szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?

Lezárták az amerikai-magyar védelmi megállapodás tárgyalásait, a jövő héten a honvédelmi bizottság elé kerülhet a szöveg. Oroszországgal kapcsolatban voltak nézeteltérések Mike Pompeo és Szijjártó Péter között, a magyar külügyminiszter képmutatásról beszélt. A Huawei nevét nem mondták ki, de utaltak rá.

Lezárták a védelmi együttműködési megállapodást (Defence Cooperation Agreement, DCA) Magyarország és az Egyesült Államok között – ez volt a legfontosabb bejelentés Mike Pompeo amerikai és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter sajtótájékoztatóján. És lényegében az egyetlen, ami valóban újdonságot jelentett a félórás eseményen.

A kétoldalú egyezmény már egy ideje feszültséget okozott a két ország között. Egy, a Direkt36 által korábban ismertetett távirat szerint az Orbán-kormánynak több fenntartása is volt az amerikai-magyar katonai együttműködés szabályait leíró megállapodással. Különösen az volt kérdéses, hogy amerikai egységek mozoghatnak-e hazánkban magyar parlamenti megállapodás nélkül.

A jelek szerint a nézeteltérést sikerült tisztázni, mert Szijjártó Péter bejelentette: múlt pénteken lezárták a megállapodást, és a jövő héten már a honvédelmi bizottság elé kerülhet az ügy. Akárcsak a középhatóságú légvédelmi rendszer beszerzések témája – erről azonban pontos részleteket nem árult el a magyar külügyminiszter. Így nem tudni, milyen eszközöket vehetnénk az Egyesült Államoktól.

Szijjártó Péter arra is kérte amerikai kollégáját, hogy az Exxon Mobile kezdje kitermelni romániai offshore gázmezőből a földgázvagyont, ami sokat javíthatna az energiaellátás diverzifikálásában.

©

Mike Pompeo beszéde elején a magyar-amerikai együttműködést méltatta, és megjegyezte: elfogadhatatlan, hogy az Egyesült Államok sokáig nem volt jelen Közép-Európában. Az együttműködés erősítése mellett hozott egy fontos érvet is:

Nem engedhetjük meg, hogy Putyin éket verjen közénk és a barátaink közé

– emelte ki a külügyminiszter, aki a kínai befolyás veszélyeire is figyelmeztetett. Szerinte Oroszország és Kína nem osztják a szabad országok vágyát, amiért amerikaiak és magyarok együtt harcoltak. Hozzátette, az autoriter Oroszország sosem volt a barátja a kisebb nemzetek szabadságának és függetlenségének, ezt a magyarok történelmük során megtanulhatták. Itt került elő Ukrajna témája is, hiszen Pompeo szerint elég a Magyarországgal szomszédos országra nézni, hogy lássuk, miért annyira fontos a térség biztonsága. Ukrajnáról Szijjártó is beszélt, igaz, más hangsúllyal: Magyarország mindig ki fog állni a kárpátaljai magyarokért – emelte ki.

Az amerikai külügyminiszter felsorolta a többi megállapodást is, amelyek a két ország kapcsolatát javíthatják, ilyen a magyar gimnazistáknak kínált egyéves amerikai ösztöndíj, valamint a segítség a korrupció elleni küzdelemben. Pompeo fontosnak nevezte a demokratikus intézmények támogatását is, és külön kiemelte, hogy mostantól a független sajtót támogatják ösztöndíjakkal mind a négy visegrádi országban. A külügyminiszter délután egyébként magyar civil szervezetek képviselőivel is találkozott, erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

©

Érdekesség, hogy a Huawei neve szó szerint nem került elő a sajtótájékoztatón, viszont a Reuters hírügynökség tudósítása szerint Pompeo újságíróknak elmondta, az Egyesült Államok kormánya megosztja a Huawei-jel kapcsolatban szerzett információit Magyarországgal is.

"Ha a (Huawei) berendezései olyan helyen működnek, ahol fontos amerikai rendszerek is elhelyezkednek, az megnehezíti az együttműködést" – fogalmazott a hírügynökség szerint a politikus. A berendezések alatt vélhetően a kínai cég hálózatait érthette, az amerikai rendszerek pedig lehetnek katonai, de akár üzleti célúak is.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: amikor Oroszországról és Kínáról van szó, az együttműködés nem veszélyezteti azt, hogy megbízható partnerei legyünk a NATO-nak és az Egyesült Államoknak. Ha megnézzük azt a céget, amely mostanában gyakran szerepel a hírekben – utalt Szijjártó a Huaweire – nézzük meg, hogy mely országok a cég legfontosabb partnerei: a németek és a britek. Úgyhogy a magyar külügyminiszter szerint ideje lenne a képmutatást elfelejteni. Mint fogalmazott:

Nem mi vagyunk azok, akik megváltoztatjuk a játékszabályt Kína és az Egyesült Államok között.

Óriási képmutatás van Oroszországgal kapcsolatban is: nem a magyar energiavállalatok építik az Északi Áramlat 2 vezetéket a Gazprommal, nem a magyar energiacégek ültek együtt Putyinnal, nem a magyar kormányfőt hívták meg sztárként Szentpétervárra, hanem a franciát – sorolja Szijjártó, miért van elegük a képmutatásból. „Kizárólag a szövetségeseinken múlik, hogy tudjuk-e diverzifikálni az energiaellátásunkat” – mondta a külügyminiszter.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Tökéletes hely kisgyermekkel a vészhelyzet után, de a social distancing korában

Tökéletes hely kisgyermekkel a vészhelyzet után, de a social distancing korában

Több mint félmilliárd forint támogatást kap a Kurultáj

Több mint félmilliárd forint támogatást kap a Kurultáj

Amilyen hirtelen jöttek, olyan hirtelen ki is múltak az autósmozik

Amilyen hirtelen jöttek, olyan hirtelen ki is múltak az autósmozik