szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint öt hónapja üresen áll Miskolcon az a belvároshoz közeli iroda, amelyet havi majdnem félmillió forintért bérel a városban a fideszes Hubay György. Az eddig két és fél milliós cechet persze nem ő – hanem az Országgyűlés Hivatala állja, vagyis – közpénz lévén – végső soron a választók. Az összeg Hubay korábbi munkahelyét, a fideszes vezetésű város vagyonkezelő cégét gyarapítja, a Fidesz pedig – véletlen? – a saját irodájaként tünteti fel a helyiséget. Hubay környezetében és a Fidesznél felújítással magyarázzák a furcsaságokat – akár el is hinnénk, ha nem jártunk volna a helyszínen.

Ismerik az érzést, amikor feltesznek valakinek egy értelmesnek gondolt kérdést, de az illető olyan hangsúllyal válaszol, mintha a világ legnagyobb képtelenségét kérdezte volna tőle? Így jártunk Miskolcon, amikor felkerestük a címet, amelyen – papíron legalábbis – négyezer forint híján havi félmillió forintért bérel irodát a Fidesz parlamenti képviselője, Hubay György.

„A Gyurit? Itt? Még sosem láttam itt, pedig ismerem”

– mondta nevetgélve egy a házban lakó hölgy a Széchenyi utcai lépcsőházban, ahol eleve azután kezdtünk kérdezősködni, hogy semmi nyomát nem találtuk a politikus által bérelt helyiségnek. Sem a bejárat mellett, sem az utcafront egyéb részein, sem a kaputelefonnál nincs erre utaló tábla vagy felirat. Egy működő bankfiókon és az ugyancsak üzemelő dohánybolton kívül a 94.-es szám alatt még két üresen álló helyiség árválkodik, egymásra nyíló bejárattal, de az üvegen bekukkantva csak csupasz falak látszanak, sehol egy bútor, vagy egyéb, működésre utaló berendezés. A bejárat előtt eldobált szemét, illetve csikkek mennyisége is arról árulkodik, hogy mostanában nemigen nyitogatta senki.

Pedig – ahogy november közepén megírtuk – a fideszes politikus szerződése elvileg szeptember elseje óta él a bérbeadóval, amely ráadásul nem más, mint a képviselő korábbi munkahelye: a fideszes vezetésű város vagyonkezelő cége, a Miskolc Holding Zrt.

©

A havi 496 ezer forintos bérleti díjjal messze Hubay György a rekorder a 199 parlamenti képviselő közül. A díj pedig nemcsak országos viszonyításban tűnik rendkívül magasnak – még fővárosi, sőt Budapest frekventált pontjait választó képviselőtársai is találtak ennél olcsóbbat –, de a megyeszékhely többi politikusáéval összehasonlítva egyenesen megmagyarázhatatlan: a Miskolc másik, I.-es választókörzetéből bejutott szintén fideszes Csöbör Katalin 165 100 forintért bérel egy 76 négyzetméteres Kossuth utcai – a városi Fidesz-irodával azonos címen lévő – helyiséget (ezt Hubay György novemberi közleményéből tudjuk, mert a parlament honlapján található szerződéslistában és a lapunk által kikért kimutatásban nem szerepel), a jobbikos Jakab Péter pedig a félmilliós bérleti díj feléért, 223 ezer forintért talált magának egy Hubayé Györgyénél nem sokkal kisebb irodát a megyeszékhelyen.

A Hubay-féle irodának mégsem a bérleti díja, még csak nem is 160 négyzetméter nagysága a legfurcsább (bár a politikus ezzel is a rekorderek között van), hanem az, hogy mintha a szerződésen kívül semmilyen kapcsolatban nem lenne a képviselővel.

A miskolci városházán – miután sem a város honlapján, sem a politikus parlamenti adatlapján, sem személyes Facebook-oldalán nincs nyoma, hogy hol és mikor tart fogadóórát vagy egyáltalán milyen címen lehet elérni – korábbi érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy a képviselőnek nincs irodája Miskolcon, a helyi Fidesznél pedig azt, hogy

„majd lesz egyszer, de még nincs aktualitása a dolognak”.

