szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány CEU-ellenes lépéseinek ügyét csak ősszel kezdi el tárgyalni az EU bírósága.

A lex CEU perben november 19-én hangzik el a főtanácsnok indítványa az Európai Unió Bíróságán, vagyis idén már biztosan nem születik ítélet abban a kötelezettségszegési eljárásban, amelyet az Európai Bizottság indított Magyarország ellen a felsőoktatási törvény 2017. áprilisi módosítása miatt – írja a Népszava.hu.

A lap a múlt keddi luxemburgi tárgyaláson elhangzottakat idézve azt írja: a jogi vita elsősorban arról szólt, hogy az Európai Unió felléphet-e döntőbíróként az egyik tagállama és egy harmadik ország között fennálló, a szolgáltatásnyújtás szabadságára vonatkozó szerződéses viszonyban.

A felperes Európai Bizottság képviselője perbeszédében azt igyekezett bizonyítani, hogy Magyarország megsértette a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretében kötött egyezményt azzal, hogy egy EU-n kívüli egyetem magyarországi működésének feltételéül szabta a küldő és a fogadó állam közötti nemzetközi szerződést. A bizottsági jogász azzal érvelt, hogy mivel a kereskedelempolitika uniós hatáskör, az Európai Bizottságnak igenis joga és kötelessége fellépni a jogsértés ellen.

Az alperest képviselő magyar felszólaló ezt igyekezett cáfolni: vélekedése szerint a brüsszeli ellenőrző és végrehajtó testületnek nem dolga eljárni a WTO ügyeiben, arra ott van a szervezet vitarendezési mechanizmusa, és egyébként a világszervezet egyetlen tagállama sem emelt kifogást a törvénymódosítás ellen.

Míg az Európai Bizottság képviselője hangsúlyozta, hogy a lex CEU sérti az unió Alapjogi Chartájában foglalt szabadságjogokat is, addig a magyar jogi szakvélemény szerint ebben az eljárásban a Charta előírásai nem alkalmazhatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Heves zivatarokkal, felhőszakadással tör be a hidegfront

Heves zivatarokkal, felhőszakadással tör be a hidegfront

Csempészett vendégmunkások miatt razziázott a német rendőrség

Csempészett vendégmunkások miatt razziázott a német rendőrség

Matolcsy, Polt, Pintér és Domokos is írásba adta: elkötelezettek a korrupció visszaszorításában

Matolcsy, Polt, Pintér és Domokos is írásba adta: elkötelezettek a korrupció visszaszorításában