szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gondozók bántalmazták az ápoltakat, bár az intézmény már a Máltai Szeretetszolgálat kezelésében van.

2017-ben nagy botrányt kavart a gödi Topház szociális otthonban uralkodó állapotok nyilvánosságra hozatala, a bentlakásos intézményt, ahol majdnem 200 értelmi és halmozottan fogyatékos, folyamatos ellátásra szoruló gyermek és felnőtt él, végül 2018 nyarán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vette át Gondoskodás Háza néven.

A 444.hu viszont most azt írja, az azóta eltelt időszakban az intézményben két gondozott esetében is felmerült, hogy erőszakos támadás áldozatai lettek, és mindkét bűncselekmény esetében az intézmény dolgozói a gyanúsítottak.

2018. július 23-án a gyanú szerint az intézmény 36 éves férfi dolgozója bántalmazott egy az otthonban gondozottként lakó, sérült kiskorú fiút. Az esetnek több szemtanúja is volt, közülük volt, aki brutálisnak nevezte a támadást. A vezetőség azonnal feljelentést tett a férfi ellen.

Néhány hónappal később pedig a gyanú szerint egy másik, szintén férfi dolgozó az otthon egy elzárt tornatermében szexuálisan zaklatta az intézmény egy másik lakóját, egy sérült nagylányt. A lap úgy tudja, bár a dolgozók már január közepén jelentették az esetet a vezetőségnek, feljelentést csak hetekkel később tettek.

A 444.hu-nak a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy egy gödi intézményben történt könnyű testi sértés és szexuális erőszak gyanújával is feljelentést tettek, mindkét esetben nyomozás indult.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat sajtószóvivője a lapnak elismerte, hogy két esetben is felmerült, hogy az intézmény falain belül bűncselekményt követtek el, állítása szerint mindkét esetben, amint tudomásukra jutottak a történtek, azonnal feljelentést tettek. További kérdésekre a sértettek érdekeire hivatkozva nem kívánt válaszolni.

A szexuális erőszak ügyében a nyomozás jelenleg is folyamatban van, a megvert gyerek ügyének nyomozati szakasza viszont már lezárult, az ügy jelenleg az ügyészségen van. A rendőrség tájékoztatása szerint a védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen kiskorú a bántalmazás következtében könnyű sérüléseket szenvedett.

A két gyanúsított közül egyik sem dolgozik már a gondozottak közelében, de a lap megjegyzi, hogy a súlyos munkaerőhiány miatt sokszor akkor sem bocsátják el a dolgozókat, ha szabálytalanságokat követnek el. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

Harminc napra bezárják Alekszej Navalnijt

Harminc napra bezárják Alekszej Navalnijt