szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy a kormánypárti képviselők előre tájékoztatták a költségvetési bizottság elnökét, Varju Lászlót, blokkolták a meghallgatás napirendre tűzését. A téma Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek finanszírozási terve lett volna.

Az eredeti tervekkel szemben az Országgyűlés költségvetési bizottsága a többségi kormánypárti akarat miatt keddi ülésén nem tárgyalta azt a napirendi pontot, amelynek keretében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA és kutatóintézetei költségvetésének, finanszírozási rendszerének átalakítására vonatkozó tervekről adott volna tájékoztatót.

Varju László (DK), a bizottság elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: azt javasolták, hogy hangozzék el egy tájékoztató, amely az MTA körül kialakult helyzetről szól, ezért az ülésre meghívták Palkovics László minisztert, valamint Lovász Lászlót, az MTA elnökét, de a kormánypárti többség előzetesen már jelezte, hogy nem kívánják ezt a napirendet elfogadni, a vitát lefolytatni.

MTA-ügy: a Fidesz nem akarja meghallgatni Lovászt és Palkovicsot

A kormánypárti képviselők azt tervezik, hogy kedden blokkolják majd a költségvetési bizottságban Lovász László akadémiai elnök és Palkovics László miniszter meghallgatását az MTA kutatóintézeteinek finanszírozási terveiről.

Varju László döbbenetesnek és elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy 2019. január 1-jétől a kutatóintézetek és az MTA számára rendelt költségvetési forrást, 20,1 milliárd forintot a minisztérium saját rendelkezési körébe vonta a költségvetési törvénnyel, majd pedig ahelyett, hogy automatikusan biztosította volna, feltételekhez kötötte annak felhasználását.

Amennyiben ezt a forrást a miniszter bármilyen más módon szeretné felhasználni, mint ahogy azt a költségvetési törvényben meghatározták, azzal költségvetési csalást követ el – magyarázta. "Ebben az estben országgyűlési képviselőként az a feladatunk, hogy feljelentést tegyünk a bűncselekmény megakadályozására" – mondta, hozzátéve: ez ma még nem következett be, ezzel a vitával is azt szerették volna elérni, hogy ez ne is következzen be. "Az MTA nem egyenlő ATM-mel!" – hangsúlyozta az elnök.

Az Akadémia az elmúlt több mint 150 évben talán a legnagyobb dicsőséget hozta Magyarországnak, nem lehet politikai szándékokból veszélyeztetni a működését – mondta Bősz Anett, a bizottság tagja az ülést követő sajtótájékoztatón. A független képviselő páratlan felelőtlenségnek nevezte, ami az MTA-val történik, amelyről "Palkovics László ismét nem kívánt beszámolni".

Kitért a letelepedési kötvények ügyére is. Mint mondta, az ellenzék hosszú ideje próbálja a bizottság elé behozni a témát eredménytelenül. "A mai napig sem a belügyminiszter, sem a pénzügyminiszter nem kívánt beszámolni arról, hogy miért veszített hazánk közel 30 milliárd forintot a letelepedési kötvények ügyén" – hangsúlyozta.

Beszámolt arról is, hogy a bizottság képviseletében részt vett az európai parlamentek konferenciáján Brüsszelben, amelyen a kormánypárti képviselők nem kívántak részt venni. A konferencián fontos volt a magyar álláspont képviselete, mivel a 2021–27-es költségvetési ciklusról, valamint az eurózóna jövőjéről folyt a vita – fűzte hozzá.

"Az a kérdés, hogy eldöntjük-e végre, szeretnénk-e egy olyan kormányt, amely képes együtt lépni az európai közösséggel, képes-e a magyar társadalom érdekeit képviselni az európai fővárosban vagy továbbra is játsszuk a sértődött gyereket, aki a pénzt kéri, ugyanakkor az európai szabályokat betartani nem akarja" – mondta Bősz Anett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Megint tanácskozáson járt Palkovics az MTA-n

Folyamatosak az egyeztetések a Magyar Tudományos Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között, pénteken Palkovics László miniszter megint az MTA épületében volt.

Újabb, kisebb földrengés rázta meg Horvátországot

Újabb, kisebb földrengés rázta meg Horvátországot

Az én hetem: Péterfy Gergely nem lett covidos, de őrt áll az SZFE homlokzatán

Az én hetem: Péterfy Gergely nem lett covidos, de őrt áll az SZFE homlokzatán

Spiegel: Németország jelzi, ha nincs szolidaritás menekültügyben, elapadhatnak a támogatások

Spiegel: Németország jelzi, ha nincs szolidaritás menekültügyben, elapadhatnak a támogatások