szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tóth Csaba, a Republikon Intézet vezetője, az ELTE oktatója otthagyja az elemzést és az oktatást is, Brüsszelbe költözik, a Momentum EP-képviselőjének munkáját fogja segíteni.

A búcsút az elemzéstől és az oktatástól a 24.hu oldalán jelentette be egy interjúban. Hogy miért vált, arról ekképp nyilatkozik:

Három oka van a költözésnek, az első személyes. Kilenc éve csinálom a Republikon Intézetet, és húsz éve koptatom az ELTE padjait diákként, majd oktatóként. Szerintem az a normális, ha az ember néha váltani akar. A második ok, hogy ez szakmailag nagyon komoly kihívás. A magyar politikai elemzés – már csak azért is, mert a politikai helyzet olyan, amilyen – izgalmas dolog, de megvannak a korlátai. Ehhez képes az Európai Parlamentben sokkal nagyobb és izgalmasabb a tér. A harmadik ok pedig, hogy ha az embert érdekli a politika, és nem a Fidesz oldalán van, akkor a politikát alakítani ma bizonyos szempontból hasznosabb és könnyebb is Brüsszelben, hiszen más ott a politikai helyzet.

A momentumos Cseh Katalin kabinetfőnöke lesz. „Egy darabig távolabb voltam a politikától, most egy darabig közelebb leszek. Láttunk már példát arra, hogy politikusból elemző lett és elemzőből politikus, ezek a szerepek természetes váltásai egymásnak.”

Tóth Csaba
©

Régóta ismeri Cseh Katalint, megkeresték a feladattal, sok kihívást lát ebben Tóth. Hogy mi lesz a feladata? „A magyar és az európai politika is olyan, hogy a politikust agyonnyomják a különböző igények, megkeresések, feladatok, és szerintem egy kabinetfőnöknek az a feladata, hogy ebben rendet vág, prioritásokat fogalmaz meg, és pályán tart valakit. Hívhatnánk ezt klasszikus politikai tanácsadói szerepnek is.”

Ezzel a váltással távozik a Republikon éléről is, ahogyan az ELTE-t is otthagyja, ahol a politikatudományi képzés egyik oktatója volt.

(Kiemelt kép: Cseh Katalin az EP-választások éjszakáján, Máté Péter /HVG)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!