szerző:
Tetszett a cikk?

Mesebeli juttatásnak örülhet a budavári Mesemúzeum vezetője: egy közel 100 négyzetméteres, szolgálati lakást kapott a közalkalmazotti fizetése mellé az önkormányzattól. Azzal semmi gond, ha bizonyos pozíciókhoz lakás jár, csakhogy az igazgatónő az elvileg csak rászorulóknál indokolt, szociális lakbért, havi 34 500 forintot fizet az értékes közvagyonért – tudta meg a hvg.hu. Mikor ezzel szembesítettük, azt állította, hogy ő tőlünk értesült arról, hogy ez szociális alapú bérleti díj.

Évek óta cikkek sora jelenik meg arról, ki mindenkinek jutott önkormányzati bérlakás a Budai Várban, alig pár napja a 24.hu számolt be arról, hogy Bayer Zsolt publicista is egy ilyen ingatlanban él, amit sajátos ingatlanos trükk segítségével hozott össze. A Fidesz mellett elkötelezett Bayer miatt ennek egyértelműen van hírértéke. Névtelenséget kérő forrásaink szerint azonban számos olyan eset is van, amikor csendben, egy nem ennyire közismert embernél landolnak várbeli lakások, és a háttérben köttetett megállapodások ritkán kerülnek napvilágra. Így azt is utólag, egy önkormányzati bizottsági iratból derítettük ki, hogy az energetikai hivatal elnöke is már évek óta egy budavári bérlakásban lakik, ráadásul közpénzből, 68 millió forintért intézik el neki, hogy továbbra is a főváros legexkluzívabb részén található ingatlant használhassa.

98 négyzetméteres lakás havi 34 500 forintért

Az az információ viszont még egy előbbihez hasonló, megismerhető dokumentumba sem került be, hogy a Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő ötlete alapján a Várban létrehozott Mesemúzeum vezetője, Helmich Katalint is kapott egy értékes bérlakást. Az intézmény műemlék épületében kialakított, 98 négyzetméteres önkormányzati lakásért ráadásul szociális bérleti díjat, havonta 34 500 forint lakbért fizet – miközben ezt a legkedvezőbb bérleti díjat az önkormányzat vonatkozó rendelete alapján kifejezetten rászorultsági alapon lehetne megállapítani.

Értesülésünket a Budavári Önkormányzat sajtóosztálya megerősítette, mint írták, „szolgálati lakás”-ként biztosították a múzeumvezetőnek a lakást, miután a Mesemúzeumot az önkormányzat és a Petőfi Irodalmi Múzeum közösen hozta létre. Elismerték azt is, hogy „igazgató asszony a szociális bérleti díjért, vagyis a 34 500 forintért a lakást határozatlan időre” kapta, de a múzeum „projekt vezetésével és koordinálásával kapcsolatos feladatai ellátása idejéig bérelheti” ilyen kedvező feltételekkel.

Azt az épületet, amelyben a múzeum és öt lakás is található, az önkormányzat 220 millió forintért újította fel – válaszolták arra a kérdésünkre, mennyi közpénzt fordítottak a valóban nagyon szép ingatlanra.

©

Elugráltak a "filiálé"-ra kínos kérdés elől

Mire mindez kiderült, a különböző intézmények elkezdték egymáshoz passzolgatni a kérdést, ami önmagában tanulságos, és sokat elmond az elvileg közérdeket szolgáló önkormányzati vagyonnal kapcsolatos know-how-ról:

