szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesznek továbbra sem jósolnak kétharmadot.

Tovább csökkent az Európai Néppárt népszerűsége az EU-ban, a május végi európai parlamenti választásokon már csak 181 mandátumra számíthat a konzervatív pártcsalád, amelynek a Fidesz is tagja – derül ki az Európai Parlament friss mandátumbecsléséből. A tagállamokban készülő közvélemény-kutatásokat összesítő elemzés két héttel ezelőtt még 183 képviselői helyet jósolt az EPP-nek.

Ami a Fideszt illeti, nincs változás: továbbra is 13 helyre számíthat a kormánypárt, ez épp eggyel marad el a kétharmadtól. A maradék nyolc hely megoszlása azonban jócskán átalakult: amíg két hete még négy mandátumot jósoltak a Kantar Public elemzői a Jobbiknak, hármat az MSZP-Párbeszédnek és egyet a DK-nak, most így alakul a mezőny:

  • Fidesz 13
  • Jobbik 3
  • MSZP-Párbeszéd 3
  • DK 2

Az LMP 4,7 százalékkal épphogy lemarad arról, hogy mandátumot szerezzen. Az EU egészét tekintve egyébként a Zöldek tudtak erősödni a két héttel ezelőtti eredményhez képest. A baloldal és a liberálisok estében nincs változás (135, illetve 75 hely), így összességében a 751-ről 705 főre zsugorodó testületben a jelenlegi prognózis szerint 450-en dolgozhatnak majd alapvetően EU-párti frakciókban. (Azzal számolva természetesen, hogy a Fidesz az EPP-ben politizál tovább.) Az EU-pártiak előnyét jelzi az is, hogy 58 után már 66 helyet prognosztizálnak a függetleneknek – vagyis azoknak a képviselőknek, akik egyelőre nem tartoznak egyetlen csoporthoz sem, ilyen pedig Emmanuel Macron pártja is.


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor úgy jutott több pénzhez Brüsszelben, hogy valójában bukott

Orbán Viktor úgy jutott több pénzhez Brüsszelben, hogy valójában bukott

Alvó idős házaspárt rabolt ki Velencén három fegyveres

Alvó idős házaspárt rabolt ki Velencén három fegyveres

Nem vehet fel új lakót a Pesti úti idősotthon

Nem vehet fel új lakót a Pesti úti idősotthon