Windisch Judit
Windisch Judit

A várakozásokhoz képest megdöbbentően sokan, péntek délután fél 2-ig 24 ezren vettek részt a baloldali előválasztáson, ahol Horváth Csaba és Karácsony Gergely közül lehet kiválasztani az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltjét. Az érdeklődés a szervezőket is meglepte, akkora a roham, hogy a szavazáshoz szükséges papírok is rendre elfogynak.

Horváth Csabánál… izé… Tarlós Istvánnál bárki jobb

– válaszolta egy láthatóan zavarban lévő előválasztó arra a kérdésünkre, miért szánt néhány percet az életéből arra, hogy beleszóljon Horváth Csaba és Karácsony Gergely küzdelmébe. Itthon ilyen előválasztás még nem volt, így a szervező pártok is óvatosan becsülve bíztak egy 10 ezer fős részvételben, ami pár hete még teljesen valószerűtlenül nagy számnak tűnt. A voksoláson online is lehet szavazni, ahhoz előzetesen fel kellett iratkozni a névjegyzékbe (adatkezelő az MSZP–Párbeszéd), amit kevesebb, mint 1500-an tettek meg. Akkor úgy tűnt, totális kudarcba fullad az egész, ehelyett csütörtök estig 22 ezer ember szavazott a város különböző pontjain felállított sátrakban és pártirodákban, összesen 33 helyszínen.

©

A hét elején még a sátrak előtt sorba is kellett állni. Csütörtök napközben és este ezt már nem láttuk sem a Nyugatinál, sem a Blaha Lujza téren, de folyamatos volt a jövés-menés, a Blaha Lujza téren a zárás előtti órában is folyamatosan érkeztek az emberek. Meglepő módon a Széll Kálmán tér volt a legcsendesebb délután: ott hat felé egy csoport DK-s aktivista beszélgetett a sátor előtt. A megkérdezett voksolók legtöbbje azt mondta, nem tagja vagy aktivistája egyetlen baloldali pártnak sem.

Ez az érdeklődés a szervezőket is felkészületlenül érte. Többek elmondása szerint kedden néhány helyen elfogytak a papírok, a Blaha Lujza téri aktivisták pedig azt mondták, ők minden nap rohangálnak fénymásolni.

Nemcsak a szavazólapot kell kitölteni, hanem egy „NER-ellenes hitvallást” is alá kell írni, ezzel próbálják kiszűrni a fideszes trollokat, meg azzal, hogy az MSZP, illetve a Párbeszéd a névjegyzékbe kerülő embereket az előválasztás miatt egy darabig még hívogathatja. Hogy meddig és pontosan mikor semmisítik meg az adatokat, nem derült ki. A pártok év végéig tárolnák ezeket, ami egy lekésőbb június végén lezáruló előválasztási folyamatot és egy októberi önkormányzati választást nézve indokolatlanul hosszú időszak, ezért megkérdeztük a két pártot, valójában mikor semmisítik meg azokat. Erre eltérő válaszokat kaptunk, ahogy arra is, felhasználják-e az adatbázisban szereplő neveket. A Párbeszéd szerint igen, az MSZP szerint nem.

Trollvadászat

A szervező pártok és a helyszínen dolgozók nem találkoztak fideszes trollhadsereggel, amelynek tagjai Tarlós Istvánnak kedvezve a gyengébb jelöltet támogatnák tömegesen. A Blaha Lujza téren egy férfi tért be hozzájuk úgy, hogy fideszesként befolyásolja az eredményt, de ezt el is mesélte odabent. Más esetet nem tapasztaltak, olyan inzultus sem érte őket, mint engem, miközben jegyzettömbbel a kezemben vártam a szavazósátorból kilépőket. Egy férfi azzal szólított meg, hogy

mit írogatsz te itt?!

Majd kifejtette, hogy ő fideszes, és mindkét jelöltet megdöntené. Nem sokkal később a helyzet kiegyenlítődött, ugyanis egy, a szavazóhelyiségből távozó hölgy engem nézett fideszes trollnak, amiért megkérdeztem, miért tartotta fontosnak a szavazást. Lehet, a téglavörös kabát sem javított a megítélésemen, és az sem, hogy 40 perc hidegben ácsorgás után mimikai képességeim cserben hagytak. Ő legalábbis úgy érezte, letámadom, de végül megenyhült, és pár perc múlva azt is elárulta, kit támogatott és miért.

©

Soha vissza nem térő

Mindenesetre érdekes válaszokat kaptunk. Egy színházba siető nő röviden válaszolt a motivációról: „utálom Tarlóst, nagyon elegem van”, más annak örült, hogy 8-9 év után végre kitalált valamit az ellenzék, ezt hálálta meg a részvétellel. Többen nem álltak meg annál, hogy ez Tarlós leváltásáról szól, elmentek egészen Orbánig, illetve a jogállamiságig. Van, aki azt is kifejtette, Kádár alatt minden jobb volt.

