szerző:
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalinnak azt mondta a bocsánatkérésről, amire Manfred Weber kötelezte, hogy ez egy nagyon fontos kérdés, de ma nőnap van, "Isten éltessen minden nőt". Azonban azt is mondta, Magyarország ma még nem családbarát ország.

Ezt követően tért rá a kevésbé fontos kérdésre, Weber ultimátumára és az Európai Néppártra. Szerinte Európa változáson megy keresztül, a régi felosztásokat (bal, jobb, konzervatív, liberális) átmetszette az, hogy ki támogatja a bevándorlást, illetve ki nem – ez lett a választóvonal szerinte.

Mi semmilyen migrációt nem akarunk, ezt képviselem én is.

Azt mondta, akik migrációt akarnak, azok rátámadtak. Ezek az erők a Néppártot is át akarják alakítani, méghozzá egy migrációt támogató szervezetté. Meglátása szerint neki és a Fidesznek több lehetősége is van annál, minthogy a Néppárton belül vagy kívül foglalnak helyet. “Ezt majd a Fidesz eldönti.” Magyarország álláspontját azonban a magyarok eldöntötték: meg akarják őrizni a keresztény értékeket, nem akarnak kevert népességet, nem akarnak bevándorlást, családpolitikát akarnak. Erre van mandátuma Orbánnak, ezt képviseli.

Ebben semmilyen kompromisszum nem képzelhető el.

Orbán saját bevallása szerint folyamatosan tárgyal a Fidesz és a Néppárt helyzetéről, Junckerrel, Weberrel, volt és jelenlegi miniszterelnökökkel. Megemlítette, vasárnap Lengyelországba megy, a lengyel kormánypárt pedig nem a Néppárt tagja. Utalt arra, ha menniük kell, és valami újba belefogniuk, velük számolhat.

Lehet, hogy a helyünk nem is a Néppártban van – mondta. De ő maradna, inkább átalakítaná az EPP-t.

Később arról beszélt a rádióban, hogy a határvédelem rendszerét átalakítaná, a tagállami belügyminiszterekhez delegálná ezt az Európai Bizottságtól. A kérdésre, hogy elmúlt-e a menekültválság, azt mondta:

az nem egy pattanás, ami elmúlik.

Világjelenségnek nevezte Orbán a migrációt, növekszik a népesség, háborúk vannak, klímaváltozás van, ezért jönnek sokan Európába. “Milliószám, később tízmilliószám.” Szerinte ez sosem fog eltűnni, velünk fog maradni a következő 15-20 évben. Majd hosszan riogatott a menekültekkel.

A családvédelmi akciótervre rátérve azt mondta, Európa ma az üres bölcsők kontinense. A könnyű megoldás a migránsok – mondta Orbán, majd hozzátette: a magyar ember úgy gondolkodik, hogy neki magyar emberek kellenek.

Mi nem akarunk migránsokból és bennszülött magyarokból álló kevert népességet.

De szerinte a szerencséjük, hogy a magyar fiatalok több gyermeket akarnak, mint amennyit vállalnak. Kötelességének érzi, hogy elhárítsa az ebben a kérdésben felmerülő akadályokat, megadja a lehetőséget. “Ez ma még nem egy családbarát ország”, sok az adóság, a viselkedés sem mindig lovagias a “hölgyekkel szemben”, ráadásul az életben vannak szent dolgok, amikkel nem lehet viccelni, a nők és a gyermekek ilyen dolgok.

Ha elég sokan vagyunk olyan elszántak, mint én, ez meg fog változni, és lesz sok gyerekkacaj.

A nyugati ellenreakciókról azt mondta, úgy tűnik, a normálisak ebben a kérdésben Magyarországon vannak.

A falusi csokkal kapcsolatban arról beszélt, amit már mondott korábban. Falusinak született, az is maradt. A kormányban többen vannak így ezzel. Azonban a falusi létformát vonzóvá kell tenni, hogy oda megérje költözni. A falu szerinte kényelmes életteret, nagy lakást, nagy udvart jelent.

(Kiemelt kép: Orbán egy korábbi rádióinterjúján / MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti

A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti

Egy hónapig se látogatni, se elhagyni a gyerekotthonokat nem lehet

Egy hónapig se látogatni, se elhagyni a gyerekotthonokat nem lehet

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy