szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összellenzéki esemény lesz A Város Mindenkié csoport tiltakozó tüntetése, amely az Alkotmánybíróság hajléktalanságot kriminalizáló törvénnyel kapcsolatos állásfoglalásra reagál. Az előválasztáson résztvevő összes ellenzéki jelölt ott lesz, és beszédet fog mondani.

Tiltakozó tüntetést szervez A Város Mindenkié (AVM) csoport az Alkotmánybíróság elé azért, mert az nem ítélte el a hajléktalanok kriminalizálását. "A normakontroll eljárás azonban nem mutatott elég bátorságot, igazságérzetet és jogérzéket ahhoz, hogy érvényt szerezzenek a jogállamiság követelményeinek. A döntés szembemegy a korábban hozott alkotmánybírósági döntésekkel" – véli az AVM.

Ezért tüntetést szervez most, pénteken az Alkotmánybíróság épülete elé 18:00 órára.

A civil egyesület emlékeztet: "2018. októberében életbe lépett az új, a közterületi hajléktalanságot minden eddiginél jobban sújtó szabálysértési törvény, ami után rendőri razziák keretében elüldözték a hajléktalan embereket a frekventált városi helyekről. Több hajléktalan embert előállítottak és fogdába zártak, majd pénzbírságra ítéltek, figyelmeztettek. A kormány 2018-ban nem csak az Alaptörvénybe foglalta a hajléktalan emberek üldözését, de a rendszerváltás óta példátlan rendőri zaklatásnak is tette ki a hajléktalanságban élőket."

Illetve kijelenti: "Balsai István, Dienes-Oehm Egon, Horváth Attila, Juhász Imre, Pokol Béla, Salamon László, Szabó Marcel, Szívós Mária és Varga Zs. András többségi döntésének értelmében tehát gyakorlatilag a túlzsúfolt, élősködőktől fertőzött tömegszálló jelenti a megoldást. Avagy a börtön. Mindez, a megfogalmazás szerint: egy 'hűség, a hit és szeretet alapján álló' társadalomban."

A tüntetésen felszólal:

  • Erdős Virág író, költő,
  • Az AVM aktivistái
  • Kálmán Olga (Demokratikus Koalíció),
  • Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd),
  • Kerpel-Fronius Gábor (Momentum)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

BKK: Forgalomba állítottunk minden létező buszt, villamost, trolit és metrószerelvényt

BKK: Forgalomba állítottunk minden létező buszt, villamost, trolit és metrószerelvényt

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György