  • Helmich Katalin első megkeresésünkkor nem ismerte el, hogy szociális lakbérért lakik az önkormányzati ingatlanban, majd interjú közben közölte, hogy inkább csak írásban feltett kérdésekre válaszol.
  • Miután ezeket elküldtük, helyette már a Petőfi Irodalmi Múzeum marketingvezetőjétől jött levél, e szerint az intézményük „filiáléjaként” működik a Mesemúzeum, a fenntartó pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Ezért nekik meg az Emmi engedélyét kell megvárniuk, hogy válaszolhassanak.
  • Egy nappal később már azt közölték, hogy forduljunk inkább egyenesen Kásler Miklós tárcájához, ha tudni szeretnénk, mi a helyzet a lakással, hiszen az Emmi a fenntartó. Ezzel szemben a Mesemúzeum saját honlapján az szerepel, hogy „az intézmény fenntartója a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Budavári Önkormányzat”.
  • Ennek ellenére az Emminek is írtunk, amely egyetlen tőmondatban cáfolta a Petőfi Irodalmi Múzeumot, szerintük „a feltett kérdéseiben az Emmi nem illetékes”.
  • A Petőfi Irodalmi Múzeum végül azt közölte, hogy a vezető bruttó 310 500 forintot keres közalkalmazottként, és semmilyen más juttatás nem jár a pozíciójával – miközben a Budavári Önkormányzat kifejezetten „mint szolgálati lakás”-t emlegette az igazgató lakását.

A múzeumvezető nem tudta, hogy ez szociális kategória

Nagy nehezen sikerült újra beszélnünk a bérlő-múzeumigazgatóval, aki utólag már azt mondta: korábbi hívásunkkor sem tagadta, hogy szociális lakbért fizet, csak "nem tudta pontosan”, hogy „mi a kategória elnevezése”. Egyébként sem alkalmas időpontban hívtuk korábban, „hirtelen jött a kérdés”, ezért sem tudta azonnal megmondani. Neki az ingatlant szolgálati lakásként ajánlották fel, de a Budavári Önkormányzat soha nem mondta, hogy ez „szociális” lakbér – állította Helmich Katalin.

A szociális lakbér mellett egy másik fizetési kategória, amikor az önkormányzat úgynevezett piaci alapú bérleti díjat állapít meg. Kérdésünkre, hogy egy majdnem 100 négyzetméteres, várbeli lakásért tényleg reális, piaci lakbérnek tartotta-e, hogy csak havi 34 500 forintot kell fizetnie, a múzeumvezető megismételte, hogy nem volt tudomása a többféle lakbérről. Azt elismerte, hogy nem gondolja, hogy ő lenne a legrászorultabb.

Helmich szerint ugyanakkor azt is meg kell nézni, hogy milyen munkát végez, és milyen idősávban, és sérelmezte, hogy miért nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy "hogyan foglalkozik a gyerekcsoportokkal” a Mesemúzeumban. Arra is utalt, hogy jogi lépéseket tesz, ha kedvezőtlen színben tüntetjük fel.

Egyvalami a kommunikációs huzavona végére sem derült ki: vajon most, hogy mindenki számára világos az aggályosan, szociális alapon kiszabott lakbér, tesz-e lépéseket bármelyik érintett a kérdés rendezéséért.

©

Közpénzből felújított műemlékben, rászorultság nélkül

„Elfogadhatatlan, hogy a kerületi önkormányzati lakásokat úgy adják bérbe, hogy arról még a képviselő-testület sem tud, egyedi, önkényes és titkos döntések alapján. Szolgálati lakást költségelvű lakbéren szabad kiadni, szociális lakbért csak rászorultság esetén lehet megállapítani” – mondta V. Naszályi Márta, a PM kerületi önkormányzati képviselője.

V. Naszályi szerint az is felháborító, hogy miközben a kerületben élő családok, idős kisnyugdíjasok által lakott lakásokat nem újítja fel az önkormányzat, és ehhez valódi segítséget sem ad, „cseppet sem rászoruló emberek laknak sok millióért felújított műemléklakásokban szociális lakbérért”. Hozzátette, "mindez felveti a hűtlen kezelés gyanúját, ezért megvizsgálják, hogy tudunk-e feljelentést tenni az ügyben".

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Viharos széllel jön a hidegfront, figyelmeztetés a Balatonnál

Viharos széllel jön a hidegfront, figyelmeztetés a Balatonnál

Az iPhone 12 még fülhallgató és mobiltöltő nélkül is drágább lehet

Az iPhone 12 még fülhallgató és mobiltöltő nélkül is drágább lehet

Először tesztelték a gátrendszert, amely megvédené Velencét az árvizektől

Először tesztelték a gátrendszert, amely megvédené Velencét az árvizektől