szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Teljesen kiszerveznék a kutatóintézeteket az új terv szerint, egyeseket meg is szüntetnének, az MTA egyszerű köztestületnek maradna meg.

Teljesen kiszerveznék a kutatóintézeteket a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) alól, az akadémiát pedig köztestületté alakítanák – írja a 168 Óra.

A lap információi szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter már májusban véghezviszi a tervét a drasztikus átszervezésről, a miniszter pedig a múlt hét végén egy közvetítő, a Professzorok Batthyány Körének egy tagja révén meg is üzente az MTA-nak, hogy elkötelezett az átalakítást illetően.

A lap úgy tudja, a miniszter

a tervek szerint létrehozna egy Eötvös Lorándról elnevezett intézetet, és oda kerülnének azok az intézetek, amelyeket a miniszter is megtartana.

Ilyen például a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) vagy a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet.

A humán intézetek egyben tartása viszont nem cél, de például a Bölcsészettudományi Kutatóközpont valamelyik egyetem alá kerülne, itt az ELTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem neve is felmerült. A természettudományi intézeteket várhatóan a Bay Zoltán intézethálózathoz csatolják, de

az intézetek egy részét megszüntetnék, az MTA pedig megmaradna köztestületnek.

Az újonnan létrehozandó Eötvös Loránd Intézet vezetőjeként a lap szerint felmerült Hatos Pál történész és a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről menesztett Prőhle Gergely neve is.

Palkovics állítólag azt is mondta, tisztában van azzal, hogy elindult a kutatók között a szervezkedés, de ő ettől nem fog meginogni, mert erős a pozíciója. A lap szerint Palkovics úgy fogalmazott, tudja, hogy "sorosista elemek" vannak az MTA-n, főleg a Humán Tudományok Kutatóházában.

Hogy a létrehozandó intézetet az MTA mennyiben finanszírozná, azt nem tudni, de ennek az intézetnek a szenátusában elvileg kapna valamennyi beleszólást az MTA a minisztériumok és a kormányzat mellett.

Januárban Palkovics László arról tájékoztatta az MTA kutatóközpontjainak főigazgatóit, hogy már áprilistól projektalapú működésre állnak át a központok, alaptámogatásra – tehát a fizetésekre és a rezsire is – pályázniuk kell. A témakiírásokat január végén tették közzé, azok nyitottak azon egyetemek és a kormányzathoz közel álló kutatóintézetek részére is, amelyek viszont kapnak alaptámogatást.

Az MTA egy korábbi közleménye szerint komoly anyagi gondokkal küzdenek az intézmény állami költségvetésének felfüggesztése nyomán, a minisztérium szerint viszont van elég pénze az MTA-nak így is. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökénél a hónap végéig lehet pályázni arra a pénzre, amelyet a Magyar Tudományos Akadémiától vont el a tavaly elfogadott költségvetési törvénnyel a kormány, ezen azonban az MTA kutatóintézetei mellett egyetemi és állami kutatócsoportok is pályázhatnak, köztük a kormány alapította intézetek is. Az MTA dolgozói nyilatkozatban fordultak a kormányhoz jelezve, hogy a finanszírozási problémák miatt mintegy ötezer kutató és nem kutató státuszú munkavállaló került bizonytalanságba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!