szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ez lehet az első alkotmánybírósági határozat, amelyben kimondják, hogy szükség van humorérzékre.

Nem követtek el szabálysértést a Magyar Kétfarkú Kutya Párt „passzivistái”, amikor Szombathelyen színesre festettek egy járdaszakaszt – vette észre a 24.hu az Alkotmánybíróság ítéletét.

A járási hivatal még 2017 nyarán mondta ki, hogy köztisztasági szabálysértést követtek el a járdafestők, a járásbíróság pedig úgy ítélt: veszélyes módon fejezték ki a véleményüket, mert más tulajdonát a tulajdonos hozzájárulása nélkül vették igénybe, és volt más, törvényes lehetőségük is, hogy felhívják a figyelmet a járdahibára.

Az Alkotmánybíróság most rendet tett: kimondta, hogy a járda festése ebben a helyzetben véleménynyilvánításnak minősül, ráadásul nem is károsítja a járdát, mert lemosható festékkel csinálták. Az indoklásban azt a példát hozták fel: ennyi erővel az is szabálysértés lehetne, ha valaki sáros lábbal lép a járdára vagy aszfaltrajzot készít. Ráadásul a gyönyörű jogi megfogalmazás szerint

az indítványozók joggal gondolhatták azt is, hogy a burkolat állapotát jól ismerő hatóság beadványokkal történő megkeresése nem érne el hasonló hatást.

De azt is hozzátették:

egy repedezett járdaszakasz kiszínezése inkább derültséget okoz a járókelőkben, és így a cselekmény megítélésekor az eljáró szervek józan humorérzékére is szükség van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három nap alatt 3300 új fertőzöttet találtak Franciaországban

Három nap alatt 3300 új fertőzöttet találtak Franciaországban

"Egy járvány idején osztozunk a hülyeség kockázataiban"

"Egy járvány idején osztozunk a hülyeség kockázataiban"

Borosüveggel verhették agyon a csepeli emberölés áldozatát

Borosüveggel verhették agyon a csepeli emberölés áldozatát