szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Az angol lap világosan fogalmaz frissen megjelent cikkében: az Európai Néppárt túl hosszú időn keresztül tolerálta már így is a magyar miniszterelnök autokratikus hozzáállását.

Rövid, de mégis átfogó írást közöl az Economist. 1989. június 16-tól, Nagy Imre újratemetésétől indítanak. A Hősök terét virágok és koszorúk lepték el, a színpadon pedig többek között Orbán Viktor szónokolt. Az akkor 26 éves liberális politikus arról beszélt, hogy Magyarországot a Szovjetunió zsákutcába kényszerítette, a kommunizmus és a demokrácia pedig ellentétes, egymással összeegyeztethetetlen fogalmak.

Az Economist megjegyzi, a Fidesz parlamenti párt lett, segítették Magyarország posztkommunista modernizációját is. Később Orbán az Európai Néppártot is lenyűgözte, miután megtette a liberálisból konzervatívvá lett fordulatát.

De ez olyan régen történt már.

2010-ben ugyanis, amikor újra miniszterelnök lett Orbán, rátámadt a fiatal magyar demokráciára.

Átszabta az alkotmányos berendezkedést, átvette az uralmat a sajtó egy része felett, szorongatja a civil társadalmat, átírta a választási törvényt, terjeszti az antiszemita összeesküvés-elméleteket Sorosról – rendszeresen átlépi a vörös vonalat.

Az Economist emlékeztet: korábban a Néppárt figyelmeztette Orbánt, ne fogadják el a civil szervezetekről szóló törvényt, illetve ne kényszerítse távozásra a CEU-t. A magyar miniszterelnök mindkettőt megtette.

Akkor nem követte szankció.

A magyar kormány több tagja korábban arról beszélt, maradnának a Néppártban, Orbán is tett már ilyen kijelentést. Azonban a miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában már úgy fogalmazott: lehet, hogy nem az EPP-n belül van a helyük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mary Trump kész nevet változtatni, hogy eltávolodjon Donald Trumptól

Mary Trump kész nevet változtatni, hogy eltávolodjon Donald Trumptól

A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

Koronavírus: 500 alatt az új fertőzöttek száma, 89-en hunytak el

Koronavírus: 500 alatt az új fertőzöttek száma, 89-en hunytak el