szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kikértük az Országgyűlés Hivatalától az adatokat arról, hány alkalmazottat foglalkoztatnak a képviselők, illetve mennyit fizetnek nekik. Kiderült, a KDNP-s Aradszki András egyik munkatársa 1,63 millió forintot keres havonta. Nem panaszkodhatnak a Fidesz frakciót vezető Kocsis Máté segítői sem, akik – ha valamiért össze kellene gyűlniük – a képviselői irodaház legnagyobb termébe sem férnének be. A kormánypárti politikusok, illetve a frakciók összesen majdnem 700 alkalmazottat foglalkoztatnak.

- Mit csinál pontosan, és ki ez a munkatársa Képviselő úr, aki a miniszterelnöknél is többet, 1,63 millió forintot keres?

- Jogszerűen használom fel a keretemet.

- Rendben, de ki ez a munkatárs és mit csinál?

- Mondom: jogszerűen használom fel a keretet.

- Akkor nem árulja el, ki ez?

- Nem. De most tényleg belemegyünk ilyen tényfeltárásba?!

Három percen keresztül, tucatnyi további kérdéssel sem sikerült megtudnunk a KDNP-s Aradszki Andrástól, hogy ki az – és milyen munkát végez – a munkatársa, aki az összes képviselői alkalmazottnál, az államtitkároknál, sőt, még a miniszterelnöknél is magasabb fizetést vihet haza havonta.

A meglepő béradatra az Országgyűlés Hivatalától kapott, a képviselők alkalmazottainak számát, valamint díjazását összesítő adatokban bukkantunk. A fizetésekhez tartozó neveket ugyanakkor egyetlen képviselő esetében nem tudtuk meg, azokat ugyanis érzékeny személyes adatnak minősítette, így csak számokkal helyettesítette a hivatal.

©

Az érvelés szerint mivel nem az Országgyűlés Hivatalának foglalkoztatottairól, vagyis nem köztisztviselőkről van szó, csak a munkáltatójuk, vagyis az adott képviselő döntheti el, hogy elárulja-e a nevüket.

Bár Aradszki András a fenti párbeszédből is láthatóan úgy döntött, hogy ezt nem teszi meg (minden további kérdésünkre azt hajtogatta, hogy „ez változni fog”), nem kellett különösen bonyolult nyomozás annak kiderítésére, ki az egyik lehetséges nagyon megfizetett alkalmazott. (Aradszkinak az összesítés szerint van még egy embere, ő havi 150 ezret keres.) A képviselő ugyanis a honlapján megnevezi a titkárát, az illető – Eőry Zsolt – pedig a Facebook-profilján hirdeti foglalkozásaként, hogy képviselői titkár, egyben Aradszki András profiljának kezelője.  A megbecsült, teológus-hitoktató végzettségű munkatárs amúgy a KDNP egyházügyi szakértői tanácsának is dolgozik, (nem) mellesleg pedig a párt diósdi szervezetének a vezetője. A neve azonban nem innen, hanem korábbi, nagy visszhangot kiváltó kijelentései miatt lehet ismerős, például amiatt, amelyben beszólt egy agytumoros, eutanáziát igénylő nőnek, amely szerint a homoszexuálisok deviánsok vagy amelyik szerint a zsidók tehetnek az antiszemitizmusról.

(Fél)ezredes frakcióvezető

Az Országgyűlés Hivatalának kimutatása szerint egyébként a 199 képviselőből mindössze hatvanháromnak van egyáltalán alkalmazottja. Bár a törvény mindannyiuknak lehetővé teszi, hogy a képviselői alapilletmény kétszeresének összegéig – jelenleg 1 millió 782 ezer forintért – munkatársakat fizessenek, egyúttal azt is, hogy erről lemondjanak a frakcióvezetőjük javára.

A fideszes képviselők a jelek szerint mind egy szálig ezt tették, a 63-as lista kormánypárti szereplői ugyanis egytől egyik KDNP-sek, a Fidesz frakcióvezetőjének, Kocsis Máténak viszont – nem tévedés – 494 alkalmazottja van.

A gyakorlatban sejthetően nyilván nem egy fél ezred segíti a politikus munkáját, hanem a munkatársakat vélhetően visszaosztották a képviselők között, csak így mindannyiuknak egységesen Kocsis Máté a munkáltatója. A politikus amúgy ebbéli minőségében a kimutatás szerint októberben 141,3 millió forintot oszthatott ki közöttük.

©

A frakcióvezető munkatársai közül hatan egymillió forintot vagy annál is többet keresnek (hárman 1 millió 200 ezret), de további 53 alkalmazottnak van 500 ezernél is magasabb fizetése.

A 494-es létszámban ráadásul nincsenek azok az alkalmazottak, akik az országgyűlési törvény alapján alapból, létszámtól függően járnak a képviselőcsoportoknak. A 117 tagú Fidesz-frakciót a törvény alapján ugyanis további 132 munkatárs segíti.