Mindez október végén történt, február elején végül azután döntöttünk úgy, hogy személyesen is elmegyünk a helyszínre, hogy ismét hasonlót tapasztaltunk.

©

Bár múlt héten, miután a jobbikos Jakab Péter leleplezte, hogy Hubay György december óta immár egy másik irodát is bérel Miskolcon (szintén a helyi Fidesz szervezetével egyező címen), a fideszes politikus egy közleményben azzal védekezett, hogy a Kossuth utcai ingatlan „az állandó munkatársak napi munkavégzésének helyszíne”, a Széchenyi utcaiban pedig a fogadóóráit tartja – ez utóbbinak egyértelműen ellentmondanak a helyszínen tapasztaltak. (A talányról nem beszélve, hogy a műfajából eredően négyszemközti fogadóórákhoz miért kell vajon 160 négyzetméter.)

Amikor az ellentmondásról szerettük volna megkérdezni Hubay Györgyöt, csak az asszisztenséig jutottunk, és nemhogy eloszlott volna, inkább nőtt az értetlenségünk:

hvg.hu: Mi az oka, hogy még mindig nincs nyitva a Széchenyi utcai iroda, noha szeptember óta bérli már a képviselő úr?

képviselői titkár: Az iroda az felújítás alatt áll, de egyébként már készülőben van..

hvg.hu. Szeptember óta?

képviselői titkár: Hát folyamatosan érkeznek az irodaszerek, de a képviselő úr közleményén túl mást nem tudok mondani.

hvg.hu: De hogyan tart fogadóórát, hogyha még nincsen kész a felújítás?

képviselői titkár  Hát…, hogy mondjam önnek, folyamatos felújítás alatt van az iroda. A funkcióját egyébként el tudja látni, ennél többet nem tudok mondani. A közleményt tudom ajánlani még egyszer.

hvg.hu: De a szomszédban azt mondták, hogy még sosem látták ott a képviselő urat.

képviselői titkár: Nem, ne haragudjon, nem tudok önnek ezzel kapcsolatban felvilágosítást adni.

Az asszisztens felújításra hivatkozó magyarázata amúgy annak fényében különösen érdekes, hogy a lapunk birtokába jutott bérleti szerződés IV., a bérlő és a képviselő kötelezettségeit rögzítő pontjában egyértelműen benne áll, hogy „a Bérlő, illetve a Képviselő a bérleményben átalakításokat, felújítást és korszerűsítési munkálatokat nem végezhet".

A képviselő titkára kérdésünkre egyébként azt sem tudta megmondani, hogy mikor volt legutóbb és mikor lesz legközelebb fogadóórája Hubay Györgynek, csak annyit mondott, hogy „ez változó”, és hogy az önkormányzat lapjában, a Miskolci Naplóban szokták az időpontokat közzétenni. Kíváncsiságból végignéztük a Miskolci Napló összes számát, több mint két hónapra visszamenően, de Hubay György fogadóórájáról csak egyetlen számban tettek említést: a november 17-iben, amely két nappal azután jelent meg, hogy a politikusról megírtuk, hogy nem tart fogadóórákat. A 2018. november 19-ére meghirdetett esemény helyszínéül pedig nem is a Széchenyi utcai helyiséget adták meg, hanem egy általános iskolát.

©

Képviselői iroda=pártiroda?

További furcsaság, hogy amikor a Fidesz honlapjának szervezeti keresőjében próbáltuk leellenőrizni, hogy hol lehet megtalálni Hubay Györgyöt, meglepetésre az alábbi információkat találtuk:

©

A Széchenyi utcai címen eszerint tehát a Fidesz Borsod megye 2-es választókerületi irodája működik, amely ráadásul nem is Hubay Györgyhöz, hanem – logikusan – a választókerületi elnökhöz, Kriza Ákos fideszes miskolci polgármesterhez van rendelve. Lefordítva: Hubay György képviselői keretének terhére – közpénzből – egy párt, a Fidesz helyi irodája működik/ működne/ fog működni.

