szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A világ- és európai bajnoki ezüstérmes sportolót, az idei (és 7 korábbi) év +100 kilós magyar bajnokát hamis nyelvvizsgával érték tetten nyáron a Pécsi Tudományegyetemen. Bár az ügyészségnek elismerte a bűncselekményt, a hvg.hu-val nem volt túl készséges. A dzsúdószövetség egyelőre nem találta ki, hogy reagáljon az etikailag is érzékeny ügyre.

Közokirat-hamisítás vádjával áll hamarosan bíróság elé egy háromszoros magyar olimpikon, Bor Barna cselgáncsozó: a világbajnoki és háromszoros európai bajnoki ezüstérmes dzsúdós ellen július közepén emelt vádat a Pécsi Járási Ügyészség – derítette ki a hvg.hu. A közokirat-hamisítás a hatályos Büntető törvénykönyv szerint 3 évig tartó szabadságvesztéssel sújtható.

A szervezet akkori közleménye nem említett nevet, csak egy, a Pécsi Tudományegyetemen 2010-ben végzett élsportoló esetét írta le, aki diplomája megszerzése érdekében hamis nyelvvizsga bizonyítványt nyújtott be, nyomozásunk, illetve a birtokunkba jutott információk alapján azonban egyértelmű: Bor Barna az érintett.

Az ügyészség júliusi összefoglalója így írta le a történteket: a férfi a záróvizsga letételét követően többször próbálkozott azzal, hogy nyelvvizsgát szerez, de ez nem sikerült neki, emiatt 2017-ben elhatározta, hogy hamis nyelvvizsga-bizonyítványt készíttet. Ehhez az interneten vette fel a kapcsolatot egy számára ismeretlen személlyel, majd az adatok megadása után Budapesten átvette a hamis tartalmú nyelvvizsga-bizonyítványt, amely szerint angol nyelvből sikeres középfokú vizsgát tett. A papírt 2019 áprilisában adta le az egyetem tanulmányi osztályán, de a nyelvvizsga rutinszerű ellenőrzése során kiderült, hogy hamis, ezért az egyetem feljelentést tett.

©

A Paksi Atomerőmű SE 2012-ben Junior Príma-, 2017-ben pedig Tolna megyei Prima-díjjal is kitüntetett dzsúdósa ügyészségi meghallgatásán információink szerint el is ismerte bűnösségét.

A vádhatóság erre, valamint büntetlen előéletére és arra való tekintettel, hogy a hamis papír leadása előtt többször „rendesen” is megpróbálkozott a nyelvvizsgával, úgy tudjuk, csak pénzbüntetés kiszabását javasolta a bíróságnak. Az ügyben várhatóan szeptember elején születhet ítélet.

A történtekről – különösen arról, hogy a tette szerinte mit üzen az őt példaképnek tartó gyerekek, fiatalok felé – szerettük volna megkérdezni magát Bor Barnát is, de a cselgáncsozó nem volt túl készséges. Július végén, amikor először elértük, hallhatóan meglepődött, majd azt állítva, hogy vezet, arra kért, hogy hívjuk később, de ettől kezdve egyáltalán nem vette fel a telefont.

Amikor két héttel később egy másik számról indított hívásunkat végre felvette, megint igyekezett lerázni munkatársunkat: azt mondta, most hall először az esetről, és azt kérte, majd akkor beszéljünk, ha „megtudott valami többet”. Azt ugyanakkor többszöri kérdésre sem volt hajlandó elmondani, hogy hol és mikor tett sikeres nyelvvizsgát, ezt firtató kérdéseinket ingerülten azzal szerelte le, hogy

Ez miért olyan fontos önnek?

Bor végzettségéről egyébként egymásnak ellentmondó információk lelhetők fel az interneten: az egyetemen végzett hírességeket felsorakoztató listáján és egyéb híradásokban a sportolót egykori hallgatójaként említi a PTE, a 2013-as universiadéről szóló beszámolókban – amelyen ezüstérmet nyert az egyetem színeiben – viszont következetesen hallgatóként hivatkoznak rá, annak ellenére, hogy elvileg három évvel korábban, 2010-ben végzett. Saját magáról Bor több helyen szintén azt állította, hogy elvégzett egy egyetemet.

1986-os születésű dzsúdós eddig három olimpián vett részt: 2008-ban Pekingben és 2016-ban Rióban helyezetlen maradt, 2012-ben Londonban pedig hetedik lett. Jelenleg nem tagja a válogatottnak, de a magyar bajnokságokon visszatérő győzelmei miatt (a sorozatban nyolcadikat idén áprilisban gyűjtötte be) a szakírók régóta pedzegetik, hogy helye lenne a jövő évi tokiói olimpiára készülő keretben.

©

A sportoló által elkövetett bűncselekményről szerettük volna megkérdezni a Magyar Judo Szövetség elnökét, de július végén csak Kovács Antalt, a szervezet szakmai alelnökét értük el. Az egykori olimpiai és világbajnok – aki egyben Bor klubja, a Paksi Atomerőmű SE elnöke, és bevallottan a sportoló példaképe is – hallhatóan megdöbbent: azt mondta, meglepik a történtek, de információ hiányában nem akart többet mondani, csak annyit tett hozzá, hogy

a szövetség nyilván meg fogja vizsgálni és megfelelően fogja kezelni az ügyet.

Az esetleges szankciókról Kovács Antal nem akart találgatni, hanem azt kérte, augusztus közepén érdeklődjünk, a hivatalos álláspontért állítása szerint ugyanis a szövetség elnöke a felelős, aki akkor éppen külföldön volt a válogatottal.

Két hét múltán, cikkünk megjelenése előtt megpróbáltuk elérni az immár visszaérkezett szövetségi elnököt, de Tóth László Kovács Antalhoz irányított bennünket, aki hétfőn viszont már nem vette fel a telefont. Nem sikerült újra elérnünk a Bort is soraiban tudó paksi dzsúdó szakosztály vezetőedzőjét sem. Hangyási László, aki több mint 15 éve foglalkozik a sportolóval, július végén a hvg.hu-nak szintén időt kért a tájékozódásra, Bor ügyéről állítása szerint semmit nem hallott korábban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Belkin új telefontartója mindig arra fordítja az iPhone-t, amerre a használója van

A Belkin új telefontartója mindig arra fordítja az iPhone-t, amerre a használója van

Szlovénia enyhít a lezárásokon

Szlovénia enyhít a lezárásokon

Kiléptetné Németországot az unióból az AfD

Kiléptetné Németországot az unióból az AfD