szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három napig nem kapott enni a két idős ember, megint a strasbourgi bíróságnak kellett közbelépnie.

Három napon át nem kapott enni egy idősödő, cukorbeteg házaspár a röszkei tranzitzónában – közölte a Magyar Helsinki Bizottság. A hatóságok csak azután hagytak fel az 59 éves afgán nő és 63 éves férje éheztetésével, hogy a civil szervezet panasza nyomán a strasbourgi bíróság felszólította a hatóságokat: a foglyoknak azonnal adjanak enni.

A Magyar Helsinki Bizottság hozzátette: „megmagyarázhatatlan, annak az elemi teendőnek a felismeréséhez, hogy egy hatóságnak enni kell adnia a rá bízott embereknek, vajon miért kell az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése. Éheztetni rács mögé zárt embereket kínzás, azaz bűn, cukorbeteg embereket éheztetni pedig még nagyobb bűn” – írták.

Ez már majdnem a huszadik eset, hogy a magyar hatóságok nem adnak enni a menedékkérőknek a röszkei tranzitzónában. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa éppen a héten készült el jelentésével, amelyben súlyosan elmarasztalta a Fidesz kormányzását.

Dunja Mijatović jelentésében azt írta, Magyarországon sürgősen fel kell számolni a jogsértéseket, mert aláássák a jogállamot és a jogvédő rendszert. Azt a gyakorlatot pedig „azonnal fel kell számolni, hogy a tranzitzónákban nem adnak enni a visszautasított menedékkérőknek”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már 750 ezren haltak meg a koronavírus-járványban

Már 750 ezren haltak meg a koronavírus-járványban

Fideszesek követelik Simonka György kizárását

Fideszesek követelik Simonka György kizárását

Az utóbbi száz év legsúlyosabb adósságválsága fenyeget a fejlődő világban

Az utóbbi száz év legsúlyosabb adósságválsága fenyeget a fejlődő világban