért kellett a konzultáció, hogy a 10 éves büntetés jogerős legyen. (A tízéves nem jogerős ítélet 2016. november 30-án lett kimondva, később a Szegedi Ítélőtábla ezt hatályon kívül helyezte, új eljárás lefolytatását írta elő. A konzultáció 2017 szeptemberében került a postaládákba.)

A Kabinetiroda jog képviselője megkérdezi tőle, Szíriában elítélik-e azt, aki megdobálja a rendőröket, azt mondja, igen, volt is ilyen eset focipályán, 72 óra mecsettisztításra ítéltek valakit, nem nevezték terroristának, nem zárták évekre börtönbe.

A jogi képviselet kérdései arra irányultak, mekkora sérelmet okozott Ahmed H-nak a konzultációs említés, és hogy volt-e jelentősége, hogy Orbán Viktor kísérőlevelével együtt dobták be őket a postaládákba. A kormány jogi képviselője pedig abba kötött bele, hogy a szövegben nem szerepelt, mire ítélték, illetve Ahmed H. többször mást emltett, mint a legnagyobb sérelme az egész ügy kapcsán. Ezért nem lehet összekötni a vélt sérelmeit a konzultációs ívvel. És nem a konzultáció miatt lett ismert, hanem az ügy miatt korábban: ő volt a tiltakozó akciók vezéralakja Röszkénél. Amúgy sem tudta pontosan, hogy mi áll a szövegben, akkor honnan tudja, hogy az sértette őt. A védelem azt is mondta, az Ahmed H. kiszabadításáért küzdő szervezetek is tehetnek arról, hogy ez az ügy szimbolikus és nemzetközileg ismert lett.

A bíró kijelenti, azt vizsgálja, a konzultációban szereplő "elítélték" szó úgy szerepelt, hogy még nem volt elítélve.

Ahmed H védője elmondja, téves az az állítás, hogy Ahmed H vezéralakja volt az erőszakos eseményeknek, ellenkezőleg, ő békíteni próbált, csillapítani a kedélyeket. Szerinte a sérelme is egyértelmű: egy ellenséges közegben azt állította róla a konzultáció szövege, hogy bűnös, pedig nem volt az akkor még. Ebből sérelmei keletkeztek, amelyekről hitelt érdemlően beszámolt. Az esetleges következetlenségek és elkalandozó előadásmódja lelki alkatának és kulturális különbségeinek köszönhető.

A bíró berekeszti a tárgyalást, február 1-jén, 15 órakor lesz az ítélethirdetés.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Letartóztatták Macron civileket verő volt biztonsági főnökét

Letartóztatták Macron civileket verő volt biztonsági főnökét

Korrupciós botrányba keveredett az új brazil elnök fő tanácsadója

Korrupciós botrányba keveredett az új brazil elnök fő tanácsadója

"Csak mondjak valami ütőset Czeglédy ellen" – megszólal egy vádalkuval megkörnyékezett vádlott

"Csak mondjak valami ütőset Czeglédy ellen" – megszólal egy vádalkuval megkörnyékezett vádlott

Hollandiában is a rettegett szerbiai magyar bérgyilkos, Dér Csaba ölhetett

Hollandiában is a rettegett szerbiai magyar bérgyilkos, Dér Csaba ölhetett

Fekete kordonok mögött épül a Ligetben az ország legkorszerűbbnek ígért játszótere

Fekete kordonok mögött épül a Ligetben az ország legkorszerűbbnek ígért játszótere

Majdnem 5 ezer milliárd forintot tartanak a magyarok a matracban

Majdnem 5 ezer milliárd forintot tartanak a magyarok a matracban