szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Festői környezetben próbálja rendezni a viszonyt a Német Kereszténydemokrata Néppárt és a magyar kormánypárt – ez egyelőre csak döcög.

A Comói-tó melletti Cadenabbia városkába szervezett konferenciát július elején a Német Kereszténydemokrata Néppárthoz (CDU) tartozó Konrad Adenauer Alapítvány, az esemény neve hivatalosan a „Deutsch-ungarischer dialog” címet viselte, de a Népszava információja szerint ez nem volt más, mint

a Fidesz és a CDU között tavaly óta tartó úgynevezett „strukturált párbeszéd” egy újabb állomása.

Ezt a felek korábban azért kezdeményezték, mert a német oldalon úgy vélik, Orbán Viktor egyre unióellenesebb politikát folytat, a korábbi jó viszony rég a múlté, de a helyzet még menthető. A folyamat döcög, februárban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán korábbi miniszter járt Berlinben, akkor Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök is úgy vélekedett, hogy „ami nem megy, nem kell erőltetni”.

Most  Észak-Olaszországban Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő és Balog Zoltán képviselte a magyar kormánypártot. A Népszava úgy tudja, a korábbiakhoz képest nyugodtabb légkörben tárgyaltak, de azért még mindig távol van a Fidesz attól, hogy elmondhassa: rendezte a vitás ügyeit a CDU-val.

Egy német forrása a lapnak azt mondta, sem a pártban, sem a német kormányban nem értik, mi Orbán Viktor EU-politikája, máig nem léptek túl a Juncker-plakátokon és már Angela Merkel sem bízik a magyar kormányfőben. De a kapcsolat még menthető, úgy látja a magyar és a német fél is, ha pedig ez sikerül, a Fidesznek van jövője az Európai Néppártban is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Csak Magyarországon uszítanak egy egész armadát a hatalom ellenségeire"

"Csak Magyarországon uszítanak egy egész armadát a hatalom ellenségeire"

Ez már egy más világ: így nézett ki 97 nap után az első szabad este a briteknél

Ez már egy más világ: így nézett ki 97 nap után az első szabad este a briteknél

A Kórházi Főigazgatóság vezetője elmondta, a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni

A Kórházi Főigazgatóság vezetője elmondta, a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni