szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt pénzügyminiszter keserű közleményben jelentette be a Modern Magyarország Mozgalom működésének befejezését.

Befejezi működését Bokros Lajos 2013-ban alapított pártja, a Modern Magyarország Mozgalom – közölte a szervezet a Facebook-oldalán.

Idén május elsejei aláírással megjelent "búcsúközleményében" Bokros Lajos azt írja, a párt március 15-én tartotta utolsó közgyűlését, ahol

a Modern Magyarország Mozgalom (MOMA) tagjai megszavazták, hogy a párt fejezze be működését.

A közlemény további részében Bokros az ellenzékről és a magyar közéleti állapotokról értekezik: "többé nem látjuk értelmét annak, hogy díszletként szolgáljunk ahhoz az erőtlen ellenzéki tevékenységhez, ami az önkényuralom szorításában jobbára az 'éhezők viadalává' silányult.

Az elmúlt tíz évben egyre inkább bebizonyosodott, hogy a mai magyarországi ellenzék túlnyomó többsége legjobb esetben csak fügefalevélként szolgál a szabadságot és emberi méltóságot eltipró önkényuralom demokratikus látszatának fenntartásához, legrosszabb esetben pedig annak cinkosa, támasza, haszonleső kiszolgálója. A mai romlott, korrupt önkényuralom fenntartásához a MOMA semmilyen körülmények között nem kíván segédkezet nyújtani"

– írja. Bokros hozzáteszi, hogy szerinte nem az ő értékei szorultak a politikai erőtér szélére, hanem "a populista nacionalizmus avítt erői foglalták el a közélet minden területét. A sajtószabadság felszámolásával a szabadságelvű konzervativizmus, a kapitalista piacgazdaság és a képviseleti demokrácia, az alkotmányos jogállam és a nemzeti felemelkedés valódi értékei és törekvései nem juthatnak el az állampolgárokhoz. Az irigység, a félelem és a gyűlölet tombolása, a kultúra hanyatlása megbénítja a cselekvést."

Bokros végül arra jut, hogy a MOMA hét éven át tartó küzdelme nem vezetett sikerre, a mai magyarországi politikai térben azoknak az értékeknek és törekvéseknek az együttesére, amit a MOMA képviselt, kevés igény mutatkozik. "Az uralmi szerkezet, valamint a teljes politikai erőtér pedig gondoskodik róla, hogy ezt meg se lehessen teremteni" – vonja le a tanulságot.

A jövőről pedig azt írja, a MOMA eszméit és értékeit magáénak valló közösség – egyben baráti kör – együtt marad, a továbbiakban pedig a Szabadság és Reform Intézet Alapítvány (SZRI) rendezvényein lehet velük találkozni.

A párt 2013-ban alakult, és 2014-ben előbb kívülről támogatta az ellenzéki összefogást, majd az európai parlamenti választáson nem sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges 20 ezer aláírást.

Bokros Lajos a pártja színeiben elindult a budapesti főpolgármesteri posztért a 2014-es önkormányzati választáson, ekkor 36,04 százalékot kapott, Tarlós István mögött a második legtöbben rá szavaztak.

A 2018-as parlamenti választáson a párt nem állított országos listát, több körzetben indított volna képviselő-jelöltet, de maga Bokros a VII. kerületben végül visszalépett a DK-s Oláh Lajos javára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyerekek személyes adatainak gyűjtéséért perelték be a TikTokot

Gyerekek személyes adatainak gyűjtéséért perelték be a TikTokot

Már érkeznek az SMS-ek az internetes oltásfoglalásról

Már érkeznek az SMS-ek az internetes oltásfoglalásról

Korábbi iPhone-ja van? Lehet, hogy nincs veszve az akku, csak rosszul mutatja a telefon

Korábbi iPhone-ja van? Lehet, hogy nincs veszve az akku, csak rosszul mutatja a telefon