szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar miniszterelnök nagy tisztelője volt Heinz-Christian Strache és az osztrák szélsőjobboldali Szabadságpárt, így Orbán Viktor egy fontos szövetségese került bajba.

Strache-botrány
Kormányválságba sodorta Ausztriát az elmúlt évek legnagyobb politikai botránya, amely az ország alkancellárjáról kiszivárgott videó miatt robbant ki. A felvételen Heinz-Christian Strache állami megrendeléseket ajánl egy magát egy orosz milliárdos rokonának kiadó nőnek, kampánytámogatásokért cserébe.
Friss cikkek a témában

„Olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van” – ezt mondta a Politico szerint Heinz-Christian Strache azon a videón, amelybe végül belebukott. Az osztrák alkancellár – aki ma lemondott, miután kiderült, hogy állami megbízások elnyerését ígérte egy magát orosznak valló nőnek, cserébe azért, hogy a nő részesedést vegyen a legnagyobb osztrák napilapban, és aztán támogassa a Szabadságpárt kampányát – nem először számolt komolyan Orbánnal.

Tavaly még azt tervezgette, hogy a pártja a Fidesszel közös pártcsaládban dolgozzon az Európai Parlamentben. „Örömömre szolgál meghívni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és pártját, a Fideszt közös munkára egy közös európai uniós blokkban!” – írta a Facebookon.

Legutóbb május elején tárgyalt Orbánnal. Akkor a magyar miniszterelnök azt mondta, mindenben egyetértettek, mert mindketten változást szeretnének Európában, fontosnak tartják a keresztény értékeket, és ellenzik a bevándorlást. Strache külön köszönetet mondott akkor Orbánnak, aki szerintem megmutatta, mennyire fontos, hogy megvédjük a határokat.

Az ő érdeme, hogy új gondolkodás honosodott meg Európában

– mondta.

A Strache-botrány további fejleményeit itt követheti.

A bukott osztrák alkancellár a május eleji, Orbán Viktorral közös sajtótájékoztatóján az európai parlamenti választásokról is beszélt. Strache feltételezte, hogy a hazafias pártok erősödni fognak, és először a történelem során egy hazafias európai frakció is létrejöhet.

De kereste a szövetséget Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel is, és ekkor sem hagyta ki a megszólalásából a magyar miniszterelnököt. Igaz, az ő találkozójukon Salvini ígérte a nagyobbat: ő egyenesen azt mondta, néhány hónap múlva Orbán Viktorral együtt kormányozzák majd Európát.

Egyelőre úgy tűnik, akármi is lesz az EP-választás eredménye, ebből a kormányzásból Strache kimarad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Lemondott Heinz-Christian Strache

A szélsőjobboldali politikus bocsánatot kért mindenkitől, akinek csalódást okozott a viselkedésével. Egy titokban felvett videóba bukott bele.

Kevesebb üdítőt ittunk a koronavírus miatt

Kevesebb üdítőt ittunk a koronavírus miatt

Közel 35 ezer budai lakásban nem lesz szerdán meleg víz

Közel 35 ezer budai lakásban nem lesz szerdán meleg víz

A ma születésnapos Antonio Banderas bejelentette, hogy koronavírusos

A ma születésnapos Antonio Banderas bejelentette, hogy koronavírusos