szerző:
hvg.hu

Már csak a IX. kerületben nincs közös ellenzéki jelölt Budapesten. Ott előválasztás dönt majd Jancsó Andrea és Baranyi Krisztina között, akik hétfőn vitáztak egymással.

Jancsó Andreát a Momentum, MSZP és Jobbik támogatja, Baranyi Krisztinát pedig az LMP és Kétfarkú Kutyapárt, ők ketten ismertették hétfőn programjukat és ütköztették érveiket.

Az első kérdés a szakmai pályafutásra vonatkozott, elsőként Baranyi Krisztina mutatkozott be röviden. Megtudtuk, hogy Baranyi Pécsett diplomázott HR menedzserként, de egy percet sem dolgozott szakmájában, vállalkozóként dolgozott korábban (gyógyszertárakat üzemeltetett.) A Fidesz 2010-es hatalomra kerülésekor, illetve nem sokkal előtte, a romagyilkosságok idején csöppent a közéletbe. 2017-ig élt Ferencvárosban, a kerület önkormányzati képviselője.

Jancsó Andrea 15 éve él Ferencvárosban, öt éve önkormányzati képviselő, az ELTE-n végzett jogászként és egy társadalomtudományi szakon végzett, majd Párizsba került, tanulni, dolgozni. Később hazajött és arra gondolt, „világlátott fiatalként” megváltoztassa a közéletet, annak kultúráját.

©

Arra a kérdésre, hogy milyen jövőt képzelnek el a kerületnek, Baranyi azt mondta, első, szimbolikus intézkedése nagyteljesítményű takarítógépek beszerzése lenne. „Hogy megkönnyítsük az embereknek a sétát.” Növelné a zöldterületek nagyságát is.

A jövőképem az, hogy nyugodt közélet legyen Ferencvárosban – mondta Jancsó.

Fontos programpontja a részvételi költségvetés intézménye, jobban bevonná a helyieket a közügyekbe. Ő is növelné a zöldfelületet, 1000 új fát ígért három év alatt. Hogy hová telepítené ezeket, Jancsó azt mondta, kisebb forgalomterhelésű utcákban csökkentené a parkolóhelyeket, ezek helyére ültetné a fákat. Baranyi ehhez hozzátette, nem szabad elfelejteni, ez egy Duna-parti terület, sok elhagyatott, gondozatlan része van a vízparton, ő ehhez is hozzányúlna – rekreációs célokkal hasznosítaná ezeket a területeket.

Egy héttel elhalasztják a ferencvárosi előválasztást

Már csak a IX. kerületben nincs közös ellenzéki jelölt Budapesten. Ott előválasztás dönt majd Jancsó Andrea és Baranyi Krisztina között, amit egy héttel elhalasztottak.

Az önkormányzati bérlakás-rendszerről a Momentum jelöltje azt mondta, a jelenlegi önkormányzati vezetés sokszor hagyja, hogy lerohadjanak az épületek, ezt követően pedig inkább eladja azokat a kerület, mint sem felújítaná. De ez a lakhatási válságot nem oldja meg – tette hozzá.

Baranyi azt mondta, a szegény rétegek számára nem megoldás a jelenlegi önkormányzati lakáspolitika. A szociális bérlakásokról ő is elmondta, hogy azok elképesztő állapotban vannak, miközben laknak ezekben a lakásokban. A polgármesterjelölt azt mondta, Ferencvárosban már most is sokrétű a szociális támogatási lehetőség, de erre az ügyre soha nem elég a pénz – mondta. Azonban úgy fogalmazott, a legfontosabb, hogy meghallgassák a rászorulókat, ők tudják, mi az, amire valójában szükségük van.

©

A jelöltek próbálták megfejteni, miért hirdeti magáról Ferencváros, hogy idősbarát önkormányzat, de nem volt megfejtésük a kérdésre. „Kicsit 80-as évek” – vélekedett Baranyi, jobban is el lehetne költeni az itt rendelkezésre álló forrásokat.

Akkor már inkább vigyenek el mentővel – mondta Baranyi, amikor a ferencvárosi egészségügyi ellátás és az orvosi ügyelet került szóba

Az ügyeleti műszerek beszerzésében Törökország segített a kerületnek, tudtuk meg a jelölttől. Jancsó az egészségügyről azt mondta, alapvető problémák vannak a rendszerrel, azt sem tudni, van-e szabad időpont egy-egy rendelőben.

©

Nagy állami beruházások is érintik Ferencvárost (atlétikai stadion, Budapest-Belgrád vasútvonal egy szakasza, stb.), Baranyi erről azt mondta, sokat nem tehetek ezek ügyébe, de fordulhat a nyilvánossághoz és a kerület lakóihoz is. De kiemelte, az egyik legfontosabb beruházás az épülő diákváros, ennek megépítését szorgalmazná, lenyomná az albérletárakat és normális körülmények között lakhatnak a diákok. „Ha egy polgármester kiáll a diákváros mellett és kiáll az atlétikai centrum ellen, lehet eredményt elérni.” Jancsó is azt mondta, korlátozottak a polgármesterek lehetőségei, nehéz, de lehet eredményeket elérni. A nyilvánossághoz kell fordulni, perelni kell az adatokért.

Politikai nyomásgyakorlással lehet eredményt elérni – egyeztek meg a vitázó felek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lopott tojást költenek a holland homoszexuális pingvinek

Lopott tojást költenek a holland homoszexuális pingvinek

Carroll Shelby, a tuningkirály

Carroll Shelby, a tuningkirály

Index: Póczik hozzátartozója állhat a Borkai-videók mögött

Index: Póczik hozzátartozója állhat a Borkai-videók mögött

Pintér: Az elektromos roller segédmotoros kerékpárnak számít

Pintér: Az elektromos roller segédmotoros kerékpárnak számít

Kétszáz pucér ember előtt zenélt az Irigy Hónaljmirigy

Kétszáz pucér ember előtt zenélt az Irigy Hónaljmirigy

Megbüntette a NAV a Kétfarkú Kutya Párt elnökét a "Sorospénzek" miatt

Megbüntette a NAV a Kétfarkú Kutya Párt elnökét a "Sorospénzek" miatt