A KDNP képviselőcsoportja az összesítés szerint nem élt a Fidesz-féle stratégiával: a 16 kereszténydemokrata képviselő mindegyike tart egy vagy több saját alkalmazottat. Harrach Péter frakcióvezető keze alá pedig nemhogy „hadsereg” nem dolgozik, mint fideszes kollégájáé alá, de saját három munkatársa összesen is kevesebbet keres, mint Aradszki András egyetlen, már említett segítője.  

A KDNP-s képviselők közül többen ugyanakkor annak ellenére is fizetnek munkatársakat, hogy kormányzati megbízásaik miatt külön titkárság, vagy akár egy komplett minisztérium dolgozik a kezük alatt: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest egy, Rétvári Bence Emmi-államtitkárt kettő, a hazafias nevelésért felelős kormánybiztost, Simicskó Istvánt három, Süli János tárca nélküli minisztert pedig négy alkalmazott segíti – gyaníthatóan a választókörzetében. Munkatársaik fizetése elég széles skálán szóródik: míg Rétvári Bence szerény, 150 és180 ezres bérért alkalmazza az övéit, Süli János átlagosan 400, Semjén Zsolt 750, Simicskó István pedig két emberének is 800 ezer forintot fizet havonta. (A KDNP-frakció munkáját a képviselők saját alkalmazottain túl a törvény alapján további 23 dolgozó segíti.)

©

Az ellenzéki képviselők közül a legtöbb munkatársat – nyolcat – LMP-s Hohn Krisztina foglalkoztatja. Közülük ketten keresnek valamivel 500 ezer forint felett, a többi hat dolgozó csak 58-152 ezer forintot. Az exjobbikos Dúró Dóra hat embernek ad munkát, és közülük ötnek 450 ezres fizetést, de a Párbeszéd-frakcióban ülő független Mellár Tamást és az ex-LMPs Hadházy Ákost is öt-öt munkatárs segíti. Igaz, jóval szerényebb fizetésért: 69-250 ezer, illetve 220-420 ezer forintért.

A nem frakcióvezető ellenzéki képviselők közül legjobban viszont a jobbikos Magyar Zoltán, az LMP-s Demeter Márta és az MSZP-s Burány Sándor segítői keresnek: 905 ezer, 899 ezer, illetve 850 ezer forintot.

Az MSZP képviselőinek többsége a fideszes gyakorlathoz hasonlóan lemondott segítőiről a képviselőcsoport vezetője javára, így az ellenzéki frakcióvezetők közül az MSZP-s Tóth Bertalan „nevén” van a legtöbb, 116 dolgozó. Az ő béreik azonban jóval alacsonyabbak a kormánypártnál foglalkoztatottakénál: átlag 110-150 ezer forintot keresnek, 416 ezer forintos a legmagasabb fizetés.

A Jobbik frakcióvezetőjéhez Gyöngyösi Mártonhoz 58 dolgozó van regisztrálva, közülük egy keres 950 ezer forintot, egy 700, egy pedig 600 ezer forintot, a többiek átlag 300 ezret.

A DK képviselőcsoportját vezető Gyurcsány Ferenc 18 munkatársából kettőnek jár 700 ezer forintos fizetés, a többinek 150-350 ezer, de hasonlóan díjazza 14 segítőjét az LMP-s Keresztes László Lóránt, és 10 alkalmazottja többségét a párbeszédes Szabó Tímea is – igaz, ő közülük egynek kereken egy-, egy másiknak pedig félmilliós bért is tud fizetni.

Hét éve több, a hvg.hu-éhoz hasonló adatigénylés világított rá a jelenségre, hogy a képviselők jó része a saját családtagját foglalkoztatta titkáraként. A leginkább a KDNP frakciójában elharapózott gyakorlatnak a törvény 2014-es módosítása vetett véget, amely azóta tiltja, hogy közeli hozzátartozóikat vegyék fel alkalmazottnak a képviselők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Ön hány százezret költ benzinre havonta? Mert a képviselője ennyit

Nem sajnálták maguktól az üzemanyag-támogatást sem a parlamenti képviselők: júliusi fizetésemelésükkel a közlekedésre fordítható keret összege is (tovább) nőtt. Az Országgyűlés Hivatalától kikért adatok alapján a benzinfalók legtöbbje relatív távol lakó egyéni képviselő, de azért akad, aki közelebbről, saját választókerület híján is köröket verne egy utazó ügynökre.

Joó Hajnalka Itthon

Tízezer forint per négyzetméter, maradhat? - extrém példákat találtunk a képviselői irodabérlésre

Kikértük az Országgyűlés Hivatalától a képviselők irodabérleteinek adatait és meglepő példákra bukkantunk: van, aki egy többgenerációs családi ház alapterületén "szorong", más elfér huszonöt négyzetméteren, ami viszont kétszázezer forintba kerül. Nem, nem a parlament mellett, hanem egy lepukkant csepeli épületben.

41 milliárd forint veszteséggel zárta a Wizz Air 2020 utolsó három hónapját

41 milliárd forint veszteséggel zárta a Wizz Air 2020 utolsó három hónapját

Kiéleződhet a bértárgyalás a Tescónál

Kiéleződhet a bértárgyalás a Tescónál

Közös vállalatot alapít a Mészáros Csoport és a Stadler

Közös vállalatot alapít a Mészáros Csoport és a Stadler