Pedig a bérleti szerződésben már idézett, átalakítási tilalmat rögzítő passzus mellett az is szerepel, hogy a bérlő a bérleményt nem adhatja tovább, és a képviselő munkáját segítő személyzet kivételével oda más személyeket befogadni nem jogosult. Ezt azonban aligha fogja épp a fideszes önkormányzat cége ellenőrizni, másrészt eldönteni is csaknem lehetetlen, hogy a képviselőknek járó alkalmazotti keretből foglalkoztatott munkatárs(ak) Hubay György, vagy a Fidesz munkáját segítik-e. (A Fidesz képviselőinek papíron – ahogy korábbi cikkünkben is írtuk – egyetlen munkatársuk sincs, mert egységesen lemondtak erről a frakcióvezető javára. Kocsis Máté neve alatt papíron így összesen 494 alkalmazottat tart nyilván a rendszer, a félezrednyi asszisztens a gyakorlatban azonban nyilván nem az ő munkáját segíti, hanem visszaosztották őket a képviselők között. Az viszont, hogy ott milyen – a képviselőihez tartozó, vagy pártmunkát – végeznek-e, gyakorlailag kimutathatatlan.)

Amikor egyébként az említett választókerületi iroda telefonszámon választóként „reklamáltunk”, hogy a Széchenyi utcai címen semmilyen működésre utaló jelet nem találtunk, a hallhatóan zavarban lévő munkatárs is azzal magyarázta a helyzetet, hogy „folyamatban volt egy kisebb átalakítás”.

Jut is, marad is?

De az „iroda” körüli érdekességek ezzel még mindig nem értek véget: novemberi cikkünk megjelenése után részben ugyanis arra hivatkozva kért helyreigazítást a képviselő, hogy az általunk említett 496 ezer forintos díjban a rezsi költsége is benne van, a „csupasz” bérleti díj valójában „csak” 398 ezer forint. Arra viszont már nem szolgált magyarázattal, hogy hogyan lehet 100 ezer forintos rezsije egy olyan helyiségnek, amelyben nincs ott – így nem használ például sem áramot, sem vizet – senki, és még csak nem is távfűtéses, vagyis fixen magas fűtési költsége sincs.

A kihasználatlan hónapokat figyelembe véve viszont megállapítható, hogy az Országgyűlés Hivatala szeptember óta közel két és fél millió forintot fizetett ki a semmire, a bérbeadó Miskolc Holdingnak viszont már csak a megspórolt rezsiköltségből tisztes bevétele keletkezhetett.

©

A 2014–18 között a miskolci önkormányzati képviselőként is dolgozó Hubay György egyébként még tavaly májusi parlamenti nyitó vagyonbevallásában is a Miskolc Holdingot jelölte meg munkahelyként, korábbi, városi képviselőként tett bevallásából pedig az is kiderült, hogy a cégtől havi 300 ezer forintot kapott a „munkavállaló” leírással definiált munkakörben. A vállalat működésére rálátó forrásaink szerint a politikus "önkormányzati referens" beosztásban szerepelt a nyilvántartásban, de a fideszes polgármester, Kriza Ákos emberének tartott politikust nem sokszor látták a vagyonkezelő épületében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joó Hajnalka Itthon

A választóival nem áll szóba, de irodát közel félmillióért bérel Miskolcon a fideszes Hubay György

Vajon mi szüksége van egy havi félmillióért bérelt irodára egy olyan képviselőnek, aki a választóinak még fogadóórát sem tart? A fideszes Hubay György ennyiért ráadásul nem is Budapest valamely frekventált pontján vett ki egy ingatlant, hanem Miskolcon – különös módon épp attól az önkormányzati cégtől, amelynek a mai napig munkavállalója. A félmilliós bérleti díj nemcsak ingatlanosok szerint irreális: a bérbeadó cég saját honlapján is százezer forinttal olcsóbban kínál kétszer akkorákat.

Orbán elment a Korányiba megkérdezni, van-e elég lélegeztetőgép

Orbán elment a Korányiba megkérdezni, van-e elég lélegeztetőgép

A "nercbundatörvény" miatt tört ki kormányválság Varsóban

A "nercbundatörvény" miatt tört ki kormányválság Varsóban

Szél javaslata: ne indulhasson közbeszerzésen, aki nagy értékű ajándékot adott kormánytagnak

Szél javaslata: ne indulhasson közbeszerzésen, aki nagy értékű ajándékot adott kormánytagnak