Egy fiatalabb nő azt mondta, fontos az összefogás, és így is ki lehet választani a legitim jelöltet (jobb, mint a semmi), de szerinte egy közvélemény-kutatás is elég lett volna, mint az országgyűlési választás előtt az V. kerületben. Mikor mondtuk, hogy a közvélemény-kutatás 1000-1200 fős mintájához képest itt már 17 ezren szavaztak (tegnap este még ez a szám volt ismert), meglepődött. Ő attól félt, az egész érdektelenségbe fullad, amiatt pedig kifejezetten aggódik, hogy pártirodákban is lehet szavazni, nem tudja, a „hazai pálya” hogyan befolyásolja a kimenetelt.

Találkoztunk egy huszonéves lánnyal is, aki mint kiderült, momentumos. Ő annak ellenére jött el és biztat a környezetében más fiatalokat is a részvételre, hogy a Momentumnak a tervek szerint saját főpolgármester-jelöltje lesz az önkormányzati választáson. Ezzel kapcsolatban egyelőre egy biztos csak: hogy nem Veiszer Alinda lesz az.

Egy, szintén a Momentummal és a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal szimpatizáló férfi arról beszélt, fél szívvel jött szavazni – pont ráért alapon –: „nem akarta kihagyni a pótolhatatlan lehetőséget”. A választékot kicsinek tartja, de legalább „fókuszálódik”, ki a versenytárs, és ez nem pártok közti alkuval dől el. „Bár nem túl jó a helyzet, de ilyesminek lehet haszna” – mondta.

Egy nő abban bízik, az eredmény támpont lesz a bizonytalanok számra, akik így megmozdulhatnak.

©

Sok vagy kevés?

Bár a 24 ezres szám felülmúlja a várakozásokat, a pártok gőzerővel dolgoznak azon, hogy látható legyen a részvétel. A budapesti MSZP ügyvezető alelnöke, Őrsi Gergely azt mondja, élő hangos telefonálással, szórólapokkal, újságokkal buzdítják híveiket, de a Párbeszéd is telefonálgat, állítólag több 10 ezer embert hívnak végig ezekben a napokban, olyanokat, akik már szerepelnek a párt adatbázisában.

Gyurcsány Ferenc is bedobta magát: mennek a Karácsony Gergelyt támogató telefonok, elnöki hírlevelek, Facebook-hirdetések.

Mindhárom pártot megkérdeztük arról, mekkora a budapesti szavazóbázisuk, de konkrét számot senki sem mondott. Őrsi azt jegyezte meg,

a teljes szimpatizánsi réteghez képest nem kiugróan magas a szám.

Miután a pártoktól nem kaptunk adatot, megnéztük, hogy az országgyűlési választáson hány szavazatot kaptak a baloldali jelöltek. Az LMP-s győztes, Csárdi Antal nélkül az MSZP–Párbeszéd–DK győztes jelöltjei a fővárosban 273 ezer szavazatot kaptak, a vesztesek 121 ezret. Nyilván egy országgyűlési választás jelentősen többeket mozgat, mint egy szimpla, pártos előválasztás, mégis az látszik, a pártok a saját bázis egészen kis részét tudták megmozdítani egy olyan akcióhoz, amelyre nagyon büszkék.

©

Egy marad talpon

Őrsi Gergelyt és Karácsony Gergelyt is megkérdeztük, a magas részvétel vajon kinek kedvez. Őrsi nem akart válaszolni, Karácsony meg azt mondta, a győztesnek. Hiszen bárki is lesz az, így erős legitimációt kap.

Mindkét jelölt a számára kedvező számokat nézve lehet magabiztos. A közvélemény-kutatásokban Karácsony Gergely vezet, Horváth Csaba viszont több ajánlást adott le.

Őrsi azt mondta, ők több helyszínen, több emberrel gyűjtötték az aláírásokat, a Párbeszéd infrastrukturális hátrányban van, de az, hogy Karácsony a kutatások szerint népszerűbb, kiegyenlíti egymást.

Vasárnap délig lehet szavazni – aki „urnazáráskor” sorban áll, még leszavazhat –, várhatóan délután ötre kiderül, Horváth Csaba szocialista, vagy Karácsony Gergely párbeszédes jelölt várhatja az előválasztás második fordulóját Puzsér Róberttel szemben, ami, ha Horváth Csabán múlna, akár el is maradhatna.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Trump kész megvétózni a kongresszus határozatát a rendkívüli állapotról

Trump kész megvétózni a kongresszus határozatát a rendkívüli állapotról

Az iszlámtól félti életmódját a britek harmada

Az iszlámtól félti életmódját a britek harmada

720+ lóerős hibriddel és tisztán elektromos autóval is támad a Ferrari

720+ lóerős hibriddel és tisztán elektromos autóval is támad a Ferrari

Ezért a bakiért valaki még nagyon megütheti a bokáját a Samsungnál

Ezért a bakiért valaki még nagyon megütheti a bokáját a Samsungnál

Fotó: a HÉV-helyett most sajnos egy Mercedes van a csepeli síneken

Fotó: a HÉV-helyett most sajnos egy Mercedes van a csepeli síneken

Nem jár jól az, aki most tart hazafelé a Csepel-szigeten

Nem jár jól az, aki most tart hazafelé a Csepel-szigeten