szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lelkész felidézte, hogy a nyolcvanas években Orbán még megvetette a vallást, megtérése után viszont nyílt támogatást várt Iványitól.

Iványi Gábor metodista lelkészről közölt portrét szombaton a New York Times azzal a címmel, hogy "Korábban Orbán Viktort a szövetségesének nevezte. Most a fasizmus szimbólumának".

A lap a cikkben felidézi, hogy hét évvel a polgári esküvője után Iványi adta össze egyházilag Orbánt a feleségével, és hogy ő keresztelte meg az első két gyerekét is, most pedig ehhez képest a lelkész visz teát az Orbán ellen tiltakozóknak, és arról beszél, hogy a kormánynak semmi köze a kereszténységhez.

A lap felidézi a 67 éves Iványi múltját is, hogy a rendszerváltás előtt milyen konfliktusai voltak az államhatalommal, és hogy végül hogyan alapította meg saját közösségét. Orbánnal a nyolcvanas években találkozott, és Iványi elmondása szerint nem is kerültek igazán soha közel egymáshoz, mert lelkészként kerüli a barátkozást, de politikai rendezvényeken sokszor egymásba futottak.

Iványi felidézte, Orbán ekkoriban megvetette a vallást, de leplezetlen ambíciói voltak, sokat akart az élettől, az emberek pedig nem is akartak focizni vele, mert ha csak kiment a pályáról a labda, Orbán akart lenni az, aki visszadobja.

Amikor viszont Orbán hirtelen megtalálta Istent, Iványit kérte meg, hogy adja össze a feleségével. Iványi erről a lapnak azt mondta, mivel valószínűleg egy ismertebb egyházzal nagyobb politikai előnyt tudott volna szerezni, ezért az, hogy őt választotta talán az utolsó tiszteletreméltó gesztusa volt a vallás felé.

Ez volt azonban az egyik utolsó alkalom, hogy találkoztak, mert míg az egy időben szintén parlamenti képviselő Iványi otthagyta a parlamentet, hajléktalanszállókat hozott létre, fogyatékos gyerekeknek iskolákat és nyugdíjasotthonokat, addig Orbán jobbra tolódott és a hatalom megszerzésére koncentrált.

A kettejük viszonya, amely előtte sem volt baráti, akkor romlott meg végül, amikor Orbán először hatalomra került, a politikus ugyanis ekkor egy levélben kérte a lelkész nyilvános támogatását és kiállását mellette, de Iványi ezt megtagadta. Amikor 2010-ben Orbán ismét hatalomra jutott, még egyszer meghívta Iványit egy megemlékezésre, amit a lelkész egy nyílt levélben utasított vissza.

Egy évvel később a parlament megvonta az egyházi státuszt Iványiéktól. A New York Times megjegyzi, hogy Orbán kritikusai számára az, ahogy Iványival elbánt példaszerűen mutatja, hogy a kormányfő hogyan hagyta el saját korábbi eszményeit, erodálta a demokráciát és használta eszközként a vallást.

Iványi a lapnak azt is mondta, hogy amikor először találkoztak, akkor mindketten ugyanazt akarták, de ma Orbán már "egy szélsőjobboldali fasiszta pártot vezet", és ez a kettejük közti nézeteltérés oka. Iványi arról is beszélt, hogy azért sem ért egyet Orbánnal, mert szerinte nincs olyan, hogy magyar faj, vagy etnikum, csak magyar nyelv.

A cikkben megszólal Beer Miklós püspök és Fröhlich Róbert főrabbi is, akik méltatják Iványit, Beer pedig arról beszél, hogy Iványiék egyházi státuszának megonása politikai döntés volt, és hogy emiatt a nyilvántartásba vett 14 egyház tagjai sem merik kritizálni a kormány hajléktalan- vagy menekültellenes intézkedéseit, nem beszélnek az érzékeny témákról. Azt is hozzátette, hogy személyesen ő ezért szégyelli is magát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lakatos Mónika a világzene legnagyobb kitüntetését kapja

Lakatos Mónika a világzene legnagyobb kitüntetését kapja

Bárhogy alakul is a járvány, árcsökkenésre semmi remény a lakáspiacon

Bárhogy alakul is a járvány, árcsökkenésre semmi remény a lakáspiacon

Állami segítséggel lehet elektromos kerékpárt vásárolni októbertől

Állami segítséggel lehet elektromos kerékpárt vásárolni